Συνολικά έξι επενδυτικά σχήματα εκδήλωσαν ενδιαφέρον για την απόκτηση του 67% του Οργανισμού Λιμένος Πειραιώς Α.Ε. καθώς έληξε η προθεσμία, σύμφωνα με το ΤΑΙΠΕΔ.

Ειδικότερα, οι υποψήφιοι είναι:
• APM Terminals B.V.
• Cartesian Capital Group, LLC
• COSCO (Hong Kong) Group Limited
• International Container Terminal Services, Inc
• Ports America Group Holdings
• Utilico Emerging Markets Limited
Στο αμέσως επόμενο διάστημα, οι σύμβουλοι αξιοποίησης θα αξιολογήσουν τις υποβληθείσες αιτήσεις και θα υποβάλουν την εισήγησή τους στο Διοικητικό Συμβούλιο του ΤΑΙΠΕΔ, σχετικά με τους υποψηφίους που πληρούν τα κριτήρια συμμετοχής στην επόμενη φάση του διαγωνισμού.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

To who is who των μνηστήρων

Ports America

Είναι ο μεγαλύτερος φορέας εκμετάλλευσης τερματικών σταθμών στις Ηνωμένες Πολιτείες, με παρουσία σε περισσότερα από 42 λιμάνια,  80 περιοχές και 85 χρόνια εμπειρίας. Η εταιρεία ανήκει στην Highstar Capital, που είναι γνωστή για τις επενδύσεις σε υποδομές αλλά και τομείς όπως η παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας, επεξεργασία νερού και λυμάτων, μεταφοράς και αποθήκευσης φυσικού αερίου, διαχείρισης αποβλήτων, logistics, μεταφορές κ.ά

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

APM Terminals

Διεθνής εταιρεία λειτουργίας Σταθμού Εμπορευματοκιβωτίων με έδρα την Ολλανδία. Είναι ένας εκ των μεγαλύτερων διαχειριστών λιμανιών και τερματικών σταθμών του κόσμου αλλά μεγαλύτερο με βάση τη συνολική γεωγραφική έκταση καθώς λειτουργεί ένα παγκόσμιο δίκτυο τερματικών με παρουσία σε 64  λιμάνια και τερματικούς σταθμούς σε 39 χώρες στις πέντε ηπείρους. Παράλληλα τρέχει επτά νέα λιμενικά έργα και πάνω από 160 υπέργεια για μεταφορά, διαχείριση, συντήρηση και επισκευή εμπορευματοκιβωτίων σε 48 χώρες.

Cartesian Capital Group

Πρόκειται για εταιρεία ιδιωτικών τοποθετήσεων (private equity και venture) που ειδικεύεται σε εναλλακτικές επενδύσεις σε κορυφαίες επιχειρήσεις και στις αναδυόμενες αγορές. Η εταιρεία προτιμά να επενδύει παγκοσμίως μέσω εξαγορών ή οργανικής ανάπτυξης, καθώς και μέσω τοποθέτησεις κεφαλαίων σε δημόσιες και ιδιωτικές επιχειρήσεις. Στόχος της είναι να αποκτήσει μειοψηφική συμμετοχή σε εταιρείες που παρακολουθεί στο χαρτοφυλάκιο της. Ιδρύθηκε το 2005 και εδρεύει στη Νέα Υόρκη, ενώ διαθέτει γραφεία στη Νότια Αμερική, την Ευρώπη και την Ασία.

International Container Terminal Services, Inc. (ICTSI)

Ασχολείται με την απόκτηση, ανάπτυξη, διαχείριση και λειτουργία των λιμανιών και των τερματικών σταθμών. Ιδρύθηκε το Δεκέμβριο του 1987 στις Φιλιππίνες. Αναγνωρίζοντας τη δυναμική ενός ανεξάρτητου διεθνή φορέα λειτουργίας τερματικών ξεκίνησε ένα επιθετικό διεθνές και εγχώριο επεκτακτικό πρόγραμμα από το 1994.

Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης

Για δικαίωση της στρατηγικής της κυβέρνησης να προχωρήσει στην αποκρατικοποίηση του ΟΛΠ κάνει λόγο ο υπουργός Ναυτιλίας και Αιγαίου, Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης, μετά από την εκδήλωση ενδιαφέροντος έξι επενδυτικών σχημάτων για την απόκτηση του 67% του μετοχικού κεφαλαίου του Οργανισμού.
Ο ίδιος έκανε λόγο για διάψευση των «Κασσάνδρων» «που προέβλεπαν το αντίθετο». Η σημερινή επισημοποίηση του επενδυτικού ενδιαφέροντος για τον ΟΛΠ αποδεικνύει ξεκάθαρα ότι «η χώρα μπαίνει σε μία περίοδο διεθνούς εξωστρέφειας και μετατρέπεται σε διεθνή πόλο επενδύσεων. Κεντρικός στόχος είναι οι νέες αυτές επενδύσεις να φέρουν θέσεις εργασίας και αναπτυξιακή προοπτική ώστε το λιμάνι του Πειραιά να φθάσει στην κορυφή των λιμανιών της Ευρώπης» αναφέρει στη δήλωσή του ο υπουργός.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης