Την έντονη αντίδραση του δημάρχου Ροδίων κ. Χατζή Χατζηευθυμίου προκάλεσε ένα δημοσίευμα της βρετανικής εφημερίδας «Daily Mail», σύμφωνα με το οποίο στην Ρόδο δολοφονούνται μαζικά τα αδέσποτα ζώα από τους ντόπιους μόλις αποχωρήσουν οι τουρίστες από το νησί.

O δήμαρχος απέστειλε προς την εφημερίδα, μέσω της εταιρείας «Saltman Partnership», η οποία έχει αναλάβει τις δημόσιες σχέσεις της Ρόδου (και ταυτόχρονα την προβολή και διαφήμιση της στην Αγγλία), την ακόλουθη επιστολή:

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Αξιότιμε κύριε διευθυντά,
Στο φύλλο της εφημερίδας σας την Δευτέρα 21 Σεπτεμβρίου 2009, δημοσιεύθηκε ρεπορτάζ για την συμπεριφορά των κατοίκων της Ρόδου απέναντι στα αδέσποτα ζώα.

Το εν λόγω ρεπορτάζ αδικεί κατάφωρα τη Ρόδο και τους Ροδίτες, αγγίζοντας μάλιστα τα όρια μιας ασύστολης συκοφαντίας με γενικεύσεις και υπερβολές, πέρα από κάθε έννοια δημοσιογραφικής δεοντολογίας. Θέλω να πιστεύω ότι ο συντάκτης που επιμελήθηκε το σχετικό ρεπορτάζ έπεσε θύμα, εσφαλμένων πληροφοριών.

Κάποια άλλη εξήγηση δεν μπορώ να σκεφτώ για να δικαιολογήσω μια τέτοια εκτροπή από την πραγματικότητα, πολύ δε περισσότερο απορρίπτω, ειλικρινά κάθε πιθανότητα για σκοπιμότητες σε βάρος της Ρόδου και του τουρισμού της, με δεδομένη την ευαισθησία των Βρετανών για τα ζώα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η μοναδική αλήθεια, την οποία δεν έχω κανένα λόγο να αποκρύψω, βρίσκεται στο γεγονός ότι στη Ρόδο υπάρχουν πολλά αδέσποτα ζώα (σκυλιά και γατιά). Από το σημείο όμως αυτό μέχρι να υποστηρίζεται ότι «στη Ρόδο δολοφονούν μαζικά τα αδέσποτα ζώα αμέσως μετά την αναχώρηση του τελευταίου τσάρτερ με τουρίστες», η απόσταση είναι χαώδης και η φρικαλεότητα απροσμέτρητη.

Πρόκειται για ασύστολο ψεύδος, μοναδικό στο είδος του, προσβλητικό και άκρως συκοφαντικό για τη Ρόδο και τους Ροδίτες. Πρόκειται για προϊόν Το δημοσίευμα της Daily Mail στις 21/9νοσηρής φαντασίας.
Επί πλέον ο συγκεκριμένος φρικτός και αποτρόπαιος ισχυρισμός δεν βρίσκει έρεισμα ούτε στην κοινή λογική, δεδομένου ότι εάν υπήρχε οργανωμένο σχέδιο «μαζικής δολοφονίας των αδέσποτων ζώων», όπως υπαινίσσεται το ρεπορτάζ, με σκοπό την δημιουργία μιας πλαστής ωραιοποιημένης πραγματικότητας, αυτό θα έμπαινε σε εφαρμογή με την προσγείωση του πρώτου τσάρτερ στη Ρόδο και όχι με την αναχώρηση του τελευταίου τσάρτερ!

Άλλωστε η Ρόδος και οι Ροδίτες αποτελούν τόπο παραγωγής πολιτισμού, δίδαξαν και διδάσκουν πολιτισμό από αρχαιοτήτων χρόνων και επομένως δεν μπορούν να έχουν σχέση με κανιβαλισμούς και βαρβαρότητες κάθε μορφής και είδους. Ως λαός, είχαμε και έχουμε αγνά αισθήματα αγάπης και για τα ζώα και για όλους τους ανθρώπους, χωρίς διαχωρισμούς και υποκρισίες. Με το ίδιο πνεύμα αντιμετωπίζουμε και το πρόβλημα των αδέσποτων ζώων, για το οποίο παρακαλώ να δεχθείτε τις παρακάτω ειλικρινείς παρατηρήσεις μου:

1) Ο Δήμος Ροδίων φιλοξενεί, σε ειδικές εγκαταστάσεις, περίπου 300 αδέσποτα ζώα, δαπανώντας για τον σκοπό αυτό 200.000 ευρώ κάθε χρόνο. Το ποσό αυτό θα ανέλθει το 2010 στις 260.000 ευρώ, καθώς θα αυξηθεί η περίθαλψη μεγαλύτερου αριθμού αδέσποτων ζώων.

2) Στους άμεσους σχεδιασμούς μας περιλαμβάνεται η δημιουργία και δεύτερου ασύλου αδέσποτων ζώων, μεγαλύτερης δυναμικότητας, σε συνεργασία με άλλους Δήμους της Ρόδου.

3) Ο Δήμος Ροδίων συνεργάζεται με την Γερμανική φιλοζωική Οργάνωση DAPS με σκοπό τον περιορισμό του πολλαπλασιασμού των αδέσποτων ζώων και την αναβάθμιση της φροντίδας που προσφέρουμε σ’ αυτά. Μάλιστα στις 3 Οκτωβρίου θα έρθουν στη Ρόδο από τη Γερμανία κτηνίατροι, που σε συνεργασία με Έλληνες συναδέλφους τους, θα προβούν σε περισυλλογή και στείρωση των αδέσποτων ζώων.

Στην προσπάθεια αυτή συμμετέχουν και ιδιοκτήτες ξενοδοχείων με πολλούς τρόπους.

4) Με την στείρωση των αδέσποτων ζώων αναμένεται μείωση του πολλαπλασιασμού τους και τελικά η δημιουργία προϋποθέσεων και δυνατοτήτων για την καλύτερη περίθαλψή τους σε οργανωμένες εγκαταστάσεις. Σε κάθε περίπτωση πάντως το πρόβλημα είναι ελεγχόμενο και βρίσκεται κάτω από συνεχή παρακολούθησή μας με αμείωτο ενδιαφέρον.

5) Εκατοντάδες οικογένειες στη Ρόδο, με δική τους πρωτοβουλία, φιλοξενούν στα σπίτια τους, στην πόλη και τα χωριά, ζώα που βρήκαν στους δρόμους. Παρέα μ’ αυτά τα ζώα μεγαλώνουν και τα μικρά παιδιά τους, συνεχίζοντας έτσι την παραδοσιακή αγάπη μας σε κάθε τι ζωντανό και όχι βέβαια για λόγους επίδειξης και ανούσιων εκδηλώσεων, όπως γίνεται σε πολλές άλλες χώρες με πανάκριβα σπάνια ζώα που κανονικά θα έπρεπε να βρίσκονται ελεύθερα στο φυσικό τους περιβάλλον και όχι, βασανιζόμενα, μέσα σε κλουβιά, ή να σφαγιάζονται για να χρησιμοποιείται το δέρμα τους από οίκους μόδας για την παραγωγή διαφόρων ειδών πολυτελείας προς εκπλήρωση ματαιόδοξων κυρίων και κυριών που την ίδια στιγμή, υποκριτικά και προκλητικά εμφανίζονται ως… φιλόζωοι!

Κύριε διευθυντά,
Πέρα απ’ όλα τα παραπάνω, εκφράζω βαθύτατη λύπη, αλλά και θυμό για την προτροπή του συντάκτη σύμφωνα με την οποία «ο μόνος τρόπος για να αλλάξει κάτι όσον αφορά την κατάσταση (;) με τα αδέσποτα είναι να επηρεασθεί ο τουρισμός στο νησί»!

Επειδή η προτροπή αυτή στηρίζεται σε ψευδείς και συκοφαντικούς ισχυρισμούς, παρακαλώ να επιληφθείτε προσωπικά του θέματος και να παρακολουθήσετε με την αρμόζουσα προσοχή κάθε πιθανή εξέλιξή του. Από την πλευρά μας πάντως είμαστε αποφασισμένοι να μην μείνουμε με σταυρωμένα χέρια. Έχουμε υποχρέωση να προστατεύσουμε την ιστορία και τον πολιτισμό μας, οι ρίζες του οποίου παραμένουν ζωντανές από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα.

Εξάλλου, δεν μπορεί να θεωρηθεί τυχαίο ότι η Ρόδος το 2008 ανακηρύχθηκε πρώτος δημοφιλής προορισμός στην Ευρώπη και τρίτος παγκοσμίως.
Νομίζω ότι αυτό οφείλεται κατά ένα μεγάλο μέρος και στην ποιότητα των κατοίκων ολόκληρου του νησιού μας από κάθε άποψη, πέραν όλων των άλλων. Πιστέψτε με, αγαπούμε τα αδέσποτα ζώα όσο οι Βρετανοί φίλοι μας.

Με δεδομένο λοιπόν ότι δεν υπήρξε ποτέ κι ούτε υπάρχει σήμερα, ζήτημα μαζικών δολοφονιών αδέσποτων ζώων στη Ρόδο, εκμεταλλεύομαι την ευκαιρία που μου έδωσε το ψευδές δημοσίευμα στην εφημερίδα σας, για να θέσω ένα άλλο θέμα: δηλαδή, την εξάπλωση των λεγομένων ειδικών μορφών τουρισμού που στηρίζονται στην ικανοποίηση σεξουαλικών ιδιαιτεροτήτων, με θύματα μικρά παιδιά, αγόρια και κορίτσια, σε χώρες που αντιμετωπίζουν προβλήματα φτώχειας και επιβίωσης. Αυτό είναι το θέμα που χρειάζεται την προσοχή όλων μας, προς αυτό πρέπει να στρέψουμε τα βέλη μας, αυτό αποτελεί ντροπή για κάθε πολιτισμένη κοινωνία.

Η Ρόδος είναι παράδεισος από κάθε άποψη και σας διαβεβαιώνω ότι το πρόβλημα των αδέσποτων ζώων βρίσκεται στην πρώτη γραμμή των προσπαθειών μας.

Με εκτίμηση

ΧΑΤΖΗΣ ΧΑΤΖΗΕΥΘΥΜΙΟΥ, Δήμαρχος Ροδίων»

Διαβάστε επίσης:

«Daily Mail: Δηλητηριάζουν τις γάτες στην Ρόδο» Τετάρτη, 23 Σεπτεμβρίου 2009

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης