Το αποτέλεσμα του κρίσιμου δημοψηφίσματος που έγινε στην Ιρλανδία για την αποδοχή ή όχι της Συνθήκης της Λισαβόνας φαίνεται πως ανοίγει τον δρόμο για ένα νέο Σύνταγμα στην Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ), αλλά και στον πρώην πρωθυπουργό της Μ. Βρετανίας, Tony Blair, για να γίνει ο πρώτος που θα αναλάβει την προεδρία της ΕΕ για θητεία διάρκειας 2,5 χρόνων.

Οι πολιτικοί αναλυτές στη Μ. Βρετανία εκτιμούν ότι ο Tony Blair θα υποστηριχτεί από τους περισσότερους Ευρωπαίους ηγέτες για τη θέση του προέδρου.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
 

 Ο Gordon Brown

Το ίδιο φαίνεται να ισχύει και για τους συμπατριώτες του, αφού με σημερινές δηλώσεις του, ο νυν πρωθυπουργός της χώρας και διάδοχος του Tony Blair, Gordon Brown, έδειξε θετικός στο ενδεχόμενο να γίνει ο Blair ο πρώτος πρόεδρος της ΕΕ.

Εκπρόσωπος του Gordon Brown είπε σχετικά: «Η συνθήκη δεν έχει επικυρωθεί επίσημα, επομένως δεν έχει έλθει ακόμα η στιγμή. Η θέση είναι αυτή τη στιγμή κενή. Σε περίπτωση που είναι κενή και ο Tony Blair επιθυμεί να είναι υποψήφιος, θα είχε την υποστήριξη της κυβέρνησης σε αυτήν την υποψηφιότητα».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οι μόνες χώρες που δεν έχουν υπογράψει ακόμα τη Συνθήκη της Λισαβόνας είναι η Τσεχία και η Πολωνία, ωστόσο ο πρόεδρος της τελευταίας, Leh Kazinski, έχει υποσχεθεί ότι θα υπέγραφε αμέσως μετά από το «Ναι» των Ιρλανδών.

Αν κρατήσει την υπόσχεσή του, τότε το τελευταίο εμπόδιο προς την οριστική αποδοχή μιας Συνθήκης, η οποία μεταρρυθμίζει τους ευρωπαϊκούς θεσμούς και προβλέπει ένα νέο θεσμό, αυτόν του προέδρου της ΕΕ που θα εκλέγεται για θητεία 2,5 χρόνων ανανεώσιμη εφάπαξ, θα είναι η Τσεχία και ο ευρωσκεπτικιστής πρόεδρός της, Václav Klaus.

Διαβάστε επίσης:
Ικανοποίηση ΕΕ από το «ναι» των Ιρλανδών, 3 Οκτωβρίου 2009, 22:21

Τσεχία η νέα «Ιρλανδία»;, 2 Οκτωβρίου 2009, 20:04

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης