Έντονη συγκίνηση προκαλεί η προθυμία δεκάδων ανέργων να προσφέρουν εθελοντικά κοινωνικό έργο, παρά το γεγονός ότι οι ίδιοι έχουν χάσει τη δουλειά τους. Η παρουσία τους είναι ευδιάκριτη παντού, σε κάθε πρωτοβουλία κοινωνικής αλληλεγγύης που αναπτύσσεται και υποδηλώνει το μεγαλείο της ψυχής τους.

Άνδρες και γυναίκες που διανύουν την παραγωγική τους ηλικία, παρακάμπτουν με ιδιαίτερη γενναιοψυχία τα γκρίζα συναισθήματα που δημιουργεί η ανεργία και προσφέρουν με χαμόγελο, όπου υπάρχει ανάγκη.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Δεκάδες άνεργες συμπολίτισσες στηρίζουν ουσιαστικά την λειτουργία των καθημερινών συσσιτίων για απόρους της τοπικής Εκκλησίας, προσφέροντας γενναιόδωρα την εθελοντική βοήθειά τους. «Έχουμε, πράγματι, πολύ μεγάλη προσφορά από γυναίκες, ως επί το πλείστον, εθελόντριες, από νέους ανθρώπους που έχουν χάσει τη δουλειά τους, αλλά και συνταξιούχους, που επιθυμούν να προσφέρουν αφιλοκερδώς» αναφέρει ο π. Στέφανος Παπαγεωργίου, προϊστάμενος του ιερού ναού Κοσμά του Αιτωλού, που βρίσκεται στην περιοχή του Οξυγόνου». Παράλληλα ο π. Στέφανος υπογραμμίζει ότι «μεταξύ των κυριών που βοηθούν στα συσσίτια για απόρους, υπάρχουν κυρίες που είναι άνεργες, αλλά έρχονται με χαρά για να βοηθήσουν. Οι άνεργοι που επιθυμούν προσφέρουν την βοήθειά τους στο ναό, δεν επιζητούν υλική ανταμοιβή, δεν επιζητούν πληρωμή και πρόκειται για ανθρώπους με λεπτότητα, οι οποίοι σε καμία περίπτωση δεν δέχονται χρηματικό βοήθημα, διότι όπως μας λένε χαρακτηριστικά, έρχονται για να προσφέρουν».

Ομοίως και στις κοινωνικές δομές της Εκκλησίας συμμετέχουν ενεργά, δεκάδες άνεργοι. Συγκινητική είναι η συμμετοχή άνεργων εκπαιδευτικών στα δωρεάν μαθήματα που πραγματοποιούνται σε ενοριακούς ναούς της περιοχής μας, προκειμένου να βοηθηθούν μαθητές οι οποίοι αδυνατούν, για πρακτικούς λόγους, να παρακολουθήσουν φροντιστηριακά μαθήματα. «Είναι συγκινητική η μεγαλοψυχία αυτών των ανθρώπων, οι οποίοι παρότι άνεργοι, παρακάμπτουν το δικό τους πρόβλημα και προσφέρουν στους άλλους αφιλοκερδώς. Είναι αναμφίβολα αλτρουϊστές» αναφέρει ο π. Χρήστος Χαχαμίδης, εφημέριος στον Ιερό Ναό Αναλήψεως και υπεύθυνος του Συνδέσμου Νέων της Μητρόπολης.

Παράλληλα ο π. Χρήστος υπογραμμίζει ότι «μας συγκινούν αυτοί οι άνθρωποι γιατί αποτελούν πραγματικά ζωντανή διδασκαλία για μας. Ο δράση και η προσφορά τους είναι παράδειγμα και τρόπος ζωής για όλους μας».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ανάλογη είναι η γενναιόδωρο προσφορά ανέργων σε όλες γενικώς τις δομές του Δήμου Βόλου, όπως το Κοινωνικό παντοπωλείο, τα κοινωνικά κέντρα, οι υπηρεσίες των Αμεα κλπ. «Το συγκεκριμένο φαινόμενο το βλέπουμε εντονότερα τα δύο τελευταία χρόνια και βλέποντας την προθυμία με την οποία προσφέρουν αυτοί οι άνθρωποι τη βοήθειά τους, σκέπτομαι ότι είναι φωτισμένοι άνθρωποι, είναι παράδειγμα για όλους μας» αναφέρει η αντιπρόεδρος της ΚΕΚΠΑ-ΔΙΕΚ, Κατερίνα Μπαρμπουδάκη. «Δεν ζητούν ανταπόδοση, δεν ζητούν χρήματα, τονίζει η ίδια, αλλά βάζουν στην άκρη τα προσωπικά τους προβλήματα, προτάσσοντας τον εθελοντισμό, που αποτελεί δημιουργική απασχόληση και ψυχοθεραπεία, ταυτόχρονα, σε πολλές περιπτώσεις».

ΠΗΓΗ: Εφημερίδα Ταχυδρόμος

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης