20:08 Ο Σεργκέι Ναρίτσκιν, ο πρόεδρος της Δούμας, της Κάτω Βουλής του ρωσικού κοινοβουλίου, εκτίμησε σήμερα ότι μία επέμβαση του ρωσικού στρατού στην Ουκρανία «δεν είναι απαραίτητη προς το παρόν».

«Η απόφαση που έλαβε το Συμβούλιο της Ομοσπονδίας (η ρωσική γερουσία) μας δίνει αυτό το δικαίωμα και μπορούμε να το χρησιμοποιήσουμε εάν καταστεί απαραίτητο, όμως δεν είναι απαραίτητο προς το παρόν», δήλωσε ο Ναρίτσκιν στο κρατικό τηλεοπτικό δίκτυο Ρωσία 24.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Στην ερώτηση που του έθεσε ένας δημοσιογράφος για το αν υπάρχει η πιθανότητα να βρεθεί μία λύση στην κατάσταση στην Ουκρανία μέσω πολιτικού διαλόγου, ο πρόεδρος της Δούμα απάντησε «προφανώς».

«Δεν θέλω, όπως οι συνάδελφοί μου, να προφέρω τη λέξη “πόλεμος”» προσέθεσε ο ίδιος.

20:07Ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν κάλεσε σήμερα τη Μόσχα να αποσύρει τις στρατιωτικές της δυνάμεις από την Ουκρανία, κατά τη διάρκεια τηλεφωνικής επικοινωνίας που είχε με τον πρωθυπουργό της Ρωσίας Ντμίτρι Μεντβέντεφ, σύμφωνα με το Λευκό Οίκο.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο Μπάιντεν, ο οποίος πρωτοστατεί στη διαχείριση της ουκρανικής κρίσης από το Λευκό Οίκο, είχε έρθει σε επαφή με τον μεταβατικό πρωθυπουργό Αρσένι Γιατσενιούκ την περασμένη εβδομάδα. Είχε πολυάριθμες επαφές τον Φεβρουάριο με τον πρόεδρο Βίκτορ Γιανουκόβιτς, που αποπέμφθηκε από το Κοινοβούλιο στο Κίεβο.

Κατά τη διάρκεια της τηλεφωνικής επικοινωνίας με τον Μεντβέντεφ, δύο ημέρες μετά την τηλεφωνική συνομιλία μεταξύ του προέδρου Μπαράκ Ομπάμα με τον Ρώσο ομόλογό του Βλαντίμιρ Πούτιν, ο Μπάιντεν «άσκησε πιέσεις στη Ρωσία να αποσύρει τις (ένοπλες) δυνάμεις της, να υποστηρίξει την ανάπτυξη διεθνών παρατηρητών στην Ουκρανία και να αρχίσει έναν πραγματικό πολιτικό διάλογο με την κυβέρνηση της Ουκρανίας» σύμφωνα με τον Αμερικανό αξιωματούχο.

Ο Μπάιντεν προειδοποίησε εξάλλου ότι η Ρωσία θα βρεθεί αντιμέτωπη με μια «εντεινόμενη πολιτική και οικονομική απομόνωση» εάν η κρίση στην Ουκρανία δεν διευθετηθεί, σύμφωνα με αξιωματούχο του Λευκού Οίκου.

Από την πλευρά του ο Ντμίτρι Μεντβέντεφ «δήλωσε ότι είναι απαραίτητο να προστατευθούν τα συμφέροντα όλων Ουκρανών πολιτών, περιλαμβανομένων των κατοίκων της Κριμαίας και των Ρώσων πολιτών που βρίσκονται στην Ουκρανία», δήλωσε η εκπρόσωπός τύπου του Ναταλία Τιμακόβα στο ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων Ιντερφάξ.

20:02
Η Ευρωπαϊκή Ένωση απείλησε σήμερα να επανεξετάσει εφ’ όλης της ύλης τις σχέσεις της με τη Ρωσία εάν η Μόσχα δεν προχωρήσει σε «αποκλιμάκωση» στην Ουκρανία.

«Ελλείψει μέτρων αποκλιμάκωσης από πλευράς της Ρωσίας, η ΕΕ πρόκειται να λάβει αποφάσεις για τις συνέπειες στις διμερείς σχέσεις ανάμεσα στην ΕΕ και στη Ρωσία», προειδοποίησαν οι υπουργοί Εξωτερικών της Ένωσης σε ανακοίνωσή τους, η οποία περιήλθε στην κατοχή του Γαλλικού Πρακτορείου, κατά την κατεπείγουσα σύνοδό τους για την Ουκρανία στις Βρυξέλλες.

19:54 Το υπουργείο Εθνικής Άμυνας της Ρωσίας διαψεύδει ότι δόθηκε τελεσίγραφο από το στόλο της Μαύρης Θάλασσας στις ουκρανικές δυνάμεις να παραδοθούν μέχρι τις 5 το πρωί.

Σύμφωνα με ρωσικά μέσα ενημέρωσης, το υπουργείο χαρακτηρίζει τα περί τελεσίγραφου ως «απόλυτη ανοησία».

Το Reuters σημειώνει ότι πηγές από το στόλο της Ρωσίας στη Μαύρη Θάλασσα αναφέρουν ότι δεν έχουν καμία ανάμειξη.

18:38 Νέα συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών θα πραγματοποιηθεί απόψε στις 10:30 (ώρα Ελλάδας) με θέμα συζήτησης τις εξελίξεις στην Ουκρανία.

Όπως αναφέρεται σε σχετικό γραπτό μήνυμα του προέδρου του Σ.Α., θα πραγματοποιηθεί συνεδρίαση, μετά από επιστολή-αίτημα του μονίμου αντιπροσώπου της Ουκρανίας στον ΟΗΕ.

Η προηγούμενη συνεδρίαση του ΣΑ είχε γίνει το Σάββατο, χωρίς να ληφθεί καμία απόφαση. Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, το ίδιο σκηνικό αναμένεται να επαναληφθεί και απόψε, αναδεικνύοντας έντονα το διχαστικό κλίμα που επικρατεί ανάμεσα στη Ρωσία και τα άλλα τρία μόνιμα μέλη του Σώματος (ΗΠΑ, Βρετανία και Γαλλία), ενώ με ενδιαφέρον αναμένεται η στάση της Κίνας.

17:36 Η Ρωσία χαρακτήρισε σήμερα «απαράδεκτες» τις απειλές του αμερικανού υπουργού Εξωτερικών Τζον Κέρι ο οποίος κατήγγειλε χθες Κυριακή την ρωσική «εισβολή» στην Ουκρανία και αναφέρθηκε σε πιθανές διεθνείς κυρώσεις εναντίον της Μόσχας.

«Εκτιμούμε ότι οι απειλές που εξέφρασε ο αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Τζον Κέρι εναντίον της Ρωσίας όσον αφορά τα τελευταία γεγονότα στην Ουκρανία και την Κριμαία είναι απαράδεκτες», αναφέρει το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών σε ανακοίνωσή του.

Το υπουργείο κατηγόρησε τον Κέρι ότι επανέρχεται σε «στερεότυπα του Ψυχρού Πολέμου» και ότι δεν προσπάθησε να κατανοήσει την περίπλοκη διαδικασία που συντελείται στην ουκρανική κοινωνία.

Η Μόσχα επέκρινε επίσης τον αμερικανό υπουργό ότι κλείνει τα μάτια στην «κατάφωρη ρωσοφοβία και τον αντισημιτισμό» των αντικυβερνητικών διαδηλωτών, εκπρόσωποι των οποίων έλαβαν θέσεις εξουσίας στο Κίεβο.

«Οι Δυτικοί είναι πλέον σύμμαχοι με πραγματικούς νεοναζί που καταστρέφουν ορθόδοξες εκκλησίες και συναγωγές», υπογραμμίζει το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών.

Σε ξεχωριστή ανακοίνωση ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών της Ρωσίας Αλεξάντρ Λουκασέβιτς εκτίμησε ότι η απόφαση κάποιων μελών της G8 να αναστείλουν τις προπαρασκευαστικές συνομιλίες για τη Σύνοδο Κορυφής της G8 που ήταν προγραμματισμένες να πραγματοποιηθούν τον Ιούνιο στο Σότσι της Ρωσίας, εξαιτίας της ουκρανικής κρίσης, «δεν βασίζεται πουθενά».

Η απόφαση «είναι αβάσιμη» και «βλάπτει όχι μόνο τις χώρες της G8, αλλά επίσης και το σύνολο της διεθνούς κοινότητας», σημείωσε ο Λουκασέβιτς.

17:32
Tην ανάγκη να προτείνει η ΕΕ ένα ολοκληρωμένο και πρακτικό σχέδιο για την αντιμετώπιση της οικονομικής και δημοσιονομικής κρίσης στην Ουκρανία υπογράμμισε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός εξωτερικών Ευάγγελος Βενιζέλος στο έκτακτο Συμβούλιο υπουργών εξωτερικών της ΕΕ που πραγματοποιείται στις Βρυξέλλες.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Βενιζέλος ενημέρωσε τους ομολόγους του για τα αποτελέσματα της επίσκεψής του στην Ουκρανία . Αναφερόμενος ειδικότερα στις συναντήσεις που είχε με τον προσωρινό Πρόεδρο και το νέο Υπουργό Εξωτερικών είπε ότι τον ενημέρωσαν για την κατάσταση και τον πολιτικό τους σχεδιασμό.

Όπως ανέφερε ο κ. Βενιζέλος, ο υπουργός εξωτερικών της Ουκρανίας του επέδωσε επίσημη επιστολή υπό την ιδιότητα του προεδρεύοντος του Συμβουλίου με την οποία δηλώνει την ετοιμότητα και την επιθυμία της ουκρανικής κυβέρνησης να επανεκκινήσουν οι προετοιμασίες για την υπογραφή της Συμφωνίας Σύνδεσης με την ΕΕ.

Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης ανέφερε ότι ως προς την εσωτερική κατάσταση στην Ουκρανία «έχει ιδιαίτερη σημασία να τονίσουμε το πλήρες περιεχόμενο της inclusiveness» που «δεν έχει διάσταση μόνο πολιτική, κοινωνική και ιδεολογική, αλλά και περιφερειακή». Όπως υπογράμμισε, η ψήφιση του πρόσφατου νόμου για τις περιφερειακές και μειονοτικές γλώσσες ήταν ένα λάθος που προκάλεσε ανησυχία στην Ανατολική Ουκρανία και πρέπει να διορθωθεί.

Ως προς την κρίση στην Κριμαία, είπε ότι συμφωνεί με τον Γερμανό ομόλογό του Φρανκ Σταινμάγερ ότι βρισκόμαστε μπροστά σε μια κρίση ιστορικών διαστάσεων. «Πρέπει συνεπώς να στείλουμε καθαρά μηνύματα . Η πολιτική μας είναι πολιτική αρχών», σημείωσε και τόνισε ότι «ο σεβασμός των υφιστάμενων συνόρων, της κυριαρχίας και της εδαφικής ακεραιότητας της Ουκρανίας είναι το μείζον ζήτημα. Το πλαίσιο μας είναι πάντα ο σεβασμός του διεθνούς δικαίου» . Ο κ. Βενιζέλος επέμεινε ιδιαίτερα ότι κανόνας του διεθνούς δικαίου είναι η αποκλιμάκωση της έντασης, ο διάλογος, η αποφυγή χρήσης ή απειλής χρήσης βίας.

Παράλληλα, υποστήριξε ότι είναι αναγκαίο να μείνει ανοιχτή η δυνατότητα του διαλόγου και στο πλαίσιο αυτό συμφώνησε με την πρόταση συγκρότησης μιας διερευνητικής αποστολής και μιας διεθνούς ομάδας επαφής με ρωσική συμμετοχή .

«Η αντίδραση μας πρέπει συνεπώς να είναι καθαρή, αλλά και παραγωγική. Όχι συγκυριακή, αλλά στρατηγική ώστε να ξέρουμε το επόμενο βήμα και να ανταποκριθούμε στον ιστορικό χαρακτήρα της κατάστασης», κατέληξε στην παρέμβαση του στο Συμβούλιο ο κ. Βενιζέλος.

17:29 Ο ρωσικός Στόλος της Μαύρης Θάλασσας ζήτησε από τις ουκρανικές δυνάμεις στην Κριμαία να παραδοθούν ως τις 05:00 το πρωί της Τρίτης (τοπική ώρα και ώρα Ελλάδας) ή να αντιμετωπίσουν στρατιωτική επίθεση, μετέδωσε το πρακτορείο Interfax, επικαλούμενο μια πηγή από το ουκρανικό υπουργείο Άμυνας.

Το τελεσίγραφο, αναφέρει το Interfax, εκδόθηκε από τον Αλεξάντερ Βίτκο τον διοικητή του στόλου.

«Αν δεν παραδοθούν πριν τις 05:00 αύριο, θα ξεκινήσει μια πραγματική επίθεση εναντίον των μονάδων και των μεραρχιών των ενόπλων δυνάμεων σε ολόκληρη την Κριμαία», δήλωσε η πηγή αυτή του υπουργείου Άμυνας.

Το ουκρανικό υπουργείο δεν έχει επιβεβαιώσει ακόμη τις πληροφορίες αυτές, ενώ δεν έχει υπάρξει σχόλιο προς το παρόν από τον ρωσικό Στόλο της Μαύρης Θάλασσας ο οποίος ελλιμενίζεται στην Κριμαία.

Επιμέλεια: Ανδρέας Ντίνης

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης