Στις κάλπες προσέρχονται σήμερα οι Ιρλανδοί για να ψηφίσουν υπέρ ή κατά της συνθήκης της Λισαβόνας, με την ΕΕ να ελπίζει σε ένα “ναι” μετά την πρώτη απόρριψη το 2008.

Τα εκλογικά τμήματα θα κλείσουν τα μεσάνυχτα (ώρα Ελλάδας). Σύμφωνα με τις τελευταίες δημοσκοπήσεις, το “ναι” συγκεντρώνει από 48% – 68% και το όχι 17% ως 33%. Όμως οι υπέρμαχοι της συνθήκης παραμένουν επιφυλακτικοί.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Στο πρώτο δημοψήφισμα στις 12 Ιουνίου 2008, το 53,4% των Ιρλανδών ψηφοφόρων καταψήφισε τη συνθήκη, με αποτέλεσμα να προκληθεί αναταραχή στους κόλπους της ΕΕ. Ακολούθησαν επίσημες και ανεπίσημες διαβουλεύσεις για να ικανοποιηθούν τα αιτήματα των Ιρλανδών, που είχαν να κάνουν με θέματα όπως η παιδεία, η οικογένεια, η ουδετερότητα της χώρας και η φορολογία.

Επιπλέον, εάν υιοθετήσουν την συνθήκη, οι Ιρλανδοί θα διατηρήσουν τον επίτροπό τους στην Κομισιόν. Η συνθήκη πρέπει να εγκριθεί από το σύνολο των 27 χωρών για να ισχύσει. Μόνο στην Ιρλανδία διεξάγεται, όπως ορίζει το σύνταγμά της, δημοψήφισμα. Είκοσι τέσσερις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες έχουν ήδη επικυρώσει την συνθήκη.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης