Το όνομα του Tim Schafer κυκλοφορεί εδώ και πάρα πολλά χρόνια στον χώρο των Adventures. Ο ταλαντούχος δημιουργός παιχνιδιών άφησε ανεξίτηλη την σφραγίδα του στο genre εργαζόμενος για την LucasArts και δημιουργώντας αξέχαστους τίτλους όπως τα Full Throttle, Grim Fandango και Monkey Island Series. Το 2000 ο Schafer την έκανε με…ελαφρά πηδηματάκια από την LucasArts, επενδύοντας τις οικονομίες του στην δημιουργία της Double Fine Productions, της indie developer που έστησε με συνιδρυτές τους προγραμματιστές David Dixon (Capcom, LucasArts) και Jonathan Menzies (LucasArts).

Τα παραγόμενα προϊόντα της Double Fine μέχρι τις ημέρες μας αποκαλύπτουν το ταλέντο των προγραμματιστών της αλλά και την πρωτοποριακή σκέψη που τους διακατέχει. Το Psychonauts ήταν ο πρώτος μεγάλος τίτλος της, ένα εκπληκτικό Platform που ακόμα ενθυμούμαι με νοσταλγία τους παλαβούς ήρωες και τα αμίμητα σκηνικά του. Ακολούθησε το Brutal Legend, ένα ενδιαφέρον παιχνίδι που δεν συγκρίνεται σε πρωτοτυπία με τους επόμενους τίτλους της Double Fine σαν τα Costume Quest και Stacking.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Παρά την συλλογή εξαιρετικών games στο portfolio του, ο Schafer κόντεψε να… γκαστρώσει τους χιλιάδες νοσταλγούς της LucasArts εποχής του μέχρι να ασχοληθεί ξανά με το genre που τον έκανε διάσημο. Η μεγάλη απόφαση πάρθηκε στις αρχές του 2012 όταν ο Schafer συνεννοήθηκε με τους ανθρώπους της 2 Player Productions (εταιρεία παραγωγής ταινιών) για την δημιουργία ενός ντοκιμαντέρ που θα παρουσιάζει σε βάθος τον τρόπο λειτουργίας της Double Fine. Το δαιμόνιο μυαλό του Schafer σκέφτηκε να αναζητήσουν χρηματοδότηση για το ντοκιμαντέρ από την γνωστή πλατφόρμα Kickstarter, ρίχνοντας παράλληλα στο τραπέζι την ιδέα της συγχρηματοδότησης ενός Adventure. Βλέπετε, ο Schafer δεν ασχολήθηκε τόσα χρόνια με το Adventure genre διότι από το 200ο και μετά, θεωρείται μη εμπορικό και άρα ζημιογόνο για την εταιρεία που θα ασχοληθεί μαζί του!

Το project ξεκίνησε στο Kickstarter με ταπεινές απαιτήσεις και έφτασε να κάνει ρεκόρ χρηματοδότησης, ξεπερνώντας τα τρία εκατομμύρια δολάρια. Με το ταμείο ξεχειλισμένο από δολάρια, ο Schafer και η ομάδα του άρχισαν το χτίσιμο του Broken Age με την χρήση της open source πλατφόρμας Moai που χρησιμοποιείται στην δημιουργία των mobile games. Η τελειομανία των σχεδιαστών του Broken Age τους έκανε να αντιληφθούν ότι, προκειμένου να το τελειοποιήσουν, η ημερομηνία κυκλοφορίας θα μετακινούνταν το 2015. Οικονομικοί λόγοι επέβαλλαν την αλλαγή προγράμματος στην Double Fine και την κυκλοφορία του πρώτου τμήματος του Broken Age με τον χαρακτηριστικό τίτλο Act 1στις αρχές του χρόνου μας. Είστε έτοιμοι να περιφερθείτε ξανά στους φανταστικούς κόσμους που ξεπηδούν από το μυαλό του Tim Schafer;

Δύο ήρωες=διπλή διασκέδαση!
Δύο στοιχεία ενός Adventure υπήρξαν το σήμα κατατεθέν του Tim Schafer: το χιούμορ και το πανέξυπνο σενάριο. Η πλοκή του Broken Age σας ρίχνει στα βαθιά με το «καλημέρα», αναγκάζοντάς σας να επιλέξετε μεταξύ δύο χαρακτήρων και αντίστοιχα, δύο εντελώς διαφορετικών πεπρωμένων. Ο πρώτος playable χαρακτήρας είναι η χαριτωμένη Velouria, μια κοπέλα που ζει σε ένα ειδυλλιακό παραθαλάσσιο χωριό. Εκ πρώτης όψεως, η Velouria θα έπρεπε να περνά ζωή χαρισάμενη, περιτριγυρισμένη από εκπληκτικές φυσικές ομορφιές, τους φίλους και την οικογένειά της. Μια ασήμαντη λεπτομέρεια την εμποδίζει από το να χαρεί τα παραπάνω: η Velouria είναι πρωταγωνίστρια μαζί με άλλες συνομήλικες της στην Maidens Feast, την μεγαλύτερη ετήσια γιορτή του χωριού τους. Προτού αναφωνήσετε «ρε την τυχερή» να τονίσουμε ότι στην εν λόγω γιορτή, ένας μικρός αριθμός κοριτσιών τοποθετείται κοντά στην ακτή, σαν θυσία εξιλασμού του Mog Chothra, ενός τεράστιου πολυπλόκαμου τέρατος!

Την ημέρα της γιορτής, η Velouria αρνείται να παραδώσει την ζωή της στο τέρας, κατορθώνει να δραπετεύσει από τα δεσμά της και ξεκινά τον αγώνα της για να το εξοντώσει. Ο δεύτερος playable χαρακτήρας είναι ο Shay, ένα αγόρι που διαμένει στο εσωτερικό ενός διαστημοπλοίου. Ο Shay βρίσκεται στον αντίποδα της Velouria: τίποτα δεν τον απειλεί, όλες του οι ανάγκες εξυπηρετούνται αυτόματα από τον φιλικό υπολογιστή του σκάφους του και μπορεί να περνά όλη την ημέρα του διασκεδάζοντας. Ο Shay δεν αισθάνεται ικανοποιημένος με την απομόνωση του και λαχταρά για αληθινές περιπέτειες, για να γνωρίσει φίλους και να ταξιδέψει στον κόσμο. Προσπαθώντας να ξεφύγει από την συνεχή επίβλεψη του υπολογιστή, ο Shay συναντά ένα πλάσμα που ονομάζεται Marek, είναι μεταμφιεσμένο σε λύκο και κρύβεται στα έγκατα του σκάφους.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο Marek του αφηγείται μια τρομερή ιστορία. Σύμφωνα με τον υπολογιστή, ο Shay είναι ο τελευταίος επιζών ενός πλανήτη που καταστράφηκε και η δουλειά του σκάφους είναι να ανακαλύψουν έναν πλανήτη κατάλληλο για να γίνει το νέο σπίτι του νεαρού. Ο Marek ισχυρίζεται ότι ο Γαλαξίας βρίσκεται σε μόνιμο πόλεμο και ζητά από τον Shay να τον βοηθήσει να σώσουν πολλά αθώα πλάσματα που κινδυνεύουν. Ο Shay αναλαμβάνει με προθυμία τις αποστολές που του αναθέτει ο Marek, χωρίς να μπορεί να φανταστεί τι του επιφυλάσσει το μέλλον.

Σενάριο για σκεπτόμενους παίκτες
Σε πρώτη φάση η πλοκή του Broken Age φαντάζει απλοϊκή αλλά κάθε άλλο παρά τέτοια αποδεικνύεται όσο προχωρά η περιπέτεια. Χειριζόμενοι δύο διαφορετικούς ήρωες που φαινομενικά δεν έχουν κάτι κοινό μεταξύ τους, θα μείνετε έκπληκτοι στην εξέλιξη της πλοκής και ειδικά στην κορύφωσή της. Οι δημιουργοί του Broken Age δεν λησμόνησαν μάλιστα να χρησιμοποιήσουν την ιστορία τους σαν όχημα για κοινωνικό σχολιασμό. Για παράδειγμα, η ηλιθιότητα των υποψηφίων κοριτσιών στην Maidens Feast, η μανία καλλωπισμού και το «ξεπούλημα» τους από τους γονείς θυμίζει έντονα σκηνικά διεθνών καλλιστείων.

Οι πρωταγωνιστές του έπους, Velouria και Shay, είναι άτομα που μπορείτε εύκολα να ταυτιστείτε μαζί τους αφού πρόκειται για «βιοπαλαιστές» με όλη την σημασία της λέξης, έφηβοι που πάνε κόντρα στο καταπιεστικό τους περιβάλλον. Από τους NPCs θα σας διασκεδάσει ο σοβαροφανής Marek και το απόλυτο comic relief, οι δύο φύλακες του ναού του ψευδο-Θεού με τους οποίους θα συνομιλήσετε σε προχωρημένο σημείο της περιπέτειας. Οι τελευταίοι δύο NPCs έχουν να διδάξουν πολλά στους θρησκόληπτους και ίσως να τους ανοίξουν τα μάτια με το πανίσχυρο όπλο που ονομάζουμε καυστικό χιούμορ.

Σημάδεψε, κλίκαρε, διασκέδασε!
Το Broken Age: Act 1 διαθέτει όλες τις αρετές ενός Point and click Adventure. Για τον χειρισμό των ηρώων σας μπορείτε να χρησιμοποιήσετε και gamepad αλλά δεν το συνιστώ. Με το mouse θα εκτελέσετε γρηγορότερα και με μεγαλύτερη ακρίβεια όλες τις κινήσεις σας. Στην οθόνη μετακινείτε τον κέρσορα σε σχήμα σταυρού. Όταν περάσει πάνω από αντικείμενο που χρίζει αλληλεπίδρασης, ο κέρσορας αλλάζει μορφή και εμφανίζεται η ονομασία του αντικειμένου ή του NPC. Στο κάτω τμήμα της οθόνης βρίσκεται το inventory σας που ανοίγει αυτόματα μόλις περάσει από πάνω του ο κέρσορας.

Ο υπολογιστής του σκάφους του Shay σας αναθέτει συνέχεια γελοίες αποστολές στις οποίες θα γνωρίσετε τους μάλλινους φίλους του εφήβου και θα πεθάνετε στα γέλια με τα καμώματά τους!

Στο inventory θα φιλοξενήσετε όλα τα χρήσιμα αντικείμενα που θα βρείτε. Αυτά μπορεί να είναι ομιλούντα μαχαιροπήρουνα με… λογοδιάρροια, ρομπότ, ακουστικά, φαγητά και ότι άλλο χωράει ο νους σας (και το inventory). Τα αντικείμενα συνδυάζονται μεταξύ τους ή τα αξιοποιείτε όπου σας το επιτρέπει το Broken Age.

Όλοι οι γρίφοι περιστρέφονται γύρω από την σωστή χρήση των αντικειμένων σας με διάσπαρτες περιπτώσεις όπου καλείστε να φέρετε εις πέρας καταστάσεις που αγγίζουν τα όρια του Action. Στις ωραιότερες συγκαταλέγεται ο μικρός περίπατος του Shay στο διάστημα σε μηδενική βαρύτητα. Εκεί κατευθύνετε τον θαρραλέο νεανία προσπαθώντας να ξεπεράσετε φυσικά εμπόδια και χρησιμοποιώντας την προώθηση της στολής του. Αντίστοιχο χαβαλέ παρουσιάζει και το minigame που σας αναθέτει ο Marek με τελικό στόχο την διάσωση χαριτωμένων πλασμάτων που κινδυνεύουν. Το minigame είναι ολόιδιο με τον γνωστό γυάλινο θάλαμο γεμάτο λούτρινα ζωάκια που έχετε παίξει στάνταρ, όπου χειρίζεστε ένα μηχανικό γάντζο προσπαθώντας να αρπάξετε ένα ζωάκι, κλείνοντας τον την κατάλληλη στιγμή και γραπώνοντας το.

Όμορφο αλλά μικρό!
Οι διάλογοι in-game είναι πλουσιότατοι και κυριαρχούνται από τρελό χιούμορ. Επιβάλλεται να θέσετε όλες τις διαθέσιμες ερωτήσεις για να αποσπάσετε χρήσιμες πληροφορίες σχετικά με το επόμενο task που θα ασχοληθείτε αλλά και από καθαρή απόλαυση της εκάστοτε στιχομυθίας. Η ανακάλυψη των σημείων ενδιαφέροντος σε κάθε οθόνη του Broken Age επιβάλλει λίγο pixel hunting αφού απουσιάζει το shortcut key που θα σας τα εμφάνιζε αλλά συνήθως, είναι πανεύκολο να τα σταμπάρετε.

Αν και μιλάμε για ένα σούπερ διασκεδαστικό Adventure, η διάρκειά του που φτάνει μόνο τις τέσσερις ώρες θα σας απογοητεύσει. Ναι, το Broken Age Act 1 είναι μικρότερο και από τις… θεατρικές πράξεις, καταπλήσσοντας αλλά και «γειώνοντας» σας απότομα με το φινάλε του.


Υφαίνοντας έναν φανταστικό κόσμο
Όταν ακούτε Tim Schafer, το μυαλό σας πάει απευθείας σε πρωτοποριακό design του κόσμου και των χαρακτήρων ενός Adventure. Το Broken Age δεν αποτελεί την εξαίρεση στον κανόνα φυσικά. Προσωπικά, τα γραφικά του μου θύμισαν αυτόματα ταινίες animation περασμένων δεκαετιών, προερχόμενες από δημιουργικά μυαλά της Ανατολικής Ευρώπης. Κάθε καρέ του μοιάζει με αυτόνομο πίνακα ζωγραφικής όπου ο ζωγράφος έχει τραβήξει αμέτρητες πινελιές από ποικίλες χρωματικές παλέτες. Έχει την μορφή ενός τεράστιου «πλεκτού» από εικόνες.

Το animation είναι απίθανο με τους χαρακτήρες να χειρονομούν ακατάπαυστα και το πρόσωπό τους να αλλάζει αδιάκοπα ξεκαρδιστικές εκφράσεις. Η σωματοδομή των ηρώων (μακρόστενα μέλη, ξεχειλωμένα μπράτσα, μικρά κεφάλια, ασύμμετρα μάτια κ.ο.κ.) θα σας κάνει να γελάσετε πολλές φορές, παρακολουθώντας τα καμώματά τους. Cinematics θα δείτε αρκετά και όλα τους είναι συντεθειμένα με in-game γραφικά.

Δεν θα έχετε κανένα παράπονο από την μουσική επένδυση του Broken Age. Ο συνδετικός κρίκος των instrumental κομματιών που ακούγονται είναι η παιδικότητα και οι ανάλαφρες νότες που αλλάζουν μοτίβο ανάλογα με το φόντο. Το voice acting είναι τόσο ποιοτικό που δεν θα το πιστεύετε. Ας ξεκινήσουμε από το εντυπωσιακό cast που δέχτηκε να χαρίσει την φωνή του στους ήρωες του παιχνιδιού. Στον πρωταγωνιστή Shay ακούτε την φωνή του Hobbit της τριλογίας Lord of the Rings, κατά κόσμο Elijah Wood. Στο ρόλο του παλαβού επικεφαλή της «επουράνιας» αίρεσης Harm’ny Lightbeard ακούτε τον Jack Black (School of Rock, Kung Fu Panda, Brutal Legend), στη θέση του ξυλοκόπου Curtis ακούτε τον Wil “The Big Bang Theory” Wheaton κ.τ.λ. Η παρέλαση γνωστών ηθοποιών είναι εξίσου σημαντική με την χροιά των NPCs, π.χ. δώστε βάση στις φωνούλες των… ραμμένων συντρόφων του Shay στα παιχνίδια για να μην σας μείνει άντερο από τα γέλια.

Broken Age but Working Game!
«Ο παλιός είναι πάντα αλλιώς» όπως αποδεικνύει ο Tim Schafer στο νέο του Adventure. Το ανατρεπτικό χιούμορ περπατά χεράκι – χεράκι με την αισθητική απόλαυση από τα γραφικά και το εντυπωσιακό voice acting, ολοκληρώνοντας την εικόνα μιας ξεχωριστής adventuring εμπειρίας. Αν είχε προσεχθεί περισσότερο η διάρκεια του και διέθετε πιο ζόρικους γρίφους για τους βετεράνους του χώρου, θα άγγιζε την τελειότητα. Ακόμα και έτσι όμως το Broken Age Act 1 αξίζει τον κόπο, ειδικά αν σκεφτείτε ότι τα 22 ευρώ του περιλαμβάνουν και το Act 2 που θα προστεθεί στον λογαριασμό σας σαν update μόλις ολοκληρωθεί.

Θετικά:
– Γραφικά υψηλής αισθητικής
– Κορυφαίο voice acting
– Δοκιμασμένο gameplay
– Άφθονο χιούμορ
– Εξαιρετικό σενάριο

Αρνητικά:
– Τραγικά μικρή διάρκεια
– Απουσία πλήκτρου που εμφανίζει τα σημεία ενδιαφέροντος επί της οθόνης
– Δεν περιλαμβάνει ποικιλόμορφους και απαιτητικούς γρίφους

Βαθμολογία
Γραφικά: 7.5
Ήχος: 8
Gameplay: 8
Αντοχή: 4 
Γενικά: 7.5

Το τελευταίο πόνημα του Tim Schafer στον χώρο των Adventures δεν πρέπει να λείψει από τους οπαδούς του είδους.

Γιάννης Μοσχονάς

Συντάκτης: johnmoss75@gmail.com (Γιάννης Μοσχονάς)
Πηγή: GameWorld.gr

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης