Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο υιοθέτησε τελικά τη συμβιβαστική συμφωνία που επετεύχθη τον Δεκέμβριο σχετικά με την σταδιακή κατάργηση χρήσης μιας ομάδας σούπερ αερίων του θερμοκηπίου, γνωστή ως υδροφθοράνθρακες (HFC), με δυναμικό υπερθέρμανσης του πλανήτη (global warming potential – GWP) από εκατοντάδες έως και χιλιάδες φορές υψηλότερες από του διοξειδίου του άνθρακα. Τα αέρια αυτά χρησιμοποιούνται στην ψύξη, κλιματισμό, πυρασφάλεια κ.α.

Την κίνηση αυτή, ως βήμα προς τα εμπρός για την προστασία του κλίματος, χαιρετίζει η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ Περιβάλλοντος & Πολιτισμού, η οποία σε συνεργασία με το European Investigation Agency (EIA) και το Ευρωπαϊκό Γραφείο Περιβάλλοντος (EEB), υλοποίησε Εκστρατεία Ενημέρωσης για τις εθνικές αρχές και την ελληνική βιομηχανία καθώς και αρκετά έντονο lobbying κατά την αναθεώρηση του Κανονισμού για τα Φθοριούχα Αέρια. Οι διαπραγματευτές του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου με επικεφαλής τον Ολλανδό ευρωβουλευτή Bas Eickhout ήταν σε θέση να εξασφαλίσουν σημαντικές βελτιώσεις στον Κανονισμό και να κρατήσουν την γραμμή σε άλλα κρίσιμα μέτρα που θα βοηθήσουν την ευρωπαϊκή μετάβαση σε εναλλακτικές λύσεις φιλικές προς το περιβάλλον, παρά την σκληρή αντιπολίτευση και κινδυνολογία από την βιομηχανία χημικών προϊόντων.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Είναι ένα εξαιρετικά ενθαρρυντικό προβάδισμα από την Ευρώπη στον αγώνα κατά της κλιματικής αλλαγής», δηλώνει η Clare Perry, επικεφαλής της εκστρατείας Global Environment ΕΙΑ. «Καθώς η Ευρωπαϊκή Ένωση δείχνει ένα προοδευτικό προβάδισμα σε αυτόν τον τομέα, η απόφαση αυτή θα πρέπει να λειτουργήσει ως καταλύτης για τις μελλοντικές διεθνείς διαπραγματεύσεις για την επίτευξη μιας παγκόσμιας συμφωνίας για την αντιμετώπιση των HFCs που, εάν επιτευχθεί, θα μπορούσε να αποφύγει εκπομπές έως και 100 δισεκατομμύρια τόνους ισοδυνάμου CO2 έως το 2050».

Ο νέος Kανονισμός για τα φθοριούχα αέρια προέκυψε από την πρόταση για αναθεώρηση της έκδοσης του 2006 (842/2006), η οποία δεν κατάφερε να περιορίσει την ανάπτυξη αυτών των επικίνδυνων χημικών ουσιών. Ο νέος Κανονισμός θα περιορίσει τις ποσότητες των HFC που μπορούν να διατεθούν στην ευρωπαϊκή αγορά, μειώνοντας τα σταδιακά κατά 21% μέχρι το 2030. Η χρήση τους αναλογεί σήμερα σε περίπου 2% των εκπομπών της Ευρώπης και αυξάνεται με ταχείς ρυθμούς.

Παράλληλα με το σύστημα ορίων (cap) και την σταδιακή κατάργησή, η ΕΕ αποφάσισε να απαγορεύσει τη χρήση HFC σε νέο εξοπλισμό, σε τομείς όπως τα εμπορικά συστήματα ψύξης από το 2022. Επιπλέον, από το 2020 HFC με πολύ υψηλό δυναμικό θέρμανσης του πλανήτη (με περισσότερο από 2500 φορές πιο ισχυρό από το CO2) δεν θα χρησιμοποιούνται για την συντήρηση του εξοπλισμού ψύξης.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η Δάφνη Μαυρογιώργου, Υπεύθυνη Περιβαλλοντικών Προγραμμάτων της ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ Περιβάλλοντος & Πολιτισμού, δηλώνει: «Η ελληνική κυβέρνηση θα πρέπει τώρα και πριν από την λήξη της Προεδρίας να ενισχύσει το αρμόδιο υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής ώστε να εφαρμοστεί ορθά ο Κανονισμός και να αποφύγουμε τα προβλήματα που μάστιζαν την προηγούμενη ενσάρκωση του. Επίσης θα πρέπει να είναι αρωγός στις προσπάθειες των επιχειρήσεων, κυρίως των μικρών, να παράγουν εναλλακτικές και φιλικές προς το περιβάλλον λύσεις χρησιμοποιώντας φυσικά ψυκτικά μέσα, ώστε να αναπτυχθούν καινοτόμες επιχειρήσεις και να δημιουργηθούν θέσεις εργασίας. Στην Ευρώπη αυτή την στιγμή υπάρχουν περισσότερες από 400 τέτοιες εταιρείες».

Επιμέλεια: Σωτήρης Σκουλούδης

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης