Την ξεκάθαρη έγκρισή τους στην Συνθήκη της Λισαβόνας έδωσαν οι Ιρλανδοί, που ψήφισαν χθες σε δημοψήφισμα, σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση του πρωθυπουργού της χώρας Brian Cowen.

Πριν ακόμη ολοκληρωθεί η καταμέτρηση των ψήφων, ο Cowen ανακοίνωσε την επικράτηση του «ναι», λέγοντας ότι «ο ιρλανδικός λαός μίλησε με ξεκάθαρη φωνή».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Στο ρυθμό του δημοψηφίσματοςΣύμφωνα με τα πρώτα επίσημα αποτελέσματα που έχουν δοθεί στη δημοσιότητα, με καταμετρημένο το 20% των ψήφων, το “Ναι” εξασφαλίζει ποσοστό 67% , ενώ τα τελικά αποτελέσματα αναμένονται στις 20:00 ώρα Ελλάδας.

Η εξέλιξη αυτή προκάλεσε αναστεναγμούς ανακούφισης στους κόλπους της Ευρωπαϊκής Ένωσης: «Σ’ ευχαριστούμε, Ιρλανδία», δήλωσε ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής José Manuel Barroso και εξέφρασε την ελπίδα του ότι η διαδικασία για την επικύρωση της συνθήκης θα προχωρήσει πλέον με τον συντομότερο δυνατό τρόπο.

Την ικανοποίησή του για το αποτέλεσμα εξέφρασε και ο πρωθυπουργός της Σουηδίας Fredrik Reinfeldt, προεδρεύων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, λέγοντας ότι «σήμερα είναι μία καλή μέρα για την Ευρώπη. Το ταξίδι ήταν μακρύ, αλλά τώρα η προεδρία θα δραστηριοποιηθεί για να φτάσουμε ως το τέλος».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Κατά το πρώτο δημοψήφισμα, στις 12 Ιουνίου του 2008, οι Ιρλανδοί είχαν πει «όχι» στη Συνθήκη της Λισαβόνας, σε ποσοστό 53,4%.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης