Το Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης (ICJ) δημοσίευσε χθες χιλιάδες σελίδες από την προσφυγή της Κροατίας εναντίον της Σερβίας για γενοκτονία στη διάρκεια του πολέμου, από την αντιπροσφυγή της Σερβίας και από σειρά υπομνημάτων, με τα οποία οι δύο πλευρές, μετά την κατάθεση των προσφυγών, απαντούσαν στα επιχειρήματα και τα αποδεικτικά στοιχεία της αντίθετης πλευράς.

Το περιεχόμενο της προσφυγής της Κροατίας κατά της Σερβίας και της αντιπροσφυγής της Σερβίας εναντίον της Κροατίας για γενοκτονία αντιπροσωπεύει τις απόψεις των δύο χωρών για τα γεγονότα των πολεμικών συγκρούσεων στην Κροατία από το 1991-1995 και ήταν εμπιστευτικό έως τη χθεσινή λήξη της κύριας διαδικασίας στο ICJ.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η κροατική προσφυγή εναντίον της Σερβίας για παραβίαση της διεθνούς σύμβασης για την αποτροπή και τιμωρία της γενοκτονίας αναπτύσσεται σε 2.700 σελίδες και εμπεριέχει νομικά και αποδεικτικά στοιχεία που κατατέθηκαν από την Κροατία, η οποία ζητά να αποδειχθεί ότι η Γιουγκοσλαβία στη διάρκεια του Πατριωτικού Πολέμου παραβίαση τη σύμβαση του 1948.

Η Κροατία έθεσε ως αίτημα να επιβεβαιωθεί ότι την περίοδο 1991-1995 στην Κροατία διαπράχθηκε γενοκτονία και ότι οι πολίτες της Κροατίας ήταν θύματα γενοκτονίας. Ζητά ακόμη από τη Γιουγκοσλαβία να τιμωρήσει όλους τους δράστες που είναι εντός της δικαιοδοσίας της και να εξακριβωθεί η αλήθεια για τους αγνοούμενους Κροάτες υπηκόους, οι οποίοι, σύμφωνα με τα στοιχεία που είχαν κατατεθεί, τότε ήταν 1419. Επιπλέον ζητά να επιστραφούν τα πολιτιστικά αγαθά που αφαιρέθηκαν και να αποζημιωθούν η Κροατία και πολίτες της.

Το κροατικό υπόμνημα αποτελείται από έξι τόμους, στον πρώτο είναι το κείμενο της προσφυγής και στους υπόλοιπους το υποστηρικτικό υλικό που κατατέθηκε από την Κροατία, καταθέσεις μαρτύρων, φωτογραφίες, έγγραφα, οργανογράμματα, χάρτες και διάφορες αναφορές.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η ομάδα Κροατών νομικών συγκέντρωσε 33.000 έγγραφα, περισσότερες από 2.000 καταθέσεις μαρτύρων και επεξεργάστηκε περίπου 1.200 πολιτικά και στρατιωτικά άρθρα, έλεγξε 200 βιβλία και 120 βιντεοταινίες και κασέτες ήχου.

Έχουν επίσης συλλέξει 10.572 πληροφορίες για νεκρούς που ταυτοποιήθηκαν, στοιχεία για 1.419 αγνοούμενους και 7.624 αιχμαλώτους.

Η αντιπροσφυγή της Σερβίας εκτείνεται σε 1.700 σελίδες και αποτελεί απάντηση στην κροατική προσφυγή. Σύμφωνα με τη Σερβία, η Κροατία διέπραξε γενοκτονία σε βάρος των Σέρβων στη διάρκεια της στρατιωτικής επιχείρησης “Καταιγίδα”.

Σε τέσσερις τόμους περιλαμβάνονται οι αποδείξεις και άλλα έγγραφα, καθώς και το ιστορικό πλαίσιο της αντιπροσφυγής. Στον πέμπτο τόμο υπάρχει λίστα 6.000 Σέρβων, οι οποίοι σύμφωνα με τη σερβική πλευρά δολοφονήθηκαν η εξαφανίστηκαν στη διάρκεια του πολέμου.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης