Στο Νήμα
Μεταφρασμένος Τίτλος: Hope on the Line

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η ταινία ΣΤΟ ΝΗΜΑ ακολουθεί τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξη Τσίπρα κατά τη διάρκεια ενός ολόκληρου έτους. Από την εκστρατεία των εκλογών του Ιούνη του 2012 μέχρι το κλείσιμο της ΕΡΤ τον Ιούνιο του 2013.

Μέσα από το πορτραίτο του Αλέξη Τσίπρα, η ταινία ρίνει φώς στην ελπίδα μιας μερίδας του ελληνικού λαού, την φιλοδοξία της νέας γενιάς για μια καλύτερη ζωή, αλλά και την εντυπωσιακή άνοδο ενός λαϊκού κινήματος που ρίζωσε μέσα στην κρίση δημιουργώντας μια δυναμική που σε λιγότερο από 3 μήνες, ώθησε τον ΣΥΡΙΖΑ από το 4% στο 27%.

Στις 6 Μαΐου του 2012, ο Αλέξης Τσίπρας έρχεται δεύτερος στις εκλογές με ένα ποσοστό ρεκόρ, 16,7 %. Γίνεται σαφές για άλλη μια φορά ότι δεν θα συμμετάσχει, ούτε θα προσφέρει την υποστήριξή του σε μια κυβέρνηση συνασπισμού πρόθυμη να δεχθεί αυτούς τους όρους για τη διάσωση της χώρας. Έτσι, η Ελλάδα ξαναψηφίζει στις 17 Ιουνίου. Κάποιες δημοσκοπήσεις προβλέπουν ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα κερδίσει τις εκλογές με το 25 % των ψήφων.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο Αλέξης Τσίπρας είναι νέος, χαρισματικός ομιλητής που στα 39 του ταρακούνησε το πολιτικό φάσμα της χώρας. Για πολλούς είναι επίσης ενοχλητικός και επικίνδυνος διότι, σύμφωνα με τους αντιπάλους του, εκμεταλλεύεται την οικονομική κρίση κάνοντας λαϊκίστικες και μη βιώσιμες προτάσεις.

Τον ακολουθούμε μέρα με τη μέρα, κατά τη διάρκεια της πολιτικής εκστρατείας του, στις συνεδριάσεις, τις διασκέψεις και τις ομιλίες σε προεκλογικές συγκεντρώσεις όπου οι οπαδοί και οι ψηφοφόροι του τον ζητωκραυγάζουν, εναποθέτοντας όλες τις ελπίδες πάνω του.

Αποδεικνύεται ένας χαρισματικός ομιλητής, που πετάει ευφυείς λαϊκίστικες ατάκες κατά τη διάρκεια της καμπάνιας. Ωστόσο, στα μέσα μαζικής ενημέρωσης, στους πολιτικούς αντιπάλους του και στους ηγέτες της Ε.Ε. δεν αρέσει καθόλου η εξιδανίκευση του από το κοινό. Έτσι, οι εκλογές μετατρέπονται σε ένα είδος δημοψηφίσματος υπέρ ή κατά Τσίπρα. Μερικά στελέχη του κόμματός προσπαθούν να καρπωθούν τα οφέλη από αυτή την κατάσταση και να οικοδομήσουν την αντεπίθεση. Ο Τσίπρας απογειώνεται από την επιτυχία του, εμφανίζεται ως ένας ιδανικός υποψήφιος, ιδεαλιστής που ανταποκρίνεται στις προσδοκίες των φτωχών και της μεσαίας τάξης της χώρας. Ωστόσο, καθώς πλησιάζουν οι εκλογές, η απογοήτευση κάποιων αριστερών γίνεται εμφανής. Λίγες μέρες πριν τις εκλογές, χωρίς να καλέσει πολλά μίντια, ο Αλέξης Τσίπρας πηγαίνει στο Πέραμα για να συναντηθεί με τους λιμενεργάτες, οι οποίοι είναι απογοητευμένοι υποστηρικτές του Κομμουνιστικού Κόμματος. Η ανεργία στον τομέα τους έχει φτάσει το 80 %. Η υποδοχή που του επιφυλάσσουν είναι σχεδόν βίαιη. Η συνομιλία μαζί τους συνεχώς διακόπτεται.

Wild Duck

Εγκλωβισμένος σε προσωπικά και οικονομικά αδιέξοδα, ο Δημήτρης προσπαθεί να ορθοποδήσει αναλαμβάνοντας την εξιχνίαση μιας υπόθεσης υποκλοπών. Η έρευνα τον οδηγεί στην παρακολούθηση ενός διαμερίσματος και, κατ’ επέκταση, της καθημερινότητας των ενοίκων ολόκληρης της πολυκατοικίας. Όσο η παρακολούθηση προχωρά, τόσο το ενδιαφέρον του Δημήτρη αυξάνεται για την ιστορία της Παναγιώτας, της ενοίκου του επάνω ορόφου. Η σχέση του με την Παναγιώτα, αλλά και τα στοιχεία που ανακαλύπτει, τον οδηγούν στη βίαιη συνειδητοποίηση της παραβίασης της ιδιωτικής ζωής και της ασφάλειας, αλλά και της υποβίβασης της ποιότητας ζωής των κατοίκων της σύγχρονης πόλης. Σ’ ένα ταξίδι αυτοπροσδιορισμού στη γενέτειρά του, ο Δημήτρης προσπαθεί να ξαναβρεί τη χαμένη του ελευθερία και τα παραγκωνισμένα του ιδανικά, για ν’ αντιμετωπίσει τα ηθικά και οικονομικά διλήμματα που τον καταδιώκουν.

Alceste a Bicyclette
Μεταφρασμένος Τίτλος: Βόλτα με τον Μολιέρο


Στο απόγειο της υποκριτικής του καριέρας, ο Σερζ Τανέρ, αποφασίζει να γυρίσει την πλάτη στον κόσμο της σόου μπιζ μία και καλή. Ήταν όλα πολύ θλιβερά – είχε φθαρεί μέσα σε ένα επάγγελμα, στο οποίο ο ένας πρόδιδε τον άλλον. Ο Σερζ αποσύρεται για να ζήσει σαν ερημίτης σε ένα υποβαθμισμένο σπίτι στο νησί Ιλ ντε Ρε, στον Ατλαντικό Ωκεανό, κοντά στις Γαλλικές ακτές. Τρία χρόνια αργότερα, ο Γκοτιέ Βαλένς, ένας δημοφιλής και αγαπητός τηλεπαρουσιαστής, θα εμφανιστεί στο νησί. Πηγαίνει εκεί με σκοπό να του κάνει μια πρόταση να επιστρέψει στο θέατρο για να παίξει το ρόλο του Μισανθρώπου στο κλασσικό έργο του Μολιέρου. Ο Σερζ αρνείται κατηγορηματικά και ορκίζεται πως δε θα γυρίσει ποτέ ξανά στο σανίδι. Κάτι όμως μέσα του προσπαθεί να του αλλάξει τη γνώμη. Προτείνει στον Γκοτιέ να προβάρουν την πρώτη σκηνή του έργου, ένας διάλογος μεταξύ Αλσέστ και Φιλίντ. Μετά από πέντε μέρες πρόβας θα αποφασίσει αν θα δεχτεί το ρόλο.
Οι πρόβες ξεκινούν…

Neighbors
Μεταφρασμένος Τίτλος: Ανυπόφοροι Γείτονες


Από τον σκηνοθέτη της πολύ πετυχημένης κωμωδίας Σηκωτός για τη Συναυλία (Get Him to the Greek) και τους παραγωγούς της ξεκαρδιστικής ταινίας This Is the End, έρχεται μια κάφρικη νεανική κωμωδία με τον large Σεθ Ρόγκεν σε ρόλο συντηρητικού οικογενειάρχη που, μαζί
με τη γυναίκα του, Ρόουζ Μπερν, μεγαλώνουν ήσυχα κι ωραία το μικρό τους μωρό, ζώντας στο έπακρο το Αμερικανικό Όνειρο, ώσπου αποκτούν γείτονες τα μέλη μιας ανεξέλεγκτα φασαριόζικης φοιτητικής αδελφότητας με αρχηγό τον hot Ζακ Έφρον. Πολύ σύντομα ξεκινάει ένας ανελέητος πόλεμος ανάμεσα στους θερμόαιμους φοιτητές και το φιλήσυχο ζευγάρι (που θέλει να ελπίζει πως παρά τα οικογενειακά βάρη εξακολουθεί να είναι cool) με πολλά χτυπήματα κυριολεκτικά κάτω από τη μέση, με σκηνές απείρου κάλλους γεμάτες απίστευτο γέλιο, πολλούς θελκτικούς κοιλιακούς και μοναδικής έμπνευσης τρικλοποδιές!

The Other Woman
Μεταφρασμένος Τίτλος: Η Άλλη Γυναίκα

Μια αισθηματική κωμωδία από τον Νικ Κασαβέτις, σκηνοθέτη των ταινιών «To ημερολόγιο» και «Η αδελφή μου κι εγώ».

Η Κάρλι (Κάμερον Ντίαζ) είναι μια σκληρή Νεοϋορκέζα δικηγόρος, η ερωτική ζωή της οποίας διέπεται από αυστηρούς και παραδοσιακούς κανόνες. Όταν όμως γνωρίσει τον Μαρκ Κινγκ (Νικολάι Κόστερ Βαλντάου, «Game of Thrones») αποφασίζει να αφήσει προσωρινά την πανοπλία της και να αφεθεί ολοκληρωτικά στην ακαταμάχητη γοητεία του. Μια αυθόρμητη, αιφνιδιαστική επίσκεψη της Κάρλι στο σπίτι του Μαρκ, στο Κονέκτικατ θα είναι η αφορμή της απόλυτης ανατροπής, καθώς εκεί η άλλοτε άτεγκτη – πλέον ερωτοχτυπημένη – δύσμοιρη δικηγόρος θα συνειδητοποιήσει με τον πιο ακραίο τρόπο ότι ο «καλός της» τυγχάνει παντρεμένος με μια άλλη γυναίκα, την Κέιτ (Λέσλι Μαν).

Πέρα από την οργή της Κάρλι, ο κόσμος της οποίας κατέρρευσε ολοσχερώς μετά την απροσδόκητη αυτή συνειδητοποίηση, η ζωή της Κέιτ ανατρέπεται επίσης, καθώς έξαλλη συνειδητοποιεί ότι ο «πιστός» σύζυγός της την απατά. Αντί οι δυο γυναίκες λοιπόν να στρέψουν την οργή η μία απέναντι στην άλλη, αποφασίζουν να συμμαχήσουν και να στραφούν ενάντια στον κοινό τους εχθρό. Σύντομα συνειδητοποιούν ότι εκείνα που τις ενώνουν, τελικά, είναι πολύ περισσότερα από εκείνα που τις χωρίζουν, όμως ποτέ δεν είχαν φανταστεί ότι μπορεί να τους ενώνει και μια τρίτη «αντίζηλος»!

Πλέον, στον αγώνα της γυναικείας εκδίκησης ενάντια στον άπιστο Μαρκ, θα ενταχθεί ένα ακόμη «απατημένο» θύμα, η σεξοβόμβα Άμπερ (Κέιτ Άπτον). Οι τρεις γυναίκες είναι πια αποφασισμένες ότι δεν θα σταματήσουν την απόπειρα εκδίκησής τους αν δεν αποκαλύψουν το αληθινό πρόσωπο του ψεύτη Μαρκ… Κι όσο το πανούργο τους σχέδιο εξελίσσεται, οι τρεις φίλες έρχονται όλο και πιο κοντά η μια στην άλλη…

Monica Z
Μεταφρασμένος Τίτλος: Βαλς για τη Μόνικα

Το να τα έχεις όλα, έχει το τίμημα του… Η Monica, μια νεαρή και φιλόδοξη κοπέλα από μια επαρχιακή πόλη, είναι αποφασισμένη να τα καταφέρει ως τραγουδίστρια τη δεκαετία του 60, μέσα στα εντυπωσιακά jazz club της Στοκχόλμης ή και της Νέας Υόρκης. Τη χρυσή εποχή της jazz, μια όμορφη αλλά και αισθησιακή γυναίκα αφοσιώνεται στην καριέρα των ονείρων της και γίνεται μια εκπληκτική τραγουδίστρια και ηθοποιός. Πίσω όμως από όλη αυτή τη λάμψη, η Monica δυσκολεύεται να αντιμετωπίσει τη σκοτεινή πλευρά της δόξας και της επιτυχίας. Τα συνεχή ξενύχτια για δουλειά αλλά και διασκέδαση ανατρέπουν τις ισορροπίες της, και η ζωή της καταλήγει να αποτελείται από ασταθείς ερωτικές σχέσεις, έναν πατέρα τον οποίο δεν μπορεί ποτέ να ικανοποιήσει και μία κόρη για την οποία δεν θα αποτελέσει ποτέ την ιδανική μητέρα. Η Monica αισθάνεται όλο και περισσότερο μπερδεμένη, και όταν φτάνει το πρωί, τη βρίσκει μόνη με ένα κοκτέιλ στο χέρι. Είναι άραγε ένας δρόμος χωρίς επιστροφή;

Επιμέλεια: Νικόλας Αρώνης

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης