Με ένα σκληρό πρωθυπουργικό πυρήνα που θα ελέγχει τα πάντα και ένα Μαξίμου που θα λειτουργεί, τηρουμένων όλων των αναλογιών, όπως ο Λευκός Οίκος, θα κυβερνήσει ο Γιώργος Παπανδρέου. Τα υπουργικά στελέχη θα πλαισιώνουν μία εκτελεστική επιτροπή, ένα μοντέλο Κoμισιόν δηλαδή, που θα δίνει λόγο στην «Καγκελαρία» της Ηρώδου Αττικού.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το Μαξίμου θα λειτουργήσει με βασικό συνεργάτη του πρωθυπουργού τον Χάρη Παμπούκη, άνθρωπο της απολύτου εμπιστοσύνης του, που αναλαμβάνει καθήκοντα, τα οποία παραπέμπουν σε αυτά του προσωπάρχη του Λευκού Οίκου, ενώ διευθυντής του γραφείου του πρωθυπουργού θα είναι ο Νίκος Αθανασάκης, παλαιό και διαχρονικό κομματικό στέλεχος που θα αναλάβει τη σύνδεση μεταξύ κόμματος και Μαξίμου. Ο Παύλος Γερουλάνος, εκ των σημαντικότερων ανθρώπων του πρωθυπουργού, ως κυβερνητικός εκπρόσωπος, θα ελέγχει όλα τα υπουργεία, ορισμένα εκ των οποίων, ή και όλα, θα διαθέτουν τη δική τους εκπροσώπηση. Διευθυντής του γραφείου Τύπου του πρωθυπουργού αναμένεται να αναλάβει ο Γιώργος Ελενόπουλος. Ο έλεγχος των υπουργείων θα επιτευχθεί με τους δέκα (10) συμβούλους που θα αναλάβουν εργασία στο Μαξίμου.

Βασικές αλλαγές και συγχωνεύσεις σε υπουργεία

Με την κατάργηση των υπουργείων, Ναυτιλίας, Νησιωτικής Πολιτικής, Μακεδονίας – Θράκης και Αιγαίου και τη συγχώνευση άλλων, ο Παπανδρέου επιχειρεί μία ανατροπή στο σύστημα διακυβέρνησης της χώρας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Α) Οικονομικός κύκλος

Το υπουργείο Εθνικής Οικονομίας μετονομάζεται σε Οικονομίας- Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας, που απορροφά τμήμα του υπουργείου Ανάπτυξης και διαδραματίζει ρόλο γενικού σχεδιαστή της Οικονομίας.

Το υπουργείο Οικονομικών αναλαμβάνει να συγκεντρώσει τα έσοδα του κράτους, ελέγχοντας πηγές, φόρους, άδηλους πόρους κλπ.

Το υπουργείο Περιβάλλοντος, στο οποίο ενσωματώνεται η Ενέργεια, θα αναλάβει τον ρόλο προσανατολισμού της «πράσινης ανάπτυξης». Πρόκειται για υπερυπουργείο, όπου οι σημαντικότερες κρατικές εταιρείες, ΔΕΗ, Φυσικό Αέριο, κλπ, θα αποτελέσουν παράλληλα πηγές χρηματοδότησης αλλά και εφαλτήρια νέων αναπτυξιακών στρατηγικών.
Στο υπουργείο Υποδομών, πρώην Δημοσίων Έργων, ενσωματώνεται το υπουργείο Μεταφορών και άρα οι ελεγχόμενες από αυτό ΔΕΚΟ.
Υπουργείο Γεωργίας, που θα λειτουργήσει με τον παραδοσιακό τρόπο.

Β) Τομέας διοίκησης

Καταργείται το υπουργείο Μακεδονίας – Θράκης και περιορίζεται σε Γενική Γραμματεία.
Συγκροτείται υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, όπου συνυπάρχουν το Δημόσιας Τάξης, η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας, το Λιμενικό Σώμα και οποιαδήποτε άλλη υπηρεσία έχει σχέση με την Ασφάλεια αλλά και τα δικαιώματα του πολίτη. Επίσης, στο ίδιο υπουργείο μεταφέρεται η Υπηρεσία Ασφάλειας Ναυσιπλοΐας και η Γενική Γραμματεία Λιμένων και Λιμενικής Πολιτικής.

Υπουργείο Εσωτερικών, που θα ασχολείται αποκλειστικά με τη δημόσια διοίκηση και στο οποίο ενσωματώνεται η Γενική Γραμματεία Μακεδονίας – Θράκης.

Υπουργείο Παιδείας – Έρευνας και Τεχνολογίας.

Υπουργείο Πολιτισμού που απορροφά το υπουργείο Τουρισμού και ενσωματώνει το πρώην υπουργείο Τύπου και Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης.

Μέθοδος ελέγχου του κυβερνητικού έργου

Η φιλοσοφία του νέου αυτού κυβερνητικού οργανισμού παραπέμπει σε σκληρό πρωθυπουργικό έλεγχο με τους υπουργούς να συμμετέχουν σε μία άτυπη Κομισιόν, που εκτελεί τις εντολές του κεντρικού πυρήνα εξουσίας, που είναι το Μαξίμου. Οι πρωθυπουργικοί σύμβουλοι θα παρακολουθούν το κυβερνητικό έργο ανά τομέα. Η απόφαση του Γιώργου Παπανδρέου να υιοθετήσει το ασυμβίβαστο μεταξύ κόμματος και κυβέρνησης έχει σαν στόχο να μειώσει, αν όχι να εκμηδενίσει, την εξάρτηση των κυβερνητικών στελεχών από τις πελατειακές σχέσεις που χαρακτηρίζουν παραδοσιακά το σύστημα εξουσίας. Από την άλλη, το σκληρό αυτό συγκεντρωτικό σύστημα ελέγχου καθιστά το Μαξίμου και τον πρωθυπουργό απολύτως υπεύθυνο για ό,τι συμβεί στο μέλλον και άμεσο αποδέκτη της πολιτικής κριτικής της Αντιπολίτευσης αλλά και της κοινωνίας.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης