Η κυβέρνηση ξεκίνησε δουλειά. Ο πρωθυπουργός, οι υπουργοί και οι υφυπουργοί μετά το πρώτο Υπουργικό Συμβούλιο στη Βουλή, παραλαμβάνουν από τους προκατόχους τους τα υπουργεία και -όπως τους κάλεσε ο πρωθυπουργός- οφείλουν να σηκώσουν τα μανίκια και να έρθουν από την πρώτη στιγμή αντιμέτωποι με τα πραγματικά και αδυσώπητα προβλήματα της Ελληνικής οικονομίας και κοινωνίας.
Η οικονομία ήταν ευθύς εξ αρχής το μεγάλο ζητούμενο στην πολιτική σκηνή της χώρας, και η σύνθεση της νέας κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ απλώς επιβεβαίωσε τη βαρύτητα που προσδίδει ο πρωθυπουργός, Γιώργος Παπανδρέου, σε αυτόν τον ευαίσθητο τομέα.

Η οικονομία ήταν ευθύς εξ αρχής το μεγάλο ζητούμενο στην πολιτική σκηνή της χώρας, και η σύνθεση της νέας κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ απλώς επιβεβαίωσε τη βαρύτητα που προσδίδει ο πρωθυπουργός, Γιώργος Παπανδρέου, σε αυτόν τον ευαίσθητο τομέα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η σύνθεση της κυβέρνησής του, με τις συγχωνεύσεις υπουργείων και την αναδιαμόρφωση ή υπερστελέχωση κάποιων, φωτογραφίζει την πραγματική προτεραιότητα του ΠΑΣΟΚ: Την ταχύτερη δυνατή έξοδο από τις δημοσιονομικές δυσκολίες και την κατά το δυνατόν με λιγότερο κοινωνικό κόστος έξοδο της οικονομίας από την κρίση.

Τα δύο οικονομικά υπουργεία

Το «μοίρασμα» της οικονομίας σε δύο υπουργεία είναι δείγμα γραφής και ενδεικτικό της σημασίας που δίνεται στην παρούσα κρίσιμη συγκυρία στον τομέα της οικονομίας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Καταρχήν, διαχωρίζονται οι τομείς δράσης, με τον Γιώργο Παπακωνσταντίνου να αναλαμβάνει επί της ουσίας τους πιο δύσκολους.

Βασικές αρμοδιότητες του Οικονομικών είναι το συμμάζεμα των κάκιστων δημοσιονομικών, οι απευθείας διαπραγματεύσεις με το «διευθυντήριο των Βρυξελλών» -ο Παπακωνσταντίνου θα μετέχει στις συνεδριάσεις του Ecofin και του  Eurogroup- η πάταξη της φοροδιαφυγής, τα έσοδα και έξοδα του κράτους, η σχέση με τις τράπεζες και γενικότερα ό,τι έχει σχέση με την «πραγματική οικονομία».

Το υπερ-υπουργείο της κας Λούκα Κατσέλη, το Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας, αναμένεται να έχει την γενικότερη εποπτεία της εθνικής οικονομίας και να στηρίξει τον μεγάλο ασθενή: την παραπαίουσα ανάπτυξη.

Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης

Μόνο και μόνο η μετονομασία του υπουργείου δίνει μια πρώτη εικόνα της προτεραιότητας της νέας κυβέρνησης. Το απρόσωπο και «ακοινώνητο «Απασχόλησης και Κοινωνικής Προστασίας», μετονομάζεται σε «Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης». Για πολλούς οι λέξεις «Εργασία» και «Ασφάλιση» έχουν τεράστιο κοινωνικό βάρος.

Βεβαίως, από τη σημειολογία (που πάντα παίζει σημαντικό ρόλο) έως την πραγματική άσκηση της πολιτικής, υπάρχει απόσταση. Απομένει να δούμε εάν οι λεκτικές αλλαγές θα σημαίνουν και πραγματικές αλλαγές. Δηλαδή να δούμε εάν τελικά πάψουν οι πολίτες να είναι απασχολούμενοι ή μερικώς απασχολούμενοι και να γίνουν πραγματικοί εργαζόμενοι με δικαιώματα και υποχρεώσεις.

Υπουργός, σε αυτό το εξόχως σημαντικό υπουργείο, ένας της παλαιάς φρουράς, ο Ανδρέας Λοβέρδος, και υφυπουργός ο Γιώργος Κουτρουμάνης, η εμπειρία του οποίου στο Ασφαλιστικό είναι τεράστια.

Υπουργείο Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων

Τομή της νέας κυβέρνησης θεωρείται και η δημιουργία του πανίσχυρου υπουργείου Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων, που επίσης προέκυψε από τη συγχώνευση υπουργείων. 
Υπουργός αναλαμβάνει ο Δημήτρης Ρέππας.

Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων

Η τοποθέτηση μιας εξωκοινοβουλευτικής υπουργού στον τομέα που έχει σχέση με την αγροτιά είναι ένα μεγάλο στοίχημα.

Αγρότες και κτηνοτρόφοι ήταν (και, ενδεχομένως, ακόμη είναι) έτοιμοι για κινητοποιήσεις, καθώς έχουν περιέλθει σε κοινωνική οικονομική «απόγνωση».
 
Υπουργός αναλαμβάνει η Κατερίνα Μπατζελή και υφυπουργός ο Μιχάλης Καρχιμάκης.

Υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής

Με την προστασία του περιβάλλοντος και την πράσινη ανάπτυξη να αποτελούν για το ΠΑΣΟΚ «αιχμή του δόρατος» κατά την προεκλογική περίοδο, το νέο υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής αποκτά ιδιαίτερη σημασία και επιφορτίζεται με… πολύ δουλειά.

Υπουργός αναλαμβάνει η Τίνα Μπιρμπίλη.

Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη

Ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης αναλαμβάνει αυτό το πολλαπλών αρμοδιοτήτων υπουργείο, στο οποίο εντάσσονται η Γενική Γραμματεία Δημόσιας Τάξης (ΕΛ.ΑΣ. και Πυροσβεστική) και η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας, η Διεύθυνση Ασφάλειας Ναυσιπλοΐας, η Γενική Γραμματεία Λιμένων και Λιμενικής Πολιτικής και το Λιμενικό Σώμα).

Υπουργείο Πολιτισμού και Τουρισμού

«Ο πολιτισμός είναι η βαριά βιομηχανία της Ελλάδας» έλεγε η αλησμόνητη Μερκούρη, ενώ κατά καιρούς και πολλοί οικονομολόγοι θεωρούν τον τουρισμό βαριά βιομηχανία.
Επομένως, η συνένωση επιβεβαιώνει και τις δύο απόψεις, καθιστώντας το Πολιτισμού ένα οικονομικό υπουργείο. Υπουργός αναλαμβάνει ο Παύλος Γερουλάνος και υφυπουργός αρμόδια για τον Τουρισμό η Αγγελική Γκερέκου.

Υπουργείο Εσωτερικών, Αποκέντρωσης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης

Τελευταίο, αλλά σίγουρα όχι έσχατο (το αντίθετο μάλιστα), καθώς θεωρείται το κορυφαίο υπουργείο -αυτό υπό τον Γιάννη Ραγκούση. Θα έχει την εποπτεία του υδροκέφαλου ελληνικού κράτους.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης