Έρευνα που δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα Plos One διαπίστωσε ότι υπάρχει μια θετική συσχέτιση ανάμεσα στο χρόνο που παίζουμε video games και στο πάχος συγκεκριμένων περιοχών του εγκεφάλου μας.
Σε προηγούμενες έρευνες έχουμε διαβάσει πολλές φορές ότι όσοι παίζουν games αναπτύσσουν την οπτική τους ικανότητα, την γνωστική ικανότητα, την προσέγγιση και την στρατηγική, ενώ βελτιώνουν την μνήμη και την λογική. Τι συμβαίνει όμως μέσα στον εγκέφαλο;
Μια ομάδα ερευνητών χρησιμοποίησε μαγνητική τομογραφία για να σκανάρει τους εγκεφάλους 152 εφήβων 14 ετών, αρσενικού και θηλυκού φύλου. Στις μαγνητικές αυτές τομογραφίες μετρήθηκε το πάχος του φλοιού συγκεκριμένων στρωμάτων του εγκεφάλου. Διαπίστωσαν ότι όσοι νέοι έπαιζαν games για αρκετές ώρες είχαν μεγαλύτερο πάχος στο φλοιό του εγκεφάλου και συγκεκριμένα σε δύο περιοχές! Αυτές ήταν ο αριστερός προμετωπιαίος φλοιός (DLPFC) και τα αριστερα μετωπιαία πεδία των ματιών (FEFs).
Το DLPFC σχετίζεται με την λήψη αποφάσεων και τον σχεδιασμό στρατηγικής. Τα FED είναι σημαντικά για την ανίχνευση κίνησης από τον αισθητήρα του ματιού και γενικά την γρήγορη αντίληψή τους. Τα στοιχεία αυτά υπάρχουν σε πολλά games, άρα έχουν μια λογική. Αντίθετα, δεν παρατηρήθηκε κάποια λέπτυνση του φλοιού σε όσους νέους έπαιζαν games.
Τα παραπάνω δεδομένα αιτιολογούν τους βιολογικούς λόγους για τους οποίους τα games έχουν θετική επίδραση στον εγκέφαλό μας. Η έρευνα διεξάγεται στο Ινστιντούτο Krasnow της Αμερικής από τους Kühn, Lorenz, Banaschewski, Barker και Büchel. Την έρευνα, η οποία θα συνεχιστεί, δημοσίευσαν οι Frank Krueger και George Mason. Μάλλον το παρόν άρθρο θα μπορούσε (πέρα από Like/Share) να εκτυπωθεί ώστε να το δουν και ομιλητές τριτοκοσμικών χωρών που πραγματοποιούν έρευνες στα σχολεία για τον εθισμό στο διαδίκτυο.
Συντάκτης: manos@gameworld.gr (Μάνος Γρυπάρης)
Πηγή: GameWorld.gr