Τον έντονο προβληματισμό του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (Π.Ο.Υ.) συνεχίζει να προκαλεί το ξέσπασμα του ιού Έμπολα στη Γουινέα. Κρούσματα του ιού έχουν καταγραφεί και στη γειτονική Λιβερία, ενώ οι υγειονομικές Αρχές της Δυτικής Αφρικής βρίσκονται σε κατάσταση συναγερμού.

Την ίδια στιγμή σε ετοιμότητα βρίσκονται και οι αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου Υγείας στη Γαλλία, καθώς ο ιός έχει κάνει την εμφάνισή του σε πρώην γαλλικές αποικίες και ενδεχόμενο ταξίδι στο εξωτερικό ενός ξενιστή του ιού θα μπορούσε να τον μεταφέρει σε γαλλικό έδαφος με σημαντικές συνέπειες για τη δημόσια υγεία. Ειδικά μετά την άνοδο στην εξουσία του προέδρου της Γαλλίας François Hollande παρατηρείται αύξηση των εμπορικών σχέσεων του Παρισιού με πολλές χώρες της Δυτικής Αφρικής. Εκτιμάται ότι κάθε μήνα χιλιάδες μετανάστες και εργαζόμενοι σε γαλλικές πολυεθνικές εταιρείες ταξιδεύουν από και προς τη συγκεκριμένη περιοχή.

Σύμφωνα με τα όσα μετέδωσε το αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο CNN, ο αριθμός των νεκρών έχει φθάσει τους 162, εκ των οποίων οι 111 έχουν αφήσει την τελευταία τους πνοή στη Γουινέα. Κρούσματα του ιού έχουν καταγραφεί στην πρωτεύουσα Κονάκρι (πληθυσμός περίπου 3 εκατ.). Σύμφωνα με νεώτερη ανακοίνωση του ΠΟΥ, το ξέσπασμα του θανατηφόρου ιού σε χώρες της Δυτικής Αφρικής θα διαρκέσει αρκετούς μήνες, ενώ θα χρειαστεί πολύς χρόνος, προκειμένου η κατάσταση να τεθεί υπό πλήρη έλεγχο.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Αναμένουμε πλήρη έξαρση μέσα στους επόμενους δύο, τρεις και τέσσερις μήνες» ανέφερε ο Keiji Fukuda, αναπληρωτής γενικός γραμματέας του ΠΟΥ κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στη Γενεύη.

Γουινέα: Κατασκευή ειδικού καταυλισμού στο νότιο τμήμα της χώρας

Γουινέα: Μέλος των «Γιατρών Χωρίς Σύνορα» σε εργαστήριο ανάλυσης αίματος

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το ξέσπασμα του ιού Έμπολα είναι το χειρότερο των τελευταίων επτά ετών και έχει προκαλέσει συναγερμό στον ΠΟΥ, καθώς είναι η πρώτη φορά που «χτυπά» τη Δυτική Αφρική.

Ο ιός Έμπολα ανά τον κόσμο
1976: Πρώτη καταγραφή του ιού στο πρώην Ζαΐρ (νυν Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό). Σε 318 κρούσματα τα 280 ήταν θανατηφόρα. Ακολούθησε ξέσπασμα αιμορραγικού πυρετού (ιογενής νόσος που προκαλείται από τον ιό Έμπολα) στο Νότιο Σουδάν με 284 κρούσματα και 151 θανάτους.

1989: Μακάκοι πίθηκοι, προερχόμενοι από τις Φιλιππίνες, έφεραν τον ιό Έμπολα στην περιοχή Ρέστον της πολιτείας Βιρτζίνια στις ΗΠΑ.

1990: Στις πολιτείες Τέξας και Βιρτζίνια τέσσερις άνθρωποι ανέπτυξαν αντισώματα του ιού ύστερα από επαφή τους με πιθήκους από τις Φιλιππίνες. Κανένας εξ αυτών δεν εμφάνισε συμπτώματα αιμορραγικού πυρετού.

1995: Ξέσπασμα του ιού Έμπολα στη Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό. 315 κρούσματα. Τουλάχιστον 250 νεκροί.

2000-2001: Επιδημία στην Ουγκάντα. 425 κρούσματα και 224 θάνατοι.

2001-2002: Ξέσπασμα του ιού Έμπολα στα σύνορα της Γκαμπόν με τη Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό. 53 άνθρωποι χάνουν τη ζωή τους στην Γκαμπόν και τουλάχιστον 43 στη Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό.

Δεκέμβριος 2002-Απρίλιος 2003: Νέο ξέσπασμα του ιού στη Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό. 143 καταγεγραμμένα κρούσματα και 128 νεκροί.

2007: 264 καταγεγραμμένα κρούσματα του ιού Έμπολα στη Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό, εκ των οποίων τα 187 θανατηφόρα. Στα τέλη του έτους, καταγράφεται ξέσπασμα του ιού στην Ουγκάντα με 37 θανάτους.

Μάρτιος 2014: Πρώτη καταγραφή παγκοσμίως του ιού Έμπολα στη Δυτική Αφρική. Νεκροί σε Γουινέα και Λιβερία.

Ο ιός Έμπολα προκαλεί υψηλό πυρετό, διάρροια και εμετό και μπορεί να οδηγήσει σε εσωτερική αιμορραγία. Δεν υπάρχει αποτελεσματικό εμβόλιο κατά του ιού, ο οποίος μπορεί να επιφέρει τον θάνατο στο 50-90% των περιπτώσεων που ο φορέας νοσεί. Ομάδες υψηλού κινδύνου θεωρούνται τα μέλη ανθρωπιστικών οργανώσεων, γιατροί και νοσηλευτές καθώς και όσοι έρχονται σε επαφή με πτώματα ανθρώπων που φέρουν τον ιό.

Γουινέα: Αποστειρωμένος εξοπλισμός δίπλα σε καταυλισμό

Γουινέα: Αιμοληψίες σε κατοίκους

Οι πρώτες καταγραφές του ιού έγιναν το 1976 σε περιοχές κοντά στον ποταμό Έμπολα, εντός των γεωγραφικών ορίων της Λαϊκής Δημοκρατίας του Κονγκό και στο Σουδάν. Εκτιμάται ότι μέχρι σήμερα έχουν καταγραφεί περισσότερα από 3.000 κρούσματα παγκοσμίως και πάνω από 1.600 θάνατοι λόγω του ιού Έμπολα.

Ο ιός μεταδίδεται μέσω του αίματος, της σεξουαλικής επαφής και της ανθρώπινης επαφής με απεκκρίσεις άγριων ζώων όπως χιμπατζήδων, γοριλών και νυχτερίδων. Σε μια ύστατη προσπάθεια των Αρχών της Γουινέας να περιορίσουν τον αριθμό των κρουσμάτων, απαγορεύτηκε η κατανάλωση νυχτερίδων από τους κατοίκους της χώρας (αρχές Μαρτίου) σύμφωνα με τα όσα μετέδωσε το βρετανικό τηλεοπτικό δίκτυο BBC.

Επιμέλεια: Μάριος Βελέντζας

Διαβάστε επίσης:
Γουινέα: Επίθεση σε κέντρο θεραπείας των «Γιατρών Χωρίς Σύνορα», Πρώτη καταχώρηση: Σάββατο, 5 Απριλίου 2014, 01:00

Λιβερία: Πέντε νεκροί από αιμορραγικό πυρετό, Πρώτη καταχώρηση: Τρίτη, 25 Μαρτίου 2014, 02:52

Ο εφιάλτης του ιού Έμπολα χτυπά τη Γουινέα, Πρώτη καταχώρηση: Κυριακή, 23 Μαρτίου 2014, 20:04

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης