Σήμερα η κυβέρνηση επιχειρεί να μας επαναφέρει στην εποχή του… Θωμά Μπακαλάκου. Να μας αναγκάσει να ξανατραγουδήσουμε εκείνο το παλιό, πονεμένο τραγούδι της αγωνιζόμενης αγροτιάς.

Με το άρθρο 32 § 2 του νομοσχεδίου για τις λαϊκές αγορές που ψηφίζεται στη Βουλή σήμερα 5 Μαΐου, η κυβέρνηση επιχειρεί να εξοντώσει τις λαϊκές αγορές και τα κινήματα «Χωρίς Μεσάζοντες», για να εξυπηρετήσει τα συμφέροντα των πολυεθνικών. Απαγορεύεται το υπαίθριο εμπόριο σε δήμους άνω των 3.000 κατοίκων. Με τις ρυθμίσεις περί υπαίθριου, στάσιμου και πλανόδιου εμπορίου, βγάζουν εκτός νόμου το κίνημα «Χωρίς Μεσάζοντες» και τα χαριστικά – ανταλλακτικά παζάρια που γίνονται στις πλατείες όλων την πόλεων και των γειτονιών. Το νομοσχέδιο επιβάλλει ένα ασφυκτικό πλαίσιο κριτηρίων για απόκτηση άδειας που πετάει έξω από το επάγγελμα χιλιάδες μεροκαματιάρηδες λαϊκατζήδες και απομονώνει τον παραγωγό από τον καταναλωτή.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σήμερα «εκτελούν» τους Χωρίς Μεσάζοντες γράφει ο Ηλίας Τσολακίδης εκ των εμπνευστών της Εθελοντικής Ομάδας Δράσης Πιερίας και του κινήματος «Χωρίς Μεσάζοντες»: Το κίνημα «Χωρίς μεσάζοντες» ανακούφισε χιλιάδες ανήμπορους πολίτες σε ολόκληρη τη χώρα και ανέδειξε διεθνώς το τεράστιο πρόβλημα της αισχροκέρδειας των μεσαζόντων στη χώρα μας. Η κυβέρνηση, αντί να πατάξει την αισχροκέρδεια και να περιορίσει τα κέρδη των «νταβατζήδων» της αγοράς, ανέλαβε την εξόντωση των λαϊκών αγορών και των κινημάτων, για να εξυπηρετήσει τα συμφέροντα των πολυεθνικών».

Ο πόλεμος για τον έλεγχο της τροφής μαίνεται. Η κυβέρνηση επαναφέρει και πριμοδοτεί τους μεσάζοντες, “δολοφονεί” τους λαϊκατζήδες, την ίδια στιγμή που οι περισσότερες Ευρωπαϊκες χώρες κινούνται στην αντίθετη κατεύθυνση: διευκολύνουν, θεσμοθετούν και θωρακίζουν νομικά τις Αγορές Αγροτών απευθείας διάθεσης τροφής. Πρόσφατη είναι και η ιστορική νίκη στο Ευρωκοινοβούλιο όπου, μετά απο μια μάχη των μαχών για την τροφή, η Ευρώπη είπε ΟΧΙ στα γενετικά τροποποιημένα και “έφαγε πόρτα” το λόμπι των πολυεθνικών.

Φτιάξαμε το μεγαλύτερο διατροφικό κίνημα

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το 2012 ζοριστήκαμε πολύ και για να μην εξαπλωθεί παντού η επισιτιστική κρίση φτιάξαμε Αγορές Απευθείας Διάθεσης Τροφής και πιστέψαμε πώς διώξαμε επιτέλους τους μεσάζοντες. Είπαμε: Θώμας Μπακαλάκος τέλος! Χρειάστηκαν σχεδόν 30 χρόνια, αλλά τα καταφέραμε…

Δημιουργήσαμε σε χρόνο dt τεράστια Δίκτυα Χωρίς Μεσάζοντες στα οποία συμμετέχουν 300 περίπου Οργανώσεις Καταναλωτών και Παραγωγών και περισσότεροι από 200 Δήμοι. Τα Δίκτυα αυτά απέκτησαν σιγά – σιγά μόνιμα και σταθερά χαρακτηριστικά. Οι Αγορές Απευθείας Διάθεσης Τροφής οργανώνονται τακτικά, σε συγκεκριμένα σημεία σε κάθε δήμο και γειτονιά και είναι πιο φτηνές απο τις λαϊκές.

Το λεγόμενο «Κίνημα της Πατάτας», που στην αρχή χλευάστηκε από ορισμένους, κατόρθωσε να επεκταθεί σε όλα: στο λάδι, στα όσπρια, στα λαχανικά, στα γαλακτοκομικά. Εκτός των άλλων τροφοδοτεί 200 και πλέον Κοινωνικά Παντοπωλεία που λειτουργούν σε όλες τις πόλεις και τις γειτονιές, προσφέρουν δωρεάν τρόφιμα σε όσους έχουν ανάγκη και δημιουργούν νέες θέσεις εργασίας.

Διαβάστε τη συνέχεια στο enallaktikos.gr

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης