Εξοργισμένη είναι η τουρκική αποστολή που βρίσκεται στη Γαλλία, στο πλαίσιο των εκδηλώσεων για την αρχή της «Χρονιάς της Τουρκίας» που ξεκινάει στη Γαλλία, με την υποδοχή και τη γενική αντιμετώπιση προς το πρόσωπο του Τούρκου προέδρου, Abdullah Gül, ο οποίος, εκτός των άλλων, προωθεί στη Γαλλία και την τουρκική υποψηφιότητα για πλήρη ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ).

Το άρθρο της "Le Monde" για την υποδοχή που έτυχε ο Τούρκος πρόεδρος στη ΓαλλίαΗ γαλλική εφημερίδα «Le Monde» αποκάλυψε σήμερα μια σειρά από γεγονότα που «ράγισαν το γυαλί» στις σχέσεις του Γάλλου προέδρου, Nicolas Sarkozy, με τον Τούρκο ομόλογό του.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Αρχικά, όταν το προεδρικό αεροπλάνο έφτασε στο Παρίσι, το τελετουργικό της υποδοχής από τη γαλλική πλευρά ακολούθησε το χαμηλότερο δυνατόν σχετικό πρωτόκολλο, αφού κανείς Γάλλος αξιωματούχος από την κυβέρνηση Sarkozy δεν υποδέχτηκε τον Abdullah Gül.

Επίσης, ο Γάλλος πρόεδρος διεμήνυσε στους υφισταμένους του ότι δεν επιθυμεί να εμφανιστεί σε καμία φωτογραφία μαζί με τον Abdullah Gül, στο πλαίσιο των εορταστικών εκδηλώσεων που γίνονται για τη «Χρονιά της Τουρκίας».

Αντιδράσεις στον Τύπο της ΤουρκίαςΣαν να μην έφτανε αυτό, ο Nicolas Sarkozy ακύρωσε αιφνιδιαστικά την παρουσία του στην κοινή συνέντευξη Τύπου που θα έδινε με τον Τούρκο πρόεδρο.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Και η γαλλική «φιλοξενία» στην τουρκική αποστολή συνεχίζεται. Μετά από εντολή του Sarkozy, απαγορεύθηκε στους συμμετέχοντες στην τελετή εγκαινίων της έκθεσης «Από το Βυζάντιο στην Κωνσταντινούπολη» να δώσουν την ομιλία τους στην τουρκική γλώσσα, ενώ η διάρκεια των εγκαινίων θα είναι σε ρυθμούς… Γιουσέιν Μπολτ, αφού θα περιοριστεί στη μισή ώρα.

Τέλος, στο επίσημο δείπνο που παρέθεσε ο Abdullah Gül στο πλαίσιο της επίσκεψής του στο Παρίσι, δεν παραβρέθηκε κανένας από τους υπουργούς του κυβερνητικού σχηματισμού του Nicolas Sarkozy.

Υπάρχει όμως και κάτι για το οποίο η τουρκική πλευρά δεν πρέπει να έχει κανένα παράπονο. Ο προγραμματισμένος φωτισμός του Πύργου του Άιφελ στο Παρίσι στα χρώματα της τουρκικής σημαίας, κόκκινο και λευκό, έγινε κανονικά σε μια φαντασμαγορική εκδήλωση.

Ούτε όμως αυτήν τη στιγμή δεν χάρηκαν με την ψυχή τους οι Τούρκοι, αφού τόσο κάποιες εθνικιστικές οργανώσεις και πολιτικές φωνές, όπως αυτή του ακροδεξιού Jean-Marie Le Pen, όσο και οι Αρμένιοι της Γαλλίας, εξαγριώθηκαν με την… τουρκική φωταγώγηση του Πύργου του Άιφελ και εξέφρασαν ανοιχτά τη δυσαρέσκειά τους στον πρόεδρο Sarkozy.

Όπως είναι φυσικό, η Άγκυρα «πνέει μένεα» για την υποδοχή που τυγχάνει η τουρκική αποστολή στη Γαλλία και είναι φανερά ενοχλημένη από το «άδειασμα» του Nicolas Sarkozy προς τον Abdullah Gül.

Η «Εποχή Τουρκίας» πάντως φάνηκε εξαρχής ότι δεν θα απολάμβανε της υποδοχής που περίμενε η τουρκική πλευρά, αφού νωπές είναι ακόμα οι μνήμες (και τα γιαούρτια) από την «υποδοχή» που έτυχε ένα τουρκικό αντίγραφο αρχαίου ελληνικού πλοίου, που έφτασε στη Μασσαλία, για να ξεκινήσει το ταξίδι του προς την Κωνσταντινούπολη, η οποία θα κηρυχτεί πολιτιστική πρωτεύουσα της Ευρώπης το 2010.

Διαβάστε επίσης:
Γιαούρτωσαν τους Τούρκους στη Μασσαλία, 2 Αυγούστου 2009, 11:05

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης