09/10/2009 έως 10/10/2009 Ώρα: 21.00
«Εδουάρδος Γ’» από το Εθνικό Θέατρο Βουκουρεστίου σε συνεργασία με το Κ.Θ.Β.Ε.
Σε σκηνοθεσία Alexandru Tocilescu

Ένα από τα πλέον ιστορικά πολιτιστικά ιδρύματα της Ρουμανίας, το Εθνικό Θέατρο Βουκουρεστίου, με μεγάλα ονόματα του ρουμανικού θεάτρου και συνεργασίες σε διεθνές επίπεδο, έρχεται στη Θεσσαλονίκη και στα Δημήτρια για να μας ξαναθυμίσει την αξία και τη σημασία του όρκου με μια παράσταση σαιξπηρική, τον «Εδουάρδο Γ’».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σε μία «ποσοτική» ανάλυση, ο Jan Kott, παρατηρεί ότι ο «Εδουάρδος Γ’» είναι το κατεξοχήν θεατρικό έργο των όρκων. Σε κανένα θεατρικό έργο ο Shakespeare δεν συγκεντρώνει μαζί τόσους πολλούς όρκους. Ένας όρκος εγκαθιστά μια σχέση ανάμεσα στον άνθρωπο και τον Θεό… Η σχέση έχει τη δύναμη να καθοδηγήσει τις πράξεις και τα γεγονότα, έτσι ώστε αυτά να γίνουν πραγματικότητα.

Εξαιτίας ενός όρκου μπορεί να πάθεις, να χάσεις την ελευθερία σου, κερδίζεις όμως την τιμή σου. Για έναν όρκο μπορεί να γίνει οποιαδήποτε θυσία, με την προϋπόθεση να μην παραβιαστεί.

Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο ανεβάζουμε το έργο Εδουάρδος Γ΄ τώρα. Επειδή είμαστε όμηροι ενός κόσμου για τον οποίο «ο λόγος της τιμής» δεν σημαίνει τίποτα πλέον. Στα αυτιά και στο στόμα των συγχρόνων ανθρώπων «ο λόγος της τιμής» ακούγεται κενός, χωρίς περιεχόμενο. Μην πιστεύοντας ποτέ σε τίποτα, επιβαρύναμε τις ζωές μας με κούφια λόγια, υποσχέσεις χωρίς ουσία, διευκολύνοντας πιο πολύ την καταπάτησή του και την παραβίαση του νόμου. Ο λόγος της τιμής έχει μείνει μια ηχηρή εικόνα χωρίς ουσία. Οπότε, για ποιο λόγο να σέβεσαι ένα πράγμα που κανείς δεν το λαμβάνει υπόψη;

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Επιθυμούμε τώρα να επαναφέρουμε στο μυαλό των ανθρώπων την ιδέα ότι, ένας λόγος τιμής που δόθηκε, ένας όρκος, είναι ιερά πράγματα που πρέπει να τα σεβόμαστε.
Διάβασα το έργο και έδωσα λόγο τιμής ότι θα το «στήσω» επί σκηνής. Ήταν το μόνο που μπορούσα να αποδείξω, έναντι του εαυτού μου και έναντι των άλλων: ότι κρατώ τον λόγο μου!

Alexandru Tocilescu, σκηνοθέτης
Χώρος Εκδήλωσης: Βασιλικό Θέατρο
Κανονικό: 22 €
Φοιτητικό: 15 €

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης