Του Μπάμπη Πετράκη

Μία σειρά από σημαντικές εκδηλώσεις διοργάνωσε η Ελληνική Ορθόδοξη Κοινότητα του Σίδνευ, στο πλαίσιο του 32ου Φεστιβάλ.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Την Παρασκευή 4 Απριλίου στην αίθουσα Σαίντ Τζώρτζ της περιοχής Κόγκαρα του Σίδνευ οργάνωσαν μιά μουσική βραδιά αφιερωμένη στον μεγάλο Έλληνα καλλιτέχνη Νίκο Ξυλούρη.

Τραγούδησαν και έπαιξαν οι μουσικοί: Αντώνης Πετραντωνάκης, Άγγελος Γκούτζιος, Γιώργος Γκανάκας και Σπύρος Αρκούδης, ενώ χόρεψαν κρητικούς χορούς Ελληνόπουλα από τον τοπικό σύλλογο Κρητών. Έγινε εκτενής αναφορά στη ζωή και το έργο του μεγάλου Έλληνα λυράρη, ενώ παρουσιάστηκαν επίσης τραγούδια του Αντώνη (Ψαραντώνη) και του Γιώργη Ξυλούρη.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το Σάββατο 5 Απριλίου στην αίθουσα Gleebooks της περιοχής Γκλέμπε, η Ελληνική Κοινότητα του Σίδνευ διοργάνωσε μία πολιτιστική εκδήλωση για τον Νίκο Καζαντζάκη και τον Έλ Γκρέκο.Με αφορμή τα 400 χρόνια από το θάνατο, του μεγαλύτερου Έλληνα καλλιτέχνη των τελευταίων αιώνων, Δομίνικου Θεοτοκόπουλου, όπως και την “Αναφορά στον Γκρέκο” το τελευταίο έργο του Νίκου Καζαντζάκη, παρουσιάστηκε στην Αγγλική γλώσσα η σχέση του Ν. Καζαντάκη με τον Έλ Γκρέκο τον πνευματικό του “παππού” ‘οπως τον αποκαλούσε. Η παρουσίαση έγινε από την Διεθνή κοινότητα φίλων του Νίκου Καζαντζάκη.Ομιλητές ήταν οι Άλφρεντ Βίνσεντ και Ζντένκο Ζλάταρ, ενώ διαβάστηκαν αποσπάσματα από την Χριστίνα Κανελλάκη. Την βραδιά “έντυσαν” μουσικά ο Πωλ Χοφστέτερ και ο Μπρέντ Κόγκ.

Τα γεγονότα του Δεκεμβρίου του 1944 (γνωστά ως Δεκεμβριανά) παρουσιάστηκαν στην κατάμεστη αίθουσα της Ελληνικής Κοινότητας του Σίδνευ, από τον καθηγητή Βρασίδα Καραλή. Η εξιστόριση των τραγικών γεγονότων συνοδευόταν από σπάνιο φωτογραφικό υλικό και καθήλωσε τους παρευρισκόμενους.Την ομιλία παρακολούθησε και ο Γενικός Πρόξενος της Ελλάδος στο Σίδνευ ο Δρ. Σταύρος Κυρίμης. Γ

Γι’ αυτό το τριήμερο εκδηλώσεων, αλλά και το έργο της Ελληνικής Ορθόδοξης Κοινότητας του Σίδνευ μας μίλησαν ο Πρόεδρος της Κοινότητας κ.Χάρης Δανάλης και ο Γραμματέας κ. Μιχάλης Τσιλίμος.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης