Άγνοια δηλώνει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή για το πώς έχουν διατεθεί οι ευρωπαϊκοί πόροι για την πρόληψη και αντιμετώπιση κινδύνων στην Ελλάδα. Εμείς θα συμπληρώναμε και για το πού έχουν πάει τα χρήματα αυτά…

«Η χώρα μας έχει αποδειχθεί κατώτερη των περιστάσεων σε ό,τι αφορά τη διαχείριση του φυσικού της πλούτου αλλά και την πρόληψη των κινδύνων που αντιμετωπίζει. Οι περιβαλλοντοκτόνες πολιτικές, η ανικανότητα της διοίκησης να διαχειριστεί καταστάσεις κρίσεων, καθώς και η ελλιπής απορρόφηση των ευρωπαϊκών κονδυλίων προς αυτή την κατεύθυνση, θα πρέπει να εγκαταλειφθούν άμεσα», δήλωσε ο Μιχάλης Τρεμόπουλος.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Από την πλευρά της, η Επιτροπή με την απάντησή της (P-4293/09EL, 5.10.2009) δηλώνει:
«Τα κονδύλια του Ευρωπαϊκού Ταμείου Περιφερειακής Ανάπτυξης (ΕΤΠΑ) και του Ταμείου Συνοχής σε ελληνικά επιχειρησιακά προγράμματα της περιόδου 2007-2013 για παρεμβάσεις προστασίας του περιβάλλοντος και πρόληψης των κινδύνων φθάνουν τα 3,5 δισεκατομμύρια ευρώ, από τα οποία τα 479 εκατομμύρια ευρώ διατίθενται για την πρόληψη των κινδύνων (συμπεριλαμβανομένης της κατάρτισης και εφαρμογής σχεδίων και μέτρων για την πρόληψη και διαχείριση των φυσικών και των τεχνολογικών κινδύνων) και τα 114 εκατομμύρια ευρώ για άλλα μέτρα διαφύλαξης του περιβάλλοντος και πρόληψης των κινδύνων».

Σύμφωνα πάντα με την ίδια απάντηση, και αυτό είναι το πιο σημαντικό, η Επιτροπή δεν έχει γνώση πώς διατέθηκαν αυτά τα κονδύλια:

«Στο παρόν στάδιο, η Επιτροπή δεν έχει πληροφορίες σε επίπεδο δεικτών προγράμματος, ώστε να αξιολογήσει την πρόοδο της εφαρμογής του επιχειρησιακού προγράμματος 2007-2013.»

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Επίσης, στην ερώτηση του κ. Τρεμόπουλου για το πώς αξιοποιήθηκαν τα χρήματα του Γ΄ ΚΠΣ για την πρόληψη κινδύνων και την αποκατάσταση των πληγεισών περιοχών από τις φωτιές το 2007, η Επιτροπή απάντησε:

«Σύμφωνα με το 3ο κοινοτικό πλαίσιο στήριξης, τα επιχειρησιακά προγράμματα 2000-2006, στα οποία εμπίπτει η αντιμετώπιση των επιπτώσεων από τις πυρκαγιές του θέρους 2007, έτυχαν ενός έτους παράτασης της προθεσμίας για την επιλεξιμότητα των δαπανών έως τις 31 Δεκεμβρίου 2009. Επομένως, τα αποτελέσματα των παρεμβάσεων σ’ αυτό τον τομέα αναμένεται να αξιολογηθούν μετά την περάτωση των εν λόγω προγραμμάτων».

Υπομονή λοιπόν ως τις αρχές Ιανουαρίου, οπότε και θα πληροφορηθούμε τι έγιναν και πού διατέθηκαν τα κονδύλια…

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης