Στους ομίλους του Τσάμπιονς Λιγκ επέστρεψε μετά από απουσία δύο ετών ο Παναθηναϊκός. Οι “πράσινοι” κέρδισαν με 1-0 τη Σπάρτα Πράγας στο δεύτερο παιχνίδι του τρίτου προκριματικού γύρου της κορυφαίας διασυλλογικής διοργάνωσης και σε συνδυασμό με το νικηφόρο 2-1 της Πράγας, εξασφάλισαν τη συμμετοχή τους στους “χρυσοφόρους” ομίλους.

Η ομάδα του Χενκ Τεν Κάτε, πήρε αυτό που ήθελε, χωρίς να ρισκάρει ιδιαίτερα στην επίθεση, αλλά και χωρίς να απειληθεί στην άμυνα. Τελικά σκόραρε στο 89′ με τον Ροντρίγκο Σόουζα και με δύο νίκες προκρίθηκε. 

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Στο πρώτο ημίχρονο, ο Παναθηναϊκός είχε το έλεγχο του αγώνα και προσπαθούσε με ενέργειες, κατά κύριο λόγο από τα πλάγια, να βρει το δρόμο για την εστία του Κόζατσικ. Κινητήριος μοχλός για την ομάδα του Τεν Κάτε ήταν ο Γιώργος Καραγκούνης, ο οποίος στο 31’ άγγιξε το γκολ. Ο “Κάρα” με σουτ έξω από την περιοχή έστειλε τη μπάλα στο κάθετο δοκάρι του τερματοφύλακα των Τσέχων. Στις υπόλοιπες προσπάθειες των “πράσινων” ο Κόζατσικ βρίσκονταν στην κατάλληλη θέση και χωρίς ιδιαίτερη δυσκολία μπλόκαρε τη μπάλα. Οι Τσέχοι από την άλλη, ανησύχησαν για πρώτη φορά την εστία του Μάριο Γκαλίνοβιτς στο 38ο λεπτό. Ο Πάτρικ Μπέργκερ ανέλαβε να εκτελέσει φάουλ έξω από την περιοχή του Παναθηναϊκού και ανάγκασε τον Κροάτη τερματοφύλακα σε θεαματική επέμβαση. Στο 45’ ο Γκαλίνοβιτς αποσόβησε για δεύτερη φορά, όταν έδιωξε σε κόρνερ ένα συρτό σουτ του Κούσνιρ.

Στο δεύτερο ημίχρονο, το σκηνικό δεν άλλαξε ιδιαίτερα. Οι “πράσινοι” έδειχναν να πατούν καλά στα πόδια τους, αποπνέοντας μια σιγουριά ότι στο τέλος θα πανηγυρίσουν την πρόκριση. Στο 74′ ο Παναθηναϊκός έχασε πολύ μεγάλη ευκαιρία να προηγηθεί. Ο Σωτήρης Νίνης πλαγιοκόπησε την άμυνα της Σπάρτα από τα αριστερά και έκανε το παράλληλο γύρισμα. Στην πορεία της μπάλας πετάχτηκε ο Δήμητρης Σαλπιγγίδης, αλλά ο Κόζατσικ έδιωξε σε κόρνερ. Η Σπάρτα Πράγας, που είχε ανεβάσει τις γραμμές τις στο δεύτερο μέρος, θα μπορούσε να ανοίξει το σκορ στο τέλος του αγώνα, αλλά το πλασέ του Σλέπιτσκα στο 88′ πέρασε άουτ. Το τελικό αποτέλεσμα διαμόρφωσε ο Βραζιλιάνος Ροντρίγκο Σόουζα ένα λεπτό πριν από την ολοκλήρωση των ενενήντα λεπτών αγώνα. Μετά από σέντρα του Γκάμπριελ, ο Σόουζα έπιασε την καρφωτή κεφαλιά και νικώντας τον Κόζατσικ “έγραψε” το τελικό Παναθηναϊκός – Σπάρτα Πράγας 1-0.  

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Γκολ: 89′ Σόουζα

Κίτρινες κάρτες: Σαλπιγγίδης, Σπυρόπουλος, Βύντρα – Κλαντρούμπσκι, Κούσνιρ, Ρέπκα, Σλεπίτσκα

Παναθηναϊκός (Χενκ Τεν Κάτε): Γκαλίνοβιτς, Σαριέγκι, Βύντρα, Νίλσον, Σπυρόπουλος, Ζιλμπέρτο Σίλβα, Σιμάο, Καραγκούνης, Κλέιτον (66′ Νίνης), Σαλπιγγίδης, Ροντρίγκο Σόουζα.

Σπάρτα Πράγας (Βίτεζλαβ Λαβίτσκα): Κόζατσικ, Ρέπκα, Κούτσερα, Μπέργκερ, Σλέπιτσκα, Κούσνιρ (61′ Ζέμαν), Κλαντρούμπσκι, Βόρισεκ, Κάντλετς, Βάτσεκ (46′ Ντότσεκ), Κούλιτς (78′ Χολέντα).

Ο Μίμης Δομάζος μετά το τέλος της αναμέτρησης του Παναθηναϊκού με τη Σπάρτα Πράγας μίλησε στη zougla.gr για το παιχνίδι των “πρασίνων” και δήλωσε χαρούμενος για την πρόκριση, τονίζοντας ωστόσο ότι η εμφάνιση της ομάδας δεν ήταν ανάλογη της επιτυχίας.

 

Δηλώσεις των πρωταγωνιστών

Τεν Κάτε: “Δεν νομίζω ότι ήμασταν τυχεροί. Χάσανε ευκαιρίες, χάσαμε ευκαιρίες. Ήταν καλύτεροι στο πρώτο ημίχρονο, ήμασταν καλύτεροι στο δεύτερο. Όπως ακριβώς και στο πρώτο παιχνίδι. Απλώς εμείς ήμασταν πιο αποτελεσματικοί. Αυτό είναι το ποδόσφαιρο. Δεν συμφωνώ ότι δεν ήμασταν καλοί. Στα δεύτερα ημίχρονα και των δυο αγώνων ο Παναθηναϊκός ήταν καλύτερος και αυτό είναι ένα στοιχείο που κάτι λέει. Αντίστοιχα βέβαια ήμασταν νευρικοί στα πρώτα ημίχρονο, με αποτέλεσμα να γίνει κουβέντα στα αποδυτήρια για να ανέβουν οι ποδοσφαιριστές. Κάτι που είχε αντίκτυπο. Το σημαντικό είναι πως προκριθήκαμε. Ο Παναθηναϊκός απείχε δύο σεζόν από το Τσάμπιονς Λιγκ και είναι πολύ σημαντικό που επιστρέφει στην πιο ανταγωνιστική λίγκα του κόσμου”.

Νίκος Πατέρας: “Το σημαντικότερο απ’ όλα είναι η πρόκριση. Έχουμε πολύ δρόμο μπροστά μας. Θα δούμε αν θα κάνουμε κάποια επιπλέον μεταγραφή, άλλωστε οι μεταγραφές τελειώνουν στο τέλος του μήνα. Ευχαριστούμε τον κόσμο για την στήριξη του και ελπίζουμε να προσφέρουμε θέαμα στη συνέχεια”.

Θανάσης Γιαννακόπουλος: “Μετράει το αποτέλεσμα και ότι περάσαμε στους ομίλους. Πρέπει να πιστέψουμε στην ομάδα και ο χρόνος θα δείξει τα αποτελέσματα”.

Παύλος Γιαννακόπουλος: “Συγχαρητήρια στον κόσμο για την συμπαράσταση και συγχαρητήρια στους παίκτες για την πρόκριση. Πρέπει να βελτιωθούμε ως ομάδα αλλά σίγουρα μετράει η πρόκριση”.

Γιώργος Καραγκούνης: “Είμαστε χαρούμενοι που επιστρέφουμε στο Τσάμπιονς Λίγκ έπειτα από τρία χρόνια και μάλιστα έχοντας πετύχει και δυο νίκες. Κάθε παίκτης θέλει να παίζει σε αυτή τη διοργάνωση. Σε παιχνίδια σαν το σημερινό υπάρχει άγχος και δεν είναι εύκολα. Στα τελευταία λεπτά κάπως αποσυντονιστήκαμε, ωστόσο ευτυχώς δεν το πληρώσαμε. Σίγουρα αυτή η νίκη μας δίνει αυτοπεποίθηση, αλλά πρόκειται για μια άλλη διοργάνωση και ένα ντέρμπι με μια πολύ καλή ομάδα. Αυτό που θέλουμε είναι χαρούμε απόψε και από αύριο να σκεφτούμε την ΑΕΚ. Ο κόσμος ήταν φανταστικός και μας βοήθησε πολύ. Ελπίζουμε στο μέλλον να τους προσφέρουμε περισσότερο θέαμα”.

Σίλβα Κλέιτον: “Σίγουρα όταν έρχεσαι σε μία τέτοια ομάδα και με τέτοιο κόσμο περιμένεις αυτές τις στιγμές. Τώρα έχουμε το νου μας στο παιχνίδι με την ΑΕΚ για να ξεκινήσουμε καλά και στο πρωταθλημα. Εμείς το ξέραμε ότι θα ήταν δύσκολα, είχαμε προετοιμαστεί. Παίξαμε για την πρόκριση και τα καταφεραμε. Είμαστε στα μεγάλα σαλόνια του ποδοσφαίρου. Τώρα όμως κοιτάμε το επομενο παιχνίδι και μετά τη συνέχεια”.

Ροντρίγκο Σόουζα: “Είμαι πολύ χαρούμενος για το γκολ που έβαλα, αλλά και για το γεγονός ότι έπαιξα καλά. Αισθάνομαι σαν στο σπίτι μου. Ετσι είναι και στο Μαρακανά, ο κόσμος βοηθάει την ομάδα και είμαι χαρούμενος γι’αυτό. Σημασία έχει να κάνουμε μια καλή πορεία στο Τσάμπιονς Λιγκ”.

Δημήτρης Σαλπιγγίδης: “Είναι σημαντικό για την ομάδα που προκριθήκαμε στους ομίλους. Δεν υπάρχει χρόνος. Κοιτάμε το πρωτάθλημα και το ντέρμπι με την ΑΕΚ. Ηταν καλή ομάδα η Σπάρτα”.

Ζιλμπέρτο Σίλβα: “Η δουλειά έγινε στο πρώτο ματς. Είναι σημαντικό ότι κυνηγήσαμε από την αρχή το γκολ, έστω κι αν το πετύχαμε στο τέλος. Θέλαμε το μηδέν για να προκριθούμε, παίξαμε έξυπνα και πήραμε τη νίκη. Το πιστέψαμε και γι’ αυτό πήραμε την πρόκριση στους ομίλους. Τώρα περιμένουμε την κλήρωση. Δεν έχουμε κάποια προτίμηση για αντίπαλο. Σε αυτήν τη φάση όλοι οι αντίπαλοι είναι δύσκολοι. Τώρα σκεφτόμαστε το ντέρμπι με την ΑΕΚ”.

Βίτεζλαβ Λαβίτσκα: “Επιτρέψτε μου να συγχαρώ τον Παναθηναϊκό για το αποτέλεσμα και την πρόκριση στους ομίλους του Τσάμπιονς Λιγκ. Κατά τη γνώμη μου, παίξαμε ως ίσοι προς ίσους, όπως και στην Πράγα. Για τη νίκη αποφάσισαν κάποιες καίριες στιγμές των δύο αγώνων.
Ξέραμε ότι χρειαζόμασταν να ρισκάρουμε γιατί είχαμε μειονέκτημα ενός γκολ και γι’ αυτό προσπαθήσαμε να συγκεντρώσουμε όλες τις δυνάμεις μας στην επίθεση. Δημιουργήσαμε κάποιες ευκαιρίες, αλλά δυστυχώς δεν τις αξιοποιήσαμε. Θα μπορούσαμε στις ευκαιρίες στο τέλος να ανατρέψουμε το αποτέλεσμα, όμως δεν τα καταφέραμε. Οι δύο αγώνες ήταν μια σκληρή αλλά πολύ καλή εμπειρία, την οποία ελπίζουμε να αξιοποιήσουμε εντός και εκτός συνόρων. Ο λόγος που δεν προκριθήκαμε δεν ήταν η απουσία των τραυματιών αλλά οι χαμένες ευκαιρίες. Δεν θα έριχνα βέβαια ευθύνες στους παίκτες.
Υπάρχει περίπτωση να μας επηρεάσει αρνητικά ο αποκλεισμός, αλλά θέλω να πιστεύω το γεγονός ότι δώσαμε τη μάχη μας δεν θα μας αφήσει σημάδια. Η ζωή του ποδοσφαίρου συνεχίζεται πολύ γρήγορα και θα μας παρουσιαστούν άλλες ευκαιρίες. Μην με ρωτάτε για το UEFA, αμέσως μετά τον αποκλεισμό, αλλά σίγουρα θα θέλαμε να χρησιμοποιήσουμε τις εμπειρίες που κερδίσαμε”.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης