Υπέρ της ανάληψης ενεργού ρόλου από την Ευρωπαϊκή Ένωση για την επίλυση του Κυπριακού, τάχθηκε η καγκελάριος της Γερμανίας Άγγελα Μέρκελ μετά τη συνάντηση που είχε με τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη.
Η καγκελάριος αναφέρθηκε ακόμη στην πρόοδο που έχει σημειώσει η Κύπρος στην εφαρμογή του προγράμματος σταθεροποίησης και εξέφρασε τον σεβασμό της για τις θυσίες του κυπριακού λαού, ενώ σε ό,τι αφορά την κατάσταση στην Ουκρανία, επανέλαβε ότι η διένεξη δεν μπορεί να επιλυθεί με στρατιωτικά μέσα και τόνισε ότι οι κυρώσεις σε βάρος της Ρωσίας δεν είναι αυτοσκοπός. Εξέφρασε, ωστόσο, την αντίθεσή της προς την διοργάνωση παρέλασης στην Κριμαία την 9η Μαΐου.
«Η διαπραγμάτευση μπορεί να ολοκληρωθεί μόνο όταν όλο το νησί γίνει μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης», είπε η καγκελάριος, αναφερόμενη στη διαδικασία διευθέτησης του πολιτικού ζητήματος της Κύπρου και χαιρέτισε την υιοθέτηση του κοινού ανακοινωθέντος από τις δύο πλευρές. Ανέδειξε δε την ανάγκη, η Ευρωπαϊκή Ένωση να αναλάβει ενεργό ρόλο στην προσπάθεια και εξέφρασε την επιθυμία της να υπάρξει λύση το ταχύτερο δυνατό. Από την πλευρά του ο κ. Αναστασιάδης, ο πρώτος Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, που επισκέπτεται την Γερμανία τα τελευταία 24 χρόνια, ζήτησε ενεργότερη εμπλοκή της Ευρώπης και αναφέρθηκε στην ανάγκη ο εν εξελίξει διάλογος να οδηγήσει σε ένα κράτος το οποίο θα μπορεί να λειτουργήσει εντός της ΕΕ με λύση που θα εκφράζει την βούληση του συνόλου του κυπριακού λαού. Ο Κύπριος Πρόεδρος τάχθηκε δε υπέρ της εφαρμογής τολμηρών Μέτρων Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης, τα οποία, όπως είπε, θα δώσουν νέα δυναμική στη διαδικασία.
Σε ό,τι αφορά την κατάσταση στην Ουκρανία, η κ. Μέρκελ κατήγγειλε για μια ακόμη φορά την προσάρτηση της Κριμαίας στη Ρωσική Ομοσπονδία και εξέφρασε την απογοήτευσή της για το γεγονός ότι, όπως είπε, κάθε μέρα η κατάσταση γίνεται όλο και πιο δύσκολη. Τόνισε, πάντως, ότι η λύση δεν μπορεί να είναι στρατιωτική και ότι γίνονται συνεχώς προσπάθειες για διπλωματική συμφωνία, ενώ επανέλαβε την σημασία του ρόλου του ΟΑΣΕ.
Υπέρ της εδαφικής ακεραιότητας της Ουκρανίας τάχθηκε και ο κ. Αναστασιάδης, ο οποίος ωστόσο προειδοποίησε για τον κίνδυνο, ενδεχόμενες νέες κυρώσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης σε βάρος της Ρωσίας να αποβούν σε βάρος των ίδιων κρατών-μελών που θα τις επιβάλουν, κυρίως εάν όλα τα κράτη-μέλη κληθούν να υλοποιήσουν τα ίδια μέτρα. Ειδικά για την Κύπρο, ο κ. Αναστασιάδης επισήμανε τον κίνδυνο να υπάρξουν συνέπειες στην εκτέλεση του προγράμματος σταθερότητας και ζήτησε να εκτιμηθούν οι διαφορετικές συνθήκες που ισχύουν για κάθε χώρα και να εξετασθεί το ενδεχόμενο να δοθεί σε κάθε κράτος η ευχέρεια να επιλέξει τα μέτρα που θα επιβάλει, λαμβάνοντας βεβαίως υπόψη τη γραμμή της ΕΕ.
Απαντώντας σε ερώτηση σχετικώς με το εάν θα μπορούσαν κάποιες χώρες να εξαιρεθούν, η κ. Μέρκελ τόνισε ότι οι αποφάσεις στην ΕΕ λαμβάνονται ομόφωνα και πρόσθεσε: «Είναι σημαντικό όλα τα κράτη-μέλη της ΕΕ να απευθύνονται στη Ρωσία με το ίδιο μήνυμα». Παραδέχθηκε ωστόσο ότι κάποια κράτη έχουν ακόμη και 100% ενεργειακή εξάρτηση από τη Ρωσία και σημείωσε ότι έχει ζητηθεί από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να εκτιμηθούν οι κίνδυνοι για κάθε κράτος-μέλος ξεχωριστά. Υπογράμμισε πάντως κατ΄επανάληψη ότι οι κυρώσεις δεν είναι αυτοσκοπός και ότι χρειάζονται έξυπνα μέτρα, τα οποία θα φέρουν αποτέλεσμα.
Κληθείσα να σχολιάσει τις πληροφορίες που θέλουν στις 9 Μαΐου να διοργανώνεται στην Κριμαία παρέλαση για την επέτειο της λήξης του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου στην οποία, σύμφωνα με δημοσιεύματα, ενδέχεται να παραστεί και ο Βλαντιμίρ Πούτιν, η Άγγελα Μέρκελ, αφού τόνισε τη σημασία της επετείου για τη Ρωσία, επισήμανε ότι «θα ήταν κρίμα μια τέτοια μέρα να γίνει αντικείμενο εκμετάλλευσης και να πραγματοποιηθεί παρέλαση σε τέτοιες συνθήκες έντασης».
Σε ό,τι αφορά την εφαρμογή του προγράμματος σταθεροποίησης στην Κύπρο, η καγκελάριος αναφέρθηκε στην πρόοδο που έχει επιτευχθεί, αλλά και στις θυσίες του κυπριακού λαού, προκειμένου να εφαρμοστούν οι «δύσκολες» διαρθρωτικές αλλαγές. Έκανε ακόμη λόγο για διερεύνηση των περιθωρίων διμερούς συνεργασίας, για τη στήριξη μικρομεσαίων επιχειρήσεων, αλλά και για την παροχή βοήθειας σε επίπεδο τεχνογνωσίας. «Η κατάσταση στην Ευρωζώνη κατά κάποιο τρόπο εξελίσσεται καλά» δήλωσε η κ. Μέρκελ και πρόσθεσε ότι έχει διανυθεί μια πολύ σημαντική απόσταση για την ανάκτηση της εμπιστοσύνης στο ευρώ.
Διευκρίνισε ωστόσο ότι πρέπει ακόμη να διανυθεί πολύς δρόμος, προκειμένου να δοθεί ελπίδα στους νέους της Ευρώπης, κυρίως σε ό,τι αφορά το θέμα της απασχόλησης.
Οι δύο ηγέτες έκαναν λόγο για εξαιρετικό κλίμα κατά τη συνάντησή τους, με την καγκελάριο να εύχεται καλή επιτυχία, τόσο για τις διαπραγματεύσεις στο Κυπριακό, όσο και για την προσπάθεια προσαρμογής, και τον κ. Αναστασιάδη να σημειώνει χαρακτηριστικά ότι, παρά το γεγονός ότι επρόκειτο για μια συνάντηση του Δαυίδ με τον Γολιάθ, η σεμνότητα του Γολιάθ τον έκανε να αισθανθεί ακριβώς ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση φέρνει ισότιμα κοντά μικρούς και μεγάλους εταίρους.
Πηγή: ΑΠΕ