Τα τελευταία χρόνια οι επιστήμονες δίνουν έμφαση στο κοιλιακό πάχος, διότι οι έρευνες δείχνουν ότι αυτό συνδέεται στενά με καρδιαγγειακά επεισόδια, σακχαρώδη διαβήτη και καρκίνους.

Αν και η παχυσαρκία γενικά έχει βλαβερές συνέπειες στην υγεία, ειδικά το πάχος στην κοιλιά – η λεγόμενη κεντρική ή ανδρική παχυσαρκία – επιδρά «τοξικά» σε όλα τα όργανα και τα αγγεία.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σημασία, δηλαδή, δεν έχει μόνο το σωματικό βάρος και το ποσοστό λίπους του σώματος, αλλά και η κατανομή του λίπους.

Γι’ αυτό και ο Δείκτης Μάζας Σώματος δεν αποτελεί πλέον ασφαλή δείκτη υγείας – τουλάχιστον εάν δεν συνδυάζεται με την περίμετρο της μέσης.

Η παχυσαρκία διακρίνεται σε δύο τύπους:

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

1) τον γυναικείο, που παρομοιάζεται με αχλάδι, επειδή έχει χαρακτηριστική εναπόθεση λίπους στους γλουτούς, στους μηρούς και ψηλά στο στήθος και στα μπράτσα

2) τον ανδρικό τύπο, ο οποίος παρομοιάζεται με μήλο, επειδή το λίπος εμφανίζεται κυρίως στην κοιλιά, εξηγεί ο ομότιμος καθηγητής Καρδιολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών και διευθυντής του Ελληνικού Ιδρύματος Καρδιολογίας κ. Παύλος Τούτουζας.

«Αυτός ο κοιλιακός τύπος της παχυσαρκίας είναι παθογόνος και χαρακτηρίζει το μεταβολικό σύνδρομο (αυξημένη περίμετρος μέσης, αυξημένη αρτηριακή πίεση, χαμηλή “καλή” χοληστερίνη (HDL) και αυξημένο σάκχαρο αίματος). Η παθολογική σημασία της άθροισης λίπους στην κοιλιά παραμένει ακόμα και εάν το σωματικό βάρος εμφανίζεται φυσιολογικό, με Δείκτη Μάζας Σώματος κάτω από 25kg/m» προσθέτει.

Όσοι πάσχουν από το μεταβολικό σύνδρομο διατρέχουν δύο φορές μεγαλύτερο κίνδυνο να εμφανίσουν έμφραγμα μυοκαρδίου, εγκεφαλικό επεισόδιο και άλλα καρδιαγγειακά προβλήματα, ενώ παράλληλα έχουν πενταπλάσιες πιθανότητες να παρουσιάσουν σακχαρώδη διαβήτη.

Το πάχος στην κοιλιά, όπως προειδοποιούν οι επιστήμονες στην Κλινική Μάγιο, αυξάνει τον κίνδυνο για:

– καρδιοπάθεια

– καρκίνο του μαστού

– σακχαρώδη διαβήτη

– μεταβολικό σύνδρομο

– προβλήματα στη χοληδόχο κύστη

– υπέρταση

– καρκίνο του παχέος εντέρου.

Γυναίκες και άνδρες με κοιλιακή παχυσαρκία κινδυνεύουν εξίσου, αν και οι άνδρες έχουν συχνότερα πάχος στην κοιλιά από τη νεαρή ηλικία, ενώ οι γυναίκες το εμφανίζουν συνήθως λίγο πριν ή μετά την εμμηνόπαυση.

Σύμφωνα με μια πρόσφατη μελέτη από το Πανεπιστήμιο της Νότιας Καλιφόρνιας, τα εγκεφαλικά επεισόδια στις γυναίκες 35-44 ετών τριπλασιάσθηκαν την τελευταία δεκαετία και οι επιστήμονες απέδωσαν το γεγονός στην αύξηση της περιμέτρου μέσης των γυναικών.

Οι Έλληνες φαίνεται, πάντως, να χάνουν σε… πόντους κοιλιάς μόνον από τους Ιταλούς! Σε μια ανασκόπηση ελληνικών και διεθνών μελετών, την οποία πραγματοποίησαν επιστήμονες του Πανεπιστημίου Κρήτης (Ε. Λιναρδάκης, Κ. Βαρδαβάς, Α. Καφάτος) διαπίστωσαν ότι τα παιδιά ηλικίας 3-16 ετών στην Ελλάδα έχουν σημαντικά μεγαλύτερη περίμετρο μέσης από τα παιδιά της Κύπρου, των ΗΠΑ, της Ολλανδίας, της Μεγάλης Βρετανίας, της Αυστραλίας και του Καναδά, ενώ έχουν μικρότερη περίμετρο μέσης μόνο σε σχέση με τα παιδιά της Ιταλίας.

«Η περίμετρος της μέσης δείχνει το σοβαρό πρόβλημα της κεντρικής παχυσαρκίας στα Ελληνόπουλα» τονίζει ο καθηγητής Προληπτικής Ιατρικής και Διατροφής του Πανεπιστημίου Κρήτης κ. Αντώνης Καφάτος.

«Το πάχος στην κοιλιά έχει δυσμενείς επιπτώσεις στην υγεία, όσον αφορά στην εμφάνιση εμφραγμάτων, καρκίνου και σακχαρώδους διαβήτη, σε κάθε ηλικία. Τα παιδιά που έχουν κοιλιακή παχυσαρκία διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο να εμφανίσουν στην εφηβεία διαβήτη ενηλίκων. Όσο πιο νωρίς στη ζωή εμφανισθεί το κοιλιακό πάχος και όσο περισσότερο διαρκέσει, τόσο αυξάνεται ο κίνδυνος για την υγεία».

Πηγή: dietplus

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης