Η αύξηση στις τιμές των παιχνιδιών τα τελευταία χρόνια είναι σχεδόν καθολική και διόλου τυχαία.

Περίπου το 75% των παιχνιδιών παγκοσμίως προέρχονται από την Κίνα, όπου οι εργαζόμενοι πληρώνονται με ένα μέσο μισθό των 240 δολαρίων το μήνα. Η ακραία φτώχεια στις αγροτικές περιοχές της Κίνας οδηγεί πολλούς ανθρώπους από την ύπαιθρο να αναζητήσουν τέτοιες θέσεις εργασίας στις πόλεις.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο Γερμανός φωτογράφος, Michael Wolf, κατέγραψε με το φακό του αυτό που αποκαλεί «The Real Toy Story», αποτυπώνοντας την ζωή των εργαζομένων χωρίς ωραιοποιήσεις και λοιπά φτιασιδώματα – με καλλιτεχνικό άλλοθι.

Ο Wolf επισκέφθηκε πέντε εργοστάσια παιχνιδιών στην ηπειρωτική Κίνα και μοιράστηκε τις εικόνες του στο Business Insider. Ακολουθούν τα βασικά σημεία της οπτικής του:

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

– Κάθε μέρα, οι εργαζόμενοι πρέπει να έρχονται 15 λεπτά πριν την έναρξη της βάρδιας

– Οι συνθήκες διαβίωσής τους θυμίζουν φυλακή. Μέχρι και 6 άνθρωποι μοιράζονται έναν μικρό, στενό κοιτώνα, ενώ μοιράζονται τα μπάνια με 50 άτομα.

– Πολλά σχολεία στέλνουν τους μαθητές σε αυτά τα εργοστάσια για να κάνουν «πρακτική άσκηση»

– Αντί να μαθαίνουν δεξιότητες σχετικές με το αντικείμενό τους πολλοί φοιτητές δουλεύουν ως εργάτες πρώτης γραμμής παραγωγής

– Μερικά εργοστάσια υπόσχονται στους εργαζομένους ένα διάλειμμα 10 λεπτών μετά από κάθε δύο ώρες σκληρής εργασίας. Μία υπόσχεση που δεν πραγματοποιείται πάντα.

– Οι εργαζόμενοι δουλεύουν 6 ή 7 μέρες την εβδομάδα. Οι υπερωρίες φτάνουν τις 200 ώρες το μήνα, πράγμα που ξεπερνά κατά 5 φορές το νόμιμο όριο.

Η παραγωγή παιχνιδιών απαιτεί στενή επαφή με χημικές ουσίες που είναι εξαιρετικά επιβλαβείς για την υγεία των εργαζομένων σε βάθος χρόνου

Οι γυναίκες σπάνια παίρνουν άδεια μητρότητας και συχνά δεν μπορούν να φροντίσουν τα παιδιά τους μετά την γέννα. Τις περισσότερες φορές τα στέλνουν να ζήσουν με τους παππούδες και τις γιαγιάδες τους στην ύπαιθρο.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης