Η κατάσταση που επικρατεί στην Κριμαία αλλά και το διπλωματικό θρίλερ που εξελίσσεται μεταξύ της Ρωσίας και της Δύσης ήταν το κύριο θέμα συζήτησης στην εκπομπή «Ζούγκλα».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Στο πάνελ παρευρέθησαν αναλυτές διεθνών σχέσεων, δημοσιογράφοι, καθηγητές πανεπιστημίου αλλά και Ουκρανοί που ζουν στην Ελλάδα.

Οι φιλοξενούμενοι προσπάθησαν να αποκρυπτογραφήσουν την κρίση στην Ουκρανία και να απαντήσουν στο ερώτημα εάν είναι πιθανόν να αρχίσει η αποσύνθεση του ουκρανικού κράτους από την πιο «ρωσική» περιοχή της χώρας.

Το ΝΑΤΟ… ρίχνει λάδι στη φωτιά

Την ίδια ώρα, το ΝΑΤΟ… ρίχνει λάδι στη φωτιά, καθώς εντάσσει όλο και περισσότερες δυνάμεις στη στρατιωτική εξίσωση σε μια ύστατη προσπάθεια να πιέσει τη Ρωσία να αποσύρει τις δυνάμεις της από τη χερσόνησο της Κριμαίας και να υπάρξει αποκλιμάκωση της έντασης στις σχέσεις της με την Ουκρανία.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ Άντερς Φογκ Ράσμουσεν ανακοίνωσε από τις Βρυξέλλες την πλήρη στήριξη της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας στην εδαφική ακεραιότητα και την κυριαρχία της Ουκρανίας, καλώντας τη Μόσχα να αποφύγει οποιαδήποτε περαιτέρω επέμβαση στο ουκρανικό έδαφος.

Το παράδοξο, πάντως, είναι ότι το ΝΑΤΟ αναμειγνύεται σε μια περιοχή εκτός του Ατλαντικού Συμφώνου και παραβλέπει το γεγονός ότι στην Κριμαία υπάρχει ιδιαίτερο καθεστώς αυτονομίας, καθώς η Σεβαστούπολη ανήκει στη Ρωσία έως το 2042 και με δικαίωμα πενταετούς παράτασης, ενώ η πλειονότητα του πληθυσμού στην Κριμαία είναι Ρώσοι (ρωσόφωνοι, για την ακρίβεια).

Ο ενεργειακός χάρτης

Επιπλέον, εκτενής αναφορά έγινε για το θέμα της ενέργειας και του φυσικού αερίου, το οποίο κατά καιρούς αποτέλεσε σημαντικό σημείο τριβής και παρασκηνιακών διαβουλεύσεων μεταξύ της Ρωσίας, των ευρωπαϊκών κρατών και των ΗΠΑ.

H εκπομπή παρουσίασε τον ενεργειακό χάρτη όπως αυτός διαμορφώθηκε τα τελευταία χρόνια, τον οποίο ανέλυσε ο γεωλόγος Παντελής Παπάζης.

Οι δυνάμεις της Ρωσίας και της Ουκρανίας

Από γράφημα το οποίο δόθηκε στη δημοσιότητα από την εφημερίδα «Guardian» και αφορά στη σύγκριση των στρατιωτικών δυνάμεων στην περιοχή της Κριμαίας, γίνεται αντιληπτό ότι η στρατιωτική μηχανή της Ρωσίας δεν μπορεί να αμφισβητηθεί ούτε στο ελάχιστο.

Στην Κριμαία βρίσκεται η βάση του ρωσικού στόλου της Μαύρης Θάλασσας που περιλαμβάνει υποβρύχια και πέντε πολεμικά πλοία στη Σεβαστούπολη και τουλάχιστον τρεις ταξιαρχίες με σύνολο 25.000 στρατιώτες.

Σύμφωνα με τα διεθνή ΜΜΕ, τα τελευταία 24ωρα η Ρωσία έστειλε στην περιοχή άλλους 6.000 στρατιώτες, ενώ η ουκρανική στρατιωτική δύναμη στην Κριμαία αριθμεί περίπου 14.500 στρατιώτες και 10 πολεμικά πλοία.

Οι Ρώσοι, όμως, κοντά στην Κριμαία διαθέτουν 20 ταξιαρχίες με ειδικές δυνάμεις και ομάδες μάχης, 18 μοίρες αεροπορίας (έτοιμες για μάχη τόσο στον αέρα όσο και με επίγειες δυνάμεις), που ξεπερνούν τα 300 πολεμικά αεροσκάφη, και πέντε μοίρες ελικοπτέρων επίθεσης.

Η ρωσική πολεμική μηχανή

Άλλωστε, σύμφωνα με στρατιωτικές έρευνες που έχουν γίνει, μόνο οι ΗΠΑ και η Κίνα, σε δεύτερο βαθμό, μπορούν να συγκριθούν με την τεράστια πολεμική μηχανή της Ρωσίας, ειδικά στην ξηρά.

Ενδεικτικό είναι το γεγονός ότι, σύμφωνα με το CIA World Factbook, η Ουκρανία έχει 15,7 εκατ. άνδρες και γυναίκες, ηλικίας 16-49, κατάλληλους για στρατιωτική θητεία. 

Το 2012 το συνολικό στρατιωτικό ενεργό προσωπικό της Ρωσίας ανερχόταν σε 1.040.000, με δύναμη εφεδρείας 2.035.000 άτομα.

Παραιτήθηκε δημοσιογράφος στον αέρα

Αίσθηση προκάλεσε η παραίτηση της παρουσιάστριας και ανταποκρίτριας του Russia Today Λιζ Ουόλ, η οποία την Τετάρτη και ούσα στον αέρα του ειδησεογραφικού καναλιού δήλωσε ότι παραιτείται σε ένδειξη διαμαρτυρίας για στην πολιτική που ακολουθεί το Κρεμλίνο στην Ουκρανία.

Ο λόγος που οδηγήθηκε σε παραίτηση ήταν διότι δεν συμφωνεί με τη στήριξη που παρέχει το δίκτυο Russia Today, το οποίο χρηματοδοτείται από τη ρωσική κυβέρνηση, στη στρατιωτική επέμβαση του προέδρου της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν στην περιοχή της Κριμαίας.

Προβοκάτσια με ελεύθερους σκοπευτές

Την ίδια ώρα, ηχητικό ντοκουμέντο από την τηλεφωνική συνομιλία του υπουργού Εξωτερικών της Εσθονίας Ούρμας Πάετ και της επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Κάθριν Άστον που είδε την Τετάρτη το φως της δημοσιότητας ανατρέπει όλα τα μέχρι στιγμής δεδομένα των Δυτικών αναφορικά με το αιματοκύλισμα στην πλατεία Ανεξαρτησίας του Κιέβου.

Στην εν λόγω συνομιλία, ο Ούρμας Πάετ φέρεται να λέει στην Κάθριν Άστον ότι οι ελεύθεροι σκοπευτές που σκόρπισαν τον θάνατο στην πλατεία Μαϊντάν του Κιέβου από ταράτσες κεντρικών κτηρίων, όπως αυτή του ξενοδοχείου Ουκραΐνα, δεν ήταν αποκλειστικά και μόνο μέλη των υπηρεσιών ασφαλείας της Ουκρανίας και στενοί άνθρωποι του Γιανουκόβιτς, όπως αρχικά θεωρούσαν, αλλά και μισθοφόροι που είχαν προσληφθεί από τους επικεφαλής της εξέγερσης στην πλατεία Ανεξαρτησίας.

Η συνομιλία αναρτήθηκε στο διαδίκτυο από αξιωματούχους της Υπηρεσίας Ασφαλείας της Ουκρανίας (SBU), πιστούς στον ανατραπέντα πρόεδρο Βίκτορ Γιανουκόβιτς. Κατά τη διάρκεια της συζήτησης, που θεωρείται προϊόν υποκλοπής από τη SBU, ο Πάετ λέει στην Άστον: «Τώρα είναι ακόμα πιο δυνατή η αντίληψη ότι πίσω από τους ελεύθερους σκοπευτές δεν ήταν ο Γιανουκόβιτς αλλά κάποιος από τη συμμαχία (σ.σ.: των διαδηλωτών)». Σύμφωνα με τον υπουργό της Εσθονίας, «όλα τα στοιχεία δείχνουν» ότι οι «ίδιοι ελεύθεροι σκοπευτές» στη Μαϊντάν που άνοιξαν πυρ κατά των διαδηλωτών ήταν άνθρωποι και των δύο πλευρών, δηλαδή και της αστυνομίας και των διαδηλωτών.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης