Η αμφιλεγόμενη μεταρρύθμιση των μέσων μαζικής ενημέρωσης στην Ουγγαρία είχε προκαλέσει το 2011 μια αντιπαράθεση ανάμεσα στον Βίκτορ Ορμπάν και την Ευρωπαϊκή Ένωση. Σύμφωνα με δημοσιογράφους της χώρας, ο συντηρητικός πρωθυπουργός είναι σήμερα ο αναμφισβήτητος νικητής αυτής της αντιπαράθεσης.

«Η κατάσταση είναι φοβερή. Μας λένε ποιες φράσεις να γράψουμε και με ποια σειρά», λέει ένας εργαζόμενος σε δημόσιο μέσο ενημέρωσης, ζητώντας να μην κατονομασθεί.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Τώρα που πλησιάζουν οι εκλογές, είναι ακόμη χειρότερα», δηλώνει στο Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων. «Δεν μπορώ να ρωτήσω τους υπεύθυνους της αντιπολίτευσης για το προεκλογικό πρόγραμμά τους, αλλά οφείλω να τους ρωτήσω για το πρόσφατο σκάνδαλο», την αποκάλυψη ενός μυστικού τραπεζικού λογαριασμού στην Αυστρία ενός από τους αντιπροέδρους του Σοσιαλιστικού Κόμματος.

Ο Οργανισμός για την Ασφάλεια και την Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ) εξέφρασε πρόσφατα την ανησυχία του για το κατά πόσον οι πολιτικές εκπομπές αντανακλούν την διαφορετικότητα των απόψεων πριν από τις βουλευτικές εκλογές της 6ης Απριλίου.

Το συντηρητικό κόμμα Fidesz του 50χρονου, Βίκτορ Ορμπάν, είναι φαβορί στις δημοσκοπήσεις. Το 2010 είχε κερδίσει πλειοψηφία δύο τρίτων των εδρών, πράγμα που του έλυσε τα χέρια για να αλλάξει τους νόμους κατά το δοκούν.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Τα μέσα ενημέρωσης έγιναν οι πρώτοι στόχοι. Νέοι νόμοι υποχρέωσαν όλα τα μέσα ενημέρωσης να εγγραφούν σε κρατικά μητρώα και να παράγουν θέματα «ισορροπημένα» και «σύμφωνα με την ανθρώπινη αξιοπρέπεια».

Ένα Συμβούλιο των Μέσων Ενημέρωσης (MT) ανέλαβε να τιμωρεί τις παραβάσεις. Τα πέντε μέλη του, τα οποία διορίζονται από το κοινοβούλιο, είναι όλα μέλη του Fidesz.

Η μεταρρύθμιση, η οποία τέθηκε σε ισχύ στις αρχές του 2011, ενώ η Ουγγαρία αναλάμβανε την κυκλική προεδρία της Ε.Ε, είχε προκαλέσει κατακραυγή στις Βρυξέλλες, οι οποίες πέτυχαν τελικά υποχωρήσεις από την εξουσία, κυρίως όσον αφορά την προστασία των πηγών και τις ιστοσελίδες.

Ανάσα σε αυτό το καταπιεστικό κλίμα που επικρατεί στην Ουγγαρία αποτελούν διάφοροι ενημερωτικοί ιστότοποι, όπως οι Origo, Index ή HVG.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης