Στο οικοσύστημα των ελληνικών νεοφυών (startup) εταιρειών αναφέρθηκε ο γενικός γραμματέας Δημοσίων Εσόδων Χάρης Θεοχάρης μιλώντας σε ειδική εκδήλωση που διοργάνωσε η επιχειρηματική ιστοσελίδα www.EMEA.gr, σε συνεργασία με γνωστή αλυσίδα καταστημάτων και εταιρεία τεχνολογίας.

Σε μία περίοδο όπου οι επιτυχίες των ελληνικών νεοφυών εταιρειών κερδίζουν εύσημα ο κ. Θεοχάρης αναφέρθηκε στον τρόπο με τον οποίο το Υπουργείο Οικονομικών αντιμετωπίζει τη δημιουργική επανάσταση που βιώνει το ελληνικό επιχειρείν καθώς και στις προθέσεις του οικονομικού επιτελείου για την υποστήριξη της επιχειρηματικής και επενδυτικής κοινότητας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Συγκεκριμένα, ο γ.γ. Δημοσίων Εσόδων δήλωσε ότι οι νεοφυείς επιχειρήσεις θα πρέπει να στηρίζονται ακόμη και εάν αυτό τους δίνει πλεονέκτημα σε σχέση με άλλες εταιρείες, αφού οι startups είναι αυτές που βοηθούν στην καταπολέμηση της ανεργίας – ζητούμενο ειδικά στην ελληνική περίπτωση της κρίσης -, σε αντίθεση με τις εδραιωμένες εταιρείες που μάλλον προσφέρουν απλώς δομές, παρά δημιουργούν νέες θέσεις εργασίας.

Παράλληλα, αναφέρθηκε σε μετρήσεις που δείχνουν ότι το 30% των επιχειρήσεων στην Ελλάδα επιχειρεί από ανάγκη (από στόχο 25% του οικονομικού επιτελείου) και μόλις το 25% από ευκαιρία (από στόχο 40%).

Στη συνέχεια, παρέθεσε τα τέσσερα προβλήματα που έχει διαπιστώσει ότι αντιμετωπίζουν οι νεοφυείς επιχειρήσεις στην Ελλάδα: γραφειοκρατία και καθημερινά «εμπόδια» που θέτει η δημόσια διοίκηση, έλλειψη υποδομών, ασφαλιστικό καθεστώς, φορολογία.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο κ. Θεοχάρης είπε ότι μπορούν να γίνουν ακόμη βήματα προς την κατεύθυνση της ελάφρυνσης των νέων εταιρειών στον τομέα της φορολογίας, επισημαίνοντας ότι στον τομέα της γραφειοκρατίας έχουν προωθηθεί ρυθμίσεις που διευκολύνουν τη λειτουργία τους, όπως ο νέος κώδικας βιβλίων.

Προανήγγειλε ότι με νέα ρύθμιση για το μητρώο επιχειρήσεων οι νέες εταιρείες θα μπορούν να προχωρούν σε έναρξη ή άλλες ενέργειες με απλές και άμεσες διαδικασίες, ενώ ο έλεγχος θα γίνεται ύστερα, με κριτήρια ανάλυσης κινδύνου.

Επίσης, ανέφερε ότι στην «ατζέντα» του οικονομικού επιτελείου συζητείται η απαλλαγή από καταβολή ΦΠΑ για επιχειρήσεις με έως 25.000 ευρώ τζίρο (ρύθμιση που, όπως τόνισε, έχουν αρχίσει να «συμμερίζονται» και οι αρμόδιες υπηρεσίες), η κατάργηση της υποχρέωσης διπλών στοιχείων από τις επιχειρήσεις (για παράδειγμα η καταγραφή των απασχολουμένων μόνο μέσω του συστήματος ΕΡΓΑΝΗ και όχι μέσω της δήλωσης φόρου μισθωτών υπηρεσιών) και οι φοροαπαλλαγές για angel investors.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης