Μειώσεις και στα εφάπαξ που χορηγούν 17 ειδικοί λογαριασμοί πρόνοιας και ταμεία αρωγής υπουργείων, ασφαλιστικών ταμείων, δημόσιων οργανισμών (ΔΕΚΟ) και νομικά πρόσωπα του Δημοσίου, τα οποία δεν περιλαμβάνονται στην τελευταία απόφαση του Υπουργείου Εργασίας, ζήτησε η τρόικα, επιμένοντας να μάθει για ποιον λόγο οι φορείς αυτοί έχουν εξαιρεθεί από τις περικοπές που έχουν γίνει στα εφάπαξ των άλλων ταμείων πρόνοιας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Την ώρα που το πλαφόν για τους δημοσίους υπαλλήλους είναι τα 40.000 ευρώ, οι υπάλληλοι της Βουλής παρά τις μειώσεις αναμένεται να πάρουν τουλάχιστον διπλάσιο εφάπαξ.

Σύμφωνα με την εφημερίδα «Ελεύθερος Τύπος», με την απόφαση τροποποιείται ο Οργανισμός του Ταμείου Αρωγής Υπαλλήλων της Βουλής «για την περαιτέρω», όπως αναφέρει, «μείωση της χορηγούμενης αρωγής».

Ειδικότερα, το «ψαλίδι» στα εφάπαξ των υπαλλήλων της Βουλής (το οποίο θα ισχύσει τελικά από τη δημοσίευση του σχετικού ΦΕΚ και όχι από την 1/1/2014) προβλέπει ότι θα παίρνουν κατά τη συνταξιοδότησή τους 1,8 μισθούς ως εφάπαξ αντί για 2,5 που παίρνουν τώρα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Δηλαδή, μετά τη μείωση του εφάπαξ, ένας υπάλληλος της Βουλής, που θα συνταξιοδοτηθεί με 35ετία, θα πάρει 63 μισθούς ως εφάπαξ από 87,5 μισθούς που έπαιρνε πριν από τη μείωση. Λαμβάνοντας υπόψη μια χαμηλή -ίσως τη χαμηλότερη- μηνιαία αμοιβή (π.χ. 1.300 ευρώ), οι 63 μισθοί σημαίνουν ότι το κατώτατο ύψος του νέου εφάπαξ για τους υπαλλήλους της Βουλής κυμαίνεται στα 81.900 ευρώ!

Με αυτόν τον τρόπο, γίνεται αντιληπτό ότι για έναν υπάλληλο με υψηλότερες αποδοχές, το ποσό αυτό θα ξεπεράσει τις 100.000 ευρώ.

Η απόφαση για τη μείωση του εφάπαξ των υπαλλήλων της Βουλής αποτελεί πρόκριμα και για τα 17 ταμεία αρωγής που έχουν μείνει εκτός περικοπών και τα ανακάλυψε η τρόικα, ζητώντας να γίνουν και σε αυτά μειώσεις.

Οι εν λόγω φορείς λειτουργούν ως αυτόνομοι και ξεχωριστοί λογαριασμοί σε υπουργεία, ασφαλιστικά ταμεία, ΔΕΚΟ και Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου, με στόχο να ενισχύουν με εφάπαξ βοήθημα τους ίδιους τους υπαλλήλους τους.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης