Η κυβέρνηση των ΗΠΑ είναι έτοιμη να χορηγήσει χρηματοοικονομική στήριξη στην Ουκρανία, παράλληλα με αυτή που πιθανόν θα δώσει στο Κίεβο το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ), ανακοίνωσε ο Λευκός Οίκος. την ώρα που η Ρωσία δηλώνει έτοιμη να συνεχίσει τη χορήγηση της οικονομικής βοήθειας προς το Κίεβο.

«Οι Ηνωμένες Πολιτείες, συνεργαζόμενες με εταίρους σε όλο τον κόσμο, είναι έτοιμες να προσφέρουν στήριξη στην Ουκρανία, καθώς προχωράει στις μεταρρυθμίσεις που χρειάζεται, για να ανακτήσει την οικονομική σταθερότητα», ανέφερε σε συνέντευξη Τύπου ο εκπρόσωπος της αμερικανικής προεδρίας, Τζέι Κάρνεϊ.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Η στήριξη αυτή μπορεί να συμπληρώσει ένα πρόγραμμα του ΔΝΤ βοηθώντας να γίνουν οι μεταρρυθμίσεις ευκολότερα και επιτρέποντας στην Ουκρανία να επενδύσει περισσότερο στην υγεία και στην παιδεία ώστε να συμβάλει να αναπτυχθεί το ανθρώπινο κεφάλαιο της Ουκρανίας και να ενισχυθεί το κοινωνικό δίχτυ προστασίας της», πρόσθεσε ο Κάρνεϊ.

Όπως ανακοίνωσε ο υπουργός Οικονομικής Ανάπτυξης της Ρωσίας, Αλεξέι Ουλιουκάγεφ, μιλώντας στο Εμπορικό Επιμελητήριο των ΗΠΑ, η επόμενη δόση της έκτακτης βοήθειας που είχε συμφωνήσει η Μόσχα να χορηγήσει στο Κίεβο είναι «έτοιμη να παραδοθεί» και πρόσθεσε ότι αναμένει ενημέρωση για το ποιοι θα είναι οι εταίροι της χώρας του στην Ουκρανία. Η Ρωσία έχει ήδη χορηγήσει 3 δις δολάρια από το πακέτο των 15 δις δολαρίων που είχε υποσχεθεί στο Κίεβο.

Εν τω μεταξύ, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αναγνωρίζοντας και επίσημα τον Αλεξάντερ Τουρτσίνοφ ως τον νόμιμο μεταβατικό πρόεδρο της Ουκρανίας, δεν απέκλεισε «καμιά επιλογή» σε ό,τι αφορά στη χορήγηση χρηματοοικονομικής βοήθειας στην Ουκρανία, ωστόσο η όποια βοήθεια συμφωνηθεί να δοθεί θα συνδέεται με την προώθηση οικονομικών μεταρρυθμίσεων.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Η Ε.Ε. εργάζεται για τη χορήγηση (. . .) βραχυπρόθεσμης, μεσοπρόθεσμης και μακροπρόθεσμης στήριξης για να αντιμετωπιστούν οι προκλήσεις τις οποίες αντιμετωπίζει η ουκρανική οικονομία», ανέφερε ο Ολιβιέ Μπαγί, εκπρόσωπος της Κομισιόν στις Βρυξέλλες.

Ο ίδιος επισήμανε πως η Ε.Ε. συνεχίζει να προτίθεται να υπογράψει μια πολιτική συμφωνία και μια συμφωνία ελεύθερου εμπορίου και επενδύσεων με την Ουκρανία, αλλά μόνον αφού εκλεγεί μια νέα κυβέρνηση, ώστε «να εξασφαλιστεί ότι γίνεται μια εντελώς ανεξάρτητη επιλογή με την πλήρη υποστήριξη μιας σαφούς πλειοψηφίας».

Να σημειωθεί πως η Βρετανία δήλωσε πως είναι έτοιμη να προσφέρει οικονομική βοήθεια στην Ουκρανία εντός πλαισίων που θα τεθούν από το ΔΝΤ και την Ευρωπαϊκή Ενωση, όπως διεμήνυσε ο υπουργός Οικονομικών της Βρετανίας, Τζορτζ Οσμπορν, απευθυνόμενους στους δημοσιογράφους στη Σιγκαπούρη.

Ο υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ, Τζακ Λου, από την πλευρά, του κάλεσε την Ουκρανία να αρχίσει συνομιλίες με το ΔΝΤ για τη διαμόρφωση πακέτου οικονομικής βοήθειας το συντομότερο δυνατόν μετά την εγκατάσταση της μεταβατικής κυβέρνησης στο Κίεβο.

Η Ουκρανία έχει ανάγκη 35 δις δολάρια εντός των επομένων δύο ετών και ζητεί την οργάνωση διεθνούς διάσκεψης δωρητών, όπως ανακοίνωσε, νωρίτερα, ο προσωρινός υπουργός Οικονομικών, Γιούρι Κολόμποφ.

«Ζητήσαμε από τους δυτικούς μας εταίρους (Πολωνία, Ηνωμένες Πολιτείες) τη χορήγηση πίστωσης σε διάστημα μίας ή δύο εβδομάδων», αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο υπουργός. Η Ουκρανία πρότεινε επίσης «την οργάνωση μεγάλης διεθνούς διάσκεψης δωρητών με την Ευρωπαϊκή Ενωση, τις Ηνωμένες Πολιτείες, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και άλλους διεθνείς οικονομικούς οργανισμούς για την εξασφάλιση πόρων για τον εκσυγχρονισμό και την εφαρμογή μεταρρυθμίσεων στην Ουκρανία», διευκρινίζει ο Ουκρανός υπουργός Οικονομικών.

Παράλληλα, το διεθνές λόμπι των τραπεζών IIF εκτίμησε ότι η Ουκρανία χρειάζεται «τώρα» διεθνή οικονομική βοήθεια, για να αποφύγει την κατάρρευση της οικονομίας της και για να αντιμετωπίσει τους «κινδύνους» του τραπεζικού πανικού.

«Για να αποφευχθεί η πλήρης κατάρρευση [της οικονομίας της] όχι τους προσεχείς μήνες αλλά μέσα στις προσεχείς εβδομάδες, η Ουκρανία έχει ανάγκη χρήματα τώρα», δήλωσε ο Λιούμπομιρ Μίτοφ, ο επικεφαλής οικονομολόγος του Διεθνούς Χρηματοπιστωτικού Ινστιτούτου, το οποίο εκπροσωπεί κάπου 450 μεγάλες τράπεζες σε διεθνές επίπεδο. «Τα κρατικά ταμεία είναι άδεια», τόνισε ο ίδιος και πρόσθεσε ότι οι οικονομικές προκλήσεις με τις οποίες έχει βρεθεί αντιμέτωπο το Κίεβο είναι «γιγαντιαίες».

Σύμφωνα με το IIF, τα διαθέσιμα της Ουκρανίας σε συνάλλαγμα έχουν μειωθεί από 16 δις δολάρια στα τέλη του Ιανουαρίου σε 12 δις δολάρια σήμερα, ενώ η χώρα χρειάζεται να διαθέτει 25 εκατ. δολάρια σε ετήσια βάση μόνο για να πληρώνει τοκοχρεολύσια στους πιστωτές της.

«Η δημοσιονομική κατάσταση είναι τόσο απελπιστική που η μόνη επιλογή της κυβέρνησης για να καταβάλει συντάξεις και μισθούς είναι να τυπώσει χρήμα», κάτι το οποίο ενέχει «τον κίνδυνο να επιταχυνθεί ο πληθωρισμός και να υποτιμηθεί το ουκρανικό νόμισμα».

Εξ άλλου, σύμφωνα με τους αναλυτές, η Ουκρανία βρίσκεται ενώπιον του κινδύνου της χρεοκοπίας. Σημειωτέον πως ο προσωρινός πρόεδρος, Αλεξάντρ Τουρτσίνοφ, προειδοποίησε χθες ότι η Ουκρανία βρίσκεται στο χείλος της στάσης πληρωμών.

Καταλυτικός, βεβαίως, στην όλη υπόθεση κρίνεται ο ρόλος του αποπεμφθέντος προέδρου, Βίκτορ Γιανουκόβιτς, καθώς η απόρριψη συμφωνίας με την Ευρωπαϊκή Ένωση ήταν αυτή που πυροδότησε τις αντιδράσεις. Μέσα σε ελάχιστα 24ωρα, ο Βίκτορ Γιανουκόβιτς έχει γίνει, από πρόεδρος της Ουκρανίας, καταζητούμενος: Το υπουργείο Εσωτερικών ανακοίνωσε ότι έχει εκδοθεί ένταλμα για την σύλληψή του. Ο τέως πρόεδρος είναι άφαντος από το Σάββατο, οπότε και το Κοινοβούλιο τον καθαίρεσε, ενώ το Κίεβο καλείται να καταλήξει σε μεταβατική κυβέρνηση μέχρι την Τρίτη.

Πάντως, σύμφωνα με τον πολιτικό αναλυτή της Nomura, Alastair Newton, η αποπομπή του Γιανουκόβιτς δεν έχει φέρει βεβαιότητα στην Ουκρανία. Αντιθέτως, όπως επισημαίνει, η πολιτική βεβαιότητα έχει αυξηθεί, εν όψει και του αποτελέσματος των προεδρικών εκλογών, ενώ ενισχύεται η απειλή της χρεοκοπίας.

Τις έντονες ανησυχίες σημειώνουν και οι αναλυτές της Mizuho Corporate Bank. Όπως παρατηρούν, ενώ η οικονομία της Ουκρανίας είναι σχετικά μικρή, με το ΑΕΠ της κάτω από 200 δις δολάρια, οι πολιτικές εξελίξεις εξακολουθούν να αποτελούν επικίνδυνο παράγοντα για τις παγκόσμιες αγορές. Μάλιστα, οι αναλυτές κάνουν λόγο για πιθανές εντάσεις μεταξύ της Δύσης και της Ρωσίας, για το μέλλον της Ουκρανίας.

Εν τω μεταξύ, η Μόσχα έχει σοβαρές αμφιβολίες για τη νομιμότητα των νέων αρχών της Ουκρανίας μετά την καθαίρεση του Γιανουκόβιτς από το αξίωμά του, δήλωσε σήμερα ο πρωθυπουργός της Ρωσίας, Ντμίτρι Μεντβέντεφ, υποστηρίζοντας ότι η αναγνώρισή τους από ορισμένες χώρες – κυρίως της Δύσης – συνιστά «παρεκτροπή».

Πηγή: kerdos

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης