Συνεχίζεται η διαφωνία στη Νέα Δημοκρατία για τον τρόπο εκλογής του νέου προέδρου του κόμματος, παρά τις κατευναστικές δηλώσεις των βασικών υποψηφίων για ενότητα.

Οι βασικοί υποψήφιοι για το χρίσμα -Ντόρα Μπακογιάννη και Δημήτρης Αβραμόπουλος- φαίνεται να επιμένουν στις θέσεις τους. Στο περιστύλιο της Βουλής η κα Μπακογιάννη ουσιαστικά ζήτησε τήρηση του υπάρχοντος καταστατικού του κόμματος, που ορίζει απλά και καθαρά εκλογή του προέδρου από τους συμμετέχοντες στο έκτακτο συνέδριο.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Αν και, όπως δήλωσε, έχει ταχθεί από το 2001 υπέρ της εκλογής από τη βάση, τόνισε ότι η Νέα Δημοκρατία έχει καταστατικό και αυτό δεν μπορεί να γίνει κουρελόχαρτο.

Είναι πάντως ανοιχτή στη διεύρυνση του συνεδρίου, όπως τουλάχιστον δήλωσε.

 
 Οι δηλώσεις της Ντόρας Μπακογιάννη

Επί της ουσίας διπλωματικός ελιγμός της πρώην υπουργού Εξωτερικών που με ένα μεγαλοπρεπές «ναι μεν αλλά» αποδέχεται την εκλογή από τη βάση αλά ζητά την τήρηση του καταστατικού.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ουσιαστικά «πετά το μπαλάκι» στους συνυποψήφιους της και ειδικά στον πρόεδρο του κόμματος Κώστα Καραμανλή καθώς όπως είπε « ο Κώστας Καραμανλής έχει ξεκινήσει τις διαδικασίες βάσει του καταστατικού, ωστόσο οιαδήποτε συμφωνία υπάρξει για ενίσχυση του εκλεκτορικού σώματος, ώστε να ακουστεί δυνατότερα η φωνή της εκλογικής βάσης, θα με βρει σύμφωνη».

Η κα Μπακογιάννη ταυτόχρονα παραιτήθηκε από την οργανωτική επιτροπή του συνεδρίου καθώς όπως είναι γνωστό υπήρξαν αντιδράσεις από τους λοιπούς υποψηφίους.   

Από την πλευρά του, ο Δημήτρης Αβραμόπουλος επιμένει στην πρόταση του για εκλογή από τη βάση όπως επανέλαβε εξερχόμενος από τα γραφεία της Ρηγίλλης, όπου συναντήθηκε με τον Κώστα Καραμανλή.

Εν τούτοις, απέφυγε να απαντήσει στην ερώτηση αν είναι σύμφωνος για την εκλογή από τη βάση και ο Κώστας Καραμανλής.

Πάντως, χαρακτήρισε θετικό το γεγονός ότι και η κ. Μπακογιάννη αποδέχθηκε την πρότασή του (κι άλλη διπλωματική κίνηση από έναν ακόμη διπλωμάτη) και πρόσθεσε ότι έχουν ωριμάσει οι συνθήκες «όλοι να συμφωνήσουμε σε αυτό, που ανταποκρίνεται στη προσδοκία των πολιτών που πρόσκεινται στη ΝΔ».

 
 Οι δηλώσεις του Δημήτρη Αβραμόπουλου

Ο τρίτος βασικός υποψήφιος για την προεδρία της Νέας Δημοκρατίας, Αντώνης Σαμαράς, από το περιστύλιο της Βουλής δήλωσε ότι αποδέχεται τον οποιοδήποτε τρόπο εκλογής του νέου προέδρου. “Είτε σε μικρό είτε σε μεγάλο γήπεδο, είμαστε έτομοι να αποδεχτούμε την οποιαδήποτε απόφαση αρκεί να διασφαλίζει το αδιάβλητο της εκλογής” δήλωσε, μεταξύ άλλων, ο κ. Σαμαράς.

Ο βουλευτής Μεσσηνίας, όμως, έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου, λέγοντας ότι η Νέα Δημοκρατία έχασε τις εκλογές καθώς σταμάτησε να ακούει την βάση του κόμματος. Γι’ αυτό το λόγο έκανε έκκληση να μην διεξαχθεί συνέδριο μιας ημέρας αλλά να ακουστεί η φωνή της βάσης, η οποία, στο τέλος τέλος, κρίνει και την ηγεσία.

Διαβάστε επίσης: Βαθιά ρήξη στη Νέα Δημοκρατία

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης