Νέος ισχυρός σεισμός, μεγέθους 6,7 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ σημειώθηκε στα νησιά Βανουάτου, σύμφωνα με το αμερικανικό Γεωλογικό Ινστιτούτο. Το επίκεντρο του σεισμού εντοπίζεται 296 χιλιόμετρα βόρειοδυτικά της Sola, σε βάθος 30 χιλιομέτρων.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Νωρίτερα προηγήθηκαν δύο ισχυροί σεισμοί μεγεθους 7,8 και 7,1 βαθμών της κλίμακας Ρίκτερ, οι οποίοι ανάγκασαν χιλιάδες ανθρώπους που διέμεναν στα παράλια να μετακινηθούν προς περιοχές με μεγαλύτερο υψόμετρο.

Άμεσα εκδόθηκε συναγερμός για ενδεχόμενο τσουνάμι και μέσα σε λίγη ώρα επιβεβαιώθηκαν οι φόβοι. Σύμφωνα με ανακοίνωση του Κέντρου Προειδοποίησης στον Ειρηνικό, το τσουνάμι εκδηλώθηκε, χωρίς να γίνουν αρχικά γνωστές λεπτομέρειες για το ύψος των κυμάτων.

Τελικά όμως δεν ενέπνευσε ανησυχία, και έτσι λίγη ώρα αργότερα ήρθη η προειδοποίηση για το τσουνάμι.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η προειδοποίηση αφορούσε πάνω από 30 χώρες και περιοχές, συμπεριλαμβανομένων των νησιών Βανουάτου, των νησιών του Σολομώντα, τα νησιά Ναούρου, τα νησιά Φίτζι, το Τουβαλού, την Παπούα Νέα Γουινέα, την Αυστραλία, τη Νέα Ζηλανδία, τη Νέα Καληδονία, το Κιριμπάτι κ.ά.

Αρχικά το Κέντρο Προειδοποίησης για Τσουνάμι στον Ειρηνικό, που εδρεύει στη Χαβάη, προειδοποίησε ότι κινδυνεύουν από τσουνάμι 11 νησιωτικά κράτη, μεταξύ των οποίων η Παπούα Νέα Γουινέα, τα δημοφιλή Φίτζι, τα Βανουάτου και η Νέα Καληδονία.

Επίσης εκλήθησαν να είναι σε επιφυλακή οι χώρες στον ευρύτερο δυτικό Ειρηνικό, μεταξύ των οποίων η Αυστραλία, η Νέα Ζηλανδία, η Ινδονησία, η Αμερικανική Σαμόα και η Σαμόα. Ήδη οι αρχές στη Νέα Καληδονία απομακρύνουν πολίτες από την ανατολική ακτή και τα γειτονικά νησιά Λόγιαλτι, μεταφέροντάς τους σε περιοχές με μεγαλύτερο υψόμετρο.

Εκπρόσωπος του υπουργείου Πολιτικής Προστασίας της Νέας Ζηλανδίας ανακοίνωσε ότι εκδόθηκε οδηγία προς τους πολίτες να αποφύγουν τις παραλίες και να μην επιβαίνουν σε σκάφη κοντά στην ακτή.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης