Νέα σεισμική δόνηση έπληξε το νότιο τμήμα του νησιωτικού συμπλέγματος Τόνγκα, την ώρα που οι κάτοικοι των νησιών Σαμόα κηδεύουν τους νεκρούς που άφησε πίσω του ο σεισμός των 8,3 Ρίχτερ, σε πρόχειρους τάφους δίπλα στη θάλασσα.

Ο νέος σεισμός είχε μέγεθος 6,3 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, σύμφωνα με τη Γεωλογική Υπηρεσία των ΗΠΑ.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Εν τω μεταξύ, δραματικά αυξάνεται ο αριθμός των ανθρώπων που έχασαν τη ζωή τους από το τσουνάμι, το οποίο προκλήθηκε από τον πρώτο ισχυρό σεισμό στο Νότιο Ειρηνικό.

Τουλάχιστον 149 άνθρωποι σκοτώθηκαν στις Δυτικές Σαμόα, 31 στις Αμερικανικές και 9 στα νησιά Τόνγκα. Οι Αρχές της περιοχής λένε ότι περίπου 145 κάτοικοι έχουν τραυματισθεί, ενώ ολόκληρα χωριά έχουν καταστραφεί, αφήνοντας χιλιάδες άστεγους.

Έκκληση στη διεθνή κοινότητα για την αποστολή ομάδων διάσωσης, προκειμένου να ενισχυθούν οι έρευνες για τον εντοπισμό των αγνοουμένων, μετά τον ισχυρό σεισμό στη Σουμάτρα, απηύθυνε ο Ινδονήσιος υπουργός Υγείας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

“Χρειαζόμαστε την υποστήριξη των ξένων χωρών για τις επιχειρήσεις εκκένωσης. Έχουμε ανάγκη από ομάδες διάσωσης με τον εξοπλισμό τους”, δήλωσε ο Σίτι Φαντίλα Σουπάρι, στους δημοσιογράφους στην Παντάνγκ, την μεγαλύτερη πόλη της περιοχής που επλήγη από τον σεισμό.

“Το πρωταρχικό πρόβλημά μας είναι ότι εξακολουθούν να υπάρχουν αρκετά άτομα εγκλωβισμένα στα ερείπια. Έχουμε δυσκολίες στο να τους εντοπίσουμε και να τους απεγκλωβίσουμε”, πρόσθεσε.

Ο εγκέλαδος άφησε πίσω του τουλάχιστον 1100 νεκρούς στη Σουμάτρα, σύμφωνα με τα Ηνωμένα Έθνη.

Ο ισχυρότατος σεισμός χτύπησε στις 20:48 ώρα Ελλάδος και προκάλεσε παλιρροϊακά κύματα που έφτασαν έως και τα 4,5 μέτρα. Οι νήσοι Σαμόα χωρίζονται σε δύο ξεχωριστές περιοχές -το κράτος των Σαμόα και τις αμερικανικές Σαμόα, με πληθυσμό περίπου 250.000 κατοίκων.

 
 Το φως της μέρας αποκάλυψε το μέγεθος της καταστροφής

Αρχικά εκδόθηκε προειδοποίηση για τσουνάμι σε μία ευρύτερη περιοχή, αλλά ακυρώθηκε λίγες ώρες αργότερα για να εκδοθεί και πάλι ένα νέο για τις νήσους Σαμόα. Ο Αμερικανός πρόεδρος Barack Obama κήρυξε τις αμερικανικές Σαμόα σε κατάσταση Το επίκεντρο του σεισμούέκτακτης ανάγκης και έδωσε οδηγίες να σταλεί ομοσπονδιακή βοήθεια με ένα στρατιωτικό C-130 το οποίο θα είναι έτοιμο να αναχωρήσει από τη Χονολουλού με προορισμό τα μικρά αυτά νησιά του νότιου Ειρηνικού.

Προειδοποίηση για τσουνάμι για όλη την ακτογραμμή της Ιαπωνίας στον Ειρηνικό, μετά τον σεισμό που έπληξε τις νήσους Σαμόα, εκδόθηκε σήμερα από την Ιαπωνική Μετεωρολογική Υπηρεσία. Η Υπηρεσία προειδοποίησε ότι το επίπεδο της επιφάνειας της θάλασσας υπάρχει κίνδυνος να ανέβει περίπου 50 εκατοστά σε όλες τις ανατολικές ακτές της χώρας, από τη νήσο Χοκάιντο έως το αρχιπέλαγος της Οκινάουα, περνώντας από την μεγάλη νήσο Χονσού, όπου βρίσκονται οι πόλεις Τόκιο, Ναγκόγια και Οζάκα.
Περισσότεροι από 100 διασώστες του Ερυθρού Σταυρού έχουν σπεύσει στην περιοχή και είναι χαρακτηριστικό πως αυτό που έκαναν πρώτα απ’όλα είναι να μαζέψουν όσο το δυνατόν περισσότερες καρύδες για να αντιμετωπίσουν τις πρώτες ανάγκες για τρόφιμα και νερό.

Δηλώσεις του αντιπροέδρου της χώρας

Η πιο τουριστική περιοχή των Σαμόα καταστράφηκε από το τσουνάμι που έπληξε αυτή τη νησιωτική χώρα του Νότιου Ειρηνικού μετά από ισχυρό σεισμό, δήλωσε σήμερα ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης της χώρας.

Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης δήλωσε, επίσης, ότι ένας ξάδελφός του βρίσκεται σε σοβαρή κατάσταση, ενώ η σύζυγός του πνίγηκε.  “Ο κόσμος μάς είπε ότι έγινε σεισμός και το επίπεδο του ωκεανού ανέβηκε σε πέντε λεπτά, ήταν μάλλον γρήγορο και ήταν εξαιρετικά δύσκολο να αντιδράσουν”, τόνισε.

Στο μεταξύ, το Κέντρο Προειδοποιήσεων για Τσουνάμι στον Ειρηνικό, που εδρεύει στη Χαβάη, ακύρωσε τον συναγερμό που είχε εκδώσει νωρίτερα για τη Χαβάη, μετά τον σεισμό. “Με βάση τα υπάρχοντα στοιχεία, το τσουνάμι δεν πρόκειται να πλήξει την πολιτεία της Χαβάης”, αναφέρει η ανακοίνωση του Κέντρου. Σε άρση συναγερμού προχώρησε και η Αυστραλία.

Ο αναπληρωτής διευθυντής της Υπηρεσίας Διαχείρισης Καταστροφών δήλωσε ότι τα σωστικά συνεργεία εξακολουθούν να ψάχνουν για θύματα από το τσουνάμι.

Ο ραδιοφωνικός σταθμός Radio New Zealand ανέφερε ότι υπάρχουν πλημμυρισμένα χωριά στα Σαμόα, ενώ σπίτια και Συντρίμμια παντού...αυτοκίνητα παρασύρθηκαν από τα νερά της θάλασσας που “εισέβαλε” στην ξηρά. Σύμφωνα με τις τοπικές Αρχές, στα Σαμόα οι κάτοικοι πανικόβλητοι έτρεχαν προς υψηλότερα σημεία για να σωθούν από το τσουνάμι που έπληξε τις ακτές.

Ο πολύ ισχυρός σεισμός προκάλεσε τσουνάμι ύψους περίπου 1,57 μέτρων, σύμφωνα με το PTWC, το οποίο λίγη ώρα νωρίτερα είχε εκδώσει προειδοποίηση για πιθανό τσουνάμι τόσο στις αμερικανικές Σαμόα, όσο και σε άλλα νησιά του Ειρηνικού, όπως η Νέα Ζηλανδία, η Τόνγκα και τα νησιά Φίτζι.

Ωστόσο, καθησυχαστικός εμφανίστηκε ο Stuart Weinstein, εκπρόσωπος του PTWC, αφού με δηλώσεις του στο BBC είπε ότι το συγκεκριμένο τσουνάμι ήταν πολύ μικρότερο από εκείνο που είχε σαρώσει την Ινδονησία το 2004, και πως είχε μόλις το 3% της ενέργειας που είχε απελευθερώσει εκείνο το τσουνάμι του Ινδικού Ωκεανού, που προκάλεσε τον θάνατο δεκάδων χιλιάδων ανθρώπων.

Το επίκεντρο του πρωτοφανούς σε μέγεθος σεισμού εντοπίστηκε 184 χιλιόμετρα νότια της πόλης Apia και 131χλμ επίσης νότια της Siumu, ενώ το εστιακό βάθος υπολογίστηκε στα 60 χιλιόμετρα, σύμφωνα με το Ευρωπαϊκό Μεσογειακό Σεισμολογικό Κέντρο. Την ίδια στιγμή, το Αμερικανικό Σεισμολογικό Ινστιτούτο υπολόγισε το εστιακό βάθος του ισχυρότατου σεισμού στα 11,9 χιλιόμετρα.

 
 Βιβλική καταστροφή…

Στις 21:08 ώρα Ελλάδας έγινε ένας ισχυρός μετασεισμός μεγέθους 5,9 R, στην ίδια περιοχή, με εστιακό βάθος 33χλμ., σύμφωνα με το ΕΜΣΚ. Ο μετασεισμός εντοπίστηκε στα 204χλμ νοτιοδυτικά της πόλης Tafuna και 186χλμ νότια της Siumu.

Ένας δεύτερος ισχυρός μετασεισμός σημειώθηκε στις 21:40 ώρα Ελλάδας, ανοιχτά της Τόνγκα. Αυτός ο μετασεισμός ήταν μεγέθους 5,6 R και το επίκεντρό του εντοπίστηκε 216χλμ νοτιοδυτικά της Apia και 189 νότια της πόλης Gataivai, με το βάθος του να υπολογίζεται στα 50χλμ από το ΕΜΣΚ.

Στις 02:45 σεισμός 6,0 Ρίχτερ σημειώθηκε στην ευρύτερη περιοχή των νησιών Σαμόα. Νωρίτερα ένας ακόμη σεισμός 5,5 βαθμών έπληξε την περιοχή.

Νέα σεισμική δόνηση έπληξε το νότιο τμήμα του νησιωτικού συμπλέγματος Τόνγκα, την ώρα που οι κάτοικοι των νησιών Σαμόα κηδεύουν τους νεκρούς που άφησε πίσω του ο σεισμός των 8 Ρίχτερ, σε πρόχειρους τάφους δίπλα στη θάλασσα.

Ο νέος σεισμός είχε μέγεθος 6,3 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, σύμφωνα με τη Γεωλογική Υπηρεσία των ΗΠΑ.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης