Υπέρ της άρσης του απορρήτου της επικοινωνίας μέσω Ίντερνετ, γνωμοδοτεί ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Ι. Τέντες, σε περιπτώσεις που αναρτούν υβριστικά κείμενα.
Ο εισαγγελέας απαντώντας σε διευκρινιστικό ερώτημα της Αρχής Διασφάλισης του Απορρήτου των Επικοινωνιών, το οποίο έχει τεθεί μετά την γνωμοδότηση του τέως εισαγγελέα του Αρείου Πάγου Γ. Σανιδά, κατά την οποία τάχθηκε επίσης υπέρ της άρσης του απορρήτου.

Ο κ. Τέντες αναφέρει, μεταξύ άλλων, ότι «οι περιπτώσεις στις οποίες οι ανακριτικές αρχές για την εντόπιση του δράστη εξυβριστικών, συκοφαντικών, απειλητικών, εκβιαστικών τηλεφωνικών κλήσεων ή μηνυμάτων, κατόπιν εγκλήσεως κατά κανόνα του παθόντος, ζητούν την ανακοίνωση εκ μέρους των παρόχων υπηρεσιών ηλεκτρονικών επικοινωνιών στοιχείων σχετικών με την ταυτότητα ή τη θέση της συνδέσεως ή του χρήστη, εκφεύγουν του προστατευτικού πεδίου της διατάξεως του άρθρου 19 § 1 του Συντάγματος.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Στις προαναφερόμενες περιπτώσεις δεν πρόκειται για επικοινωνία ή ανταπόκριση κατά την έννοια της συνταγματικής διατάξεως. Οι επαφές αυτές ως, εκ του σκοπού και του περιεχομένου τους, το οποίο είναι ευθέως εγκληματικό, αφενός δεν συνιστούν «ανταλλαγή απόψεων, διανοημάτων κλπ.» και αφετέρου δεν γίνονται στο πλαίσιο σχέσεως οικειότητας και εμπιστευτικότητας».

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης