Είναι πραγματικά συγκλονιστική η πρόοδος της Ανατολικής Ευρώπης στον τομέα των video games καθώς όλο και περισσότεροι developers ξεπετάγονται από εκεί, διασπείροντας σε όλους τους gamers της Υφηλίου υπέροχους τίτλους. Τρανό παράδειγμα αποτελεί η πολωνική 11 bit studios, μια indie developer που έχει μόνο τρία χρόνια ζωής στην… καμπούρα της αλλά τέσσερα games, με το ένα εξ αυτών να έχει εξελιχτεί σε κορυφαίο Tower Defence franchise.

Ο λόγος για το Anomaly: Warzone Earth που κυκλοφορεί στις αρχές του 2011. Θέλοντας να γκρεμίσει τα στερεότυπα του συνηθισμένου gameplay των υπολούπων Tower Defence games, το Anomaly: Warzone Earth σας τοποθετεί στην θέση του επιτιθέμενου κύματος που πρέπει να επιβιώσει περνώντας μέσα από περιοχές που έχουν άφθονα επιθετικά towers. Έχετε λοιπόν ότι χρειάζεται για να αντιμετωπίσετε την νέα αυτή πρόκληση;

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Όλα τα είχαμε, οι εξωγήινοι μας έλειπαν!
Διανύουμε τα τελευταία χρόνια της δεκαετίας 2010-2020 και ο κόσμος παρακολουθεί κατάπληκτος από τις τηλεοράσεις του τμήματα ενός εξωγήινου διαστημοπλοίου να πέφτουν βροχή στην Βαγδάτη και το Τόκιο. Η πτώση τους συνοδεύεται από την εμφάνιση μιας χωροχρονικής ανωμαλίας (εξού και ο τίτλος) που σκεπάζει μεγάλα τμήματα των δύο πόλεων σαν ασπίδα, εμποδίζοντας τους πάντες να εισέλθουν εντός της.

Στην περιοχή της Βαγδάτης σπεύδουν αμέσως αμερικανικές στρατιωτικές δυνάμεις και πιο συγκεκριμένα η 14η διμοιρία προσπαθώντας να ανακαλύψει τι κρύβεται μέσα στην ανωμαλία αφού δορυφόροι και ασύρματοι δεν μπορούν να την διαπεράσουν. Λίγη ώρα μετά την είσοδο τους στην γύρω περιοχή, οι άντρες της 14ης διμοιρίας έρχονται σε επαφή με ένα απροσδόκητο θέαμα: πυργίσκοι με πανίσχυρα εξωγήινα όπλα ξεπετάγονται δεξιά και αριστερά, γαζώνοντάς τους ανελέητα. Δεν υπάρχει πισωγύρισμα πλέον και η 14η διμοιρία θα σηκώσει μόνη της το μεγαλύτερο μέρος ενός παράξενου πολέμου με εσάς στο «τιμόνι» της.


Σε αντίθεση με τα stand-alone expansions του, το Anomaly: Warzone Earth είναι δυσκολότερο στον χειρισμό διότι έχετε υπό τον έλεγχο σας τον διοικητή της μονάδας, ένα πεζό ανθρωπάκι που μοιάζει με… κατσαρίδα στο χάρτη. Τα οχήματα της μηχανοκίνητης μονάδας σας κινούνται μόνα τους εκεί που τα έχετε στείλει κι εσείς πρέπει να τρέχετε με τον διοικητή δίπλα τους, μαζεύοντας και χρησιμοποιώντας τα διαθέσιμα abilities. Ο χειρισμός του διοικητή είναι απλούστατος: είτε κλικάρετε στην περιοχή που θέλετε να πάει με αριστερό κλικ, είτε κρατάτε πατημένο το mouse click και ο διοικητής προχωρά προς τα εκεί που είναι στραμμένος.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Προτού ξεκινήσετε την σφαγή αρκεί μια ματιά στο κεντρικό μενού για να σας δείξει ότι το Anomaly έχει αρκετό «ψωμί». Εκτός από το Story Mode που είναι το single-player campaign του παιχνιδιού, θα δείτε τρία ακόμα modes με τα δύο από αυτά να θέλουν «ξεκλείδωμα» για να τα παίξετε. Πρόκειται για τα Baghdad Mayhem, Tokyo Raid και Extras. Τα δύο «ξεκλειδώνονται» όταν ολοκληρώσετε τα missions στις αντίστοιχες περιοχές και το τρίτο είναι ανοικτό από την αρχή για να δοκιμάσετε τις ικανότητές σας.

Ολοκληρωτική επίθεση στους πύργους!
Ήρθε η ώρα να ξεχάσετε ότι ξέρατε για το gameplay των Tower Defence games και να μάθετε τι εστί Tower Offence. Στο Anomaly για να ολοκληρώσετε την εκστρατεία και να συντρίψετε τις εξωγήινες ορδές πρέπει να οδηγήσετε σωστά την ομάδα σας από αποστολή σε αποστολή. Η εξουσία που έχετε πάνω στα οχήματα της διμοιρίας είναι έμμεση ενώ πάνω στον διοικητή άμεση αφού τον κατευθύνετε όπου θελήσετε. Στην αρχή η διμοιρία διαθέτει μόνο δύο οχήματα αλλά στις επόμενες αποστολές μπορείτε να την εμπλουτίσετε με άλλα τέσσερα, αυξάνοντας τον συνολικό αριθμό σε έξι, που είναι το unit cap σας.

Η πρώτη σας δουλειά με το ξεκίνημα μιας αποστολής είναι να χαράξετε στον χάρτη επιχειρήσεων την πορεία που θα ακολουθήσει η διμοιρία μέχρι να φτάσει στον στόχο της αποστολής που αναγράφεται στον χάρτη. Είναι βασικό να παρατηρήσετε προσεκτικά που βρίσκονται τα towers του εχθρού ώστε να διοχετεύσετε τα οχήματά σας στα οικοδομικά τετράγωνα με τους λιγότερους κινδύνους. Προσωπικά επειδή δεν μου αρέσει να αφήνω ποτέ εχθρούς ζωντανούς ακολούθησα την εξής στρατηγική που σας την συνιστώ. Διατάξτε τα οχήματά σας να διαγράφουν κύκλους σε κάθε οικοδομικό τετράγωνο ξεχωριστά μέχρι να καθαρίσετε την γύρω περιοχή από towers και συνεχίστε έτσι στο επόμενο. Χρησιμοποιώντας αυτή την τακτική σκούπας δεν άφησα όρθιο ούτε μισό tower ακόμα και στα τελευταία missions.

Ενόσω η διμοιρία σας κινείται στους δρόμους των μεγαλουπόλεων και συντρίβει towers, ο διοικητής που χειρίζεστε τρέχει σαν μαμούνι δεξιά και αριστερά για να την υποστηρίξει. Σε αντίθεση με τα οχήματα, ο διοικητής δεν έχει προκαθορισμένη πορεία αλλά τον στέλνετε όπου θέλετε, ακόμα και δίπλα στα towers ή στην άκρη του χάρτη. Δουλειά του διοικητή είναι η προστασία της ομάδας και η ενδυνάμωσή της, χρησιμοποιώντας τα τέσσερα abilities που υπάρχουν.

Are you skilled enough?
Τα διαθέσιμα abilities είναι τα Repair, Smoke, Decoy και Airstrike. Τα λαμβάνετε από αεροπλάνα σε μορφή εικονιδίων που πέφτουν, κάτι που συνήθως γίνεται όταν καταστρέφετε ένα tower και ο διοικητής πρέπει να περάσει από πάνω τους για να τα μαζέψει. Το Repair είναι το χρησιμότερο απ’ όλα και το πιο συνηθισμένο. Ρίχνοντάς το σε μια περιοχή, ανεβάζει αδιάκοπα την ενέργεια των οχημάτων σας που περνούν από πάνω του. Το Smoke το πετάτε για προπέτασμα καπνού σε ένα σημείο. Χάρις σε αυτό, τα εχθρικά towers δεν μπορούν να σας δουν καλά και αρχίζουν να βαράνε σε τυχαίες κατευθύνσεις.

Το Decoy δημιουργεί έναν εικονικό στόχο στην επιφάνεια που το ρίχνετε ο οποίος τραβάει τα πυρά όλων των towers στην περιοχή. Είναι ιδιαίτερα χρήσιμο αλλά αν το πετάξετε κοντά σε πολλά towers, θα το συντρίψουν σε μερικά δευτερόλεπτα και θα στραφούν πάλι εναντίον σας. Το Airstrike αποτελεί την εναλλακτική μορφή επίθεσής σας. Εκεί που θα πέσει, αρχίζει ένας ανελέητος βομβαρδισμός που αρκεί για να ισοπεδώσει τα περισσότερα towers.

Τα towers ορθώνονται απειλητικά πάνω στα κτίρια, περιμένοντας με ανυπομονησία να περάσει κανένα όχημα για να το μετατρέψουν σε ελβετικό τυρί. Το πιο εύκολο tower είναι το Blaster που εξαπολύει τα αδύναμα λέιζέρ του πάνω σας και αποτελεί σοβαρό κίνδυνο μόνο όταν είναι πολλά μαζεμένα στο ίδιο σημείο. Το Scorcher είναι σκέτος τρόμος στην ευθεία. Η ενεργειακή του δέσμη μπορεί να εξαϋλώσει για πλάκα όλη την διμοιρία σας. Αντιλαμβάνεστε ότι πρέπει να αποφεύγετε την άμεση επαφή μαζί του και να ρίχνετε Decoy και Smoke για να εκτρέψετε την ακτίνα του.

Το Behemoth είναι το χειρότερο tower που θα αντιμετωπίσετε. Η ενέργειά του κατεβαίνει με μεγάλη δυσκολία και η βολή που ρίχνει αφαιρεί με την μια την ασπίδα και την μισή ενέργεια των περισσότερων οχημάτων. Πρέπει να αποφεύγετε πάντα τις βολές του, χρησιμοποιώντας Decoy και Smoke για να το απασχολήσετε μέχρι να το λιανίσουν τα οχήματά σας. Το Stormray είναι ζόρικο tower και ειδικεύεται στην καταστροφή των ασπίδων σας. Κρατηθείτε μακριά του όσο μπορείτε. Το Hacker είναι το πιο «βρώμικο» tower που υπάρχει. Αντί να σας πλήξει απευθείας, ρίχνει την ακτίνα του πάνω στην διμοιρία ή στον διοικητή, δημιουργώντας μια περιοχή εντός της οποίας τα οχήματα σας αναγνωρίζουν τον διοικητή σαν εχθρό και τον γαζώνουν.

Ευτυχώς ο διοικητής είναι «επτάψυχος», ουσιαστικά αθάνατος, οπότε όταν η ενέργειά του φτάσει στο μηδέν, αχρηστεύεται για ελάχιστα δευτερόλεπτα και επανέρχεται στην μάχη. Το Energizer είναι εξίσου ύπουλο tower αφού μαζεύει την ενέργεια των abilities που ρίχνετε και την χρησιμοποιεί για να ξανασηκώσει όσα towers έχετε διαλύσει στην περιοχή. Προσοχή να μην πετάτε abilities κοντά του μέχρι να το σαρώσετε.

Διοικώντας την αυτοκινητοπομπή σας
Τα οχήματα που θα οδηγήσετε στην μάχη είναι συνολικά έξι: APC, Crawler, Tank, Dragon, Shield και Supply. Το APC είναι σαβούρα και θα το ξεφορτωθείτε μετά τις πρώτες αποστολές. Η ιδανική σύσταση της διμοιρίας σας είναι ένα Tank μπροστά για να τρώει τα χτυπήματα λόγω αντοχής, ένα Shield στην μέση, ένα ή δύο Crawlers πίσω για να βομβαρδίζουν από μακριά και ένα Supply που θα «γεννά» συνέχεια abilities. Το Dragon είναι χρήσιμο διότι κουβαλά δύο φλογοβόλα που ξερνούν φωτιά πάνω στα towers αλλά είναι καλό για οπισθοφυλακή.

Τα οχήματα έχουν δύο μπάρες που αναβαθμίζονται πληρώνοντας το ζητούμενο ποσό σε δολάρια. Η μία απεικονίζει το attack τους και η δεύτερη το armor. Στο Shield η πρώτη μπάρα δείχνει την ισχύ της ασπίδας με την οποία καλύπτει τα οχήματα που βρίσκονται μπρός και πίσω του και στο Supply καθορίζει ποιο ability θα «γεννήσει». Ευτυχώς η ασπίδα ανανεώνεται μόνη της αν δεν χτυπηθεί ενώ το armor χρειάζεται το Repair για να αποκατασταθεί.

Το Story Mode εκτυλίσσεται σε 14 σκληροπυρηνικές αποστολές με ποικίλα objectives. Το πιο συνηθισμένο είναι η μετακίνηση της διμοιρίας σας από το ένα σημείο του χάρτη στο άλλο. Την μονοτονία σπάνε αποστολές με objectives σκέτη πρόκληση όπως είναι η πρώτη αποστολή στο Tokyo. Σε αυτή ξεκινάτε με ένα όχημα και πρέπει να σχεδιάσετε την πορεία σας προσεκτικά μέσα από δεκάδες towers μέχρι να μαζέψετε μονάδες από διάφορα σημεία, με αποκορύφωμα το Tank που αποκτάτε για πρώτη φορά.

Τι ωραία που θα ήταν αν διέθετε multiplayer mode το Anomaly. Έστω και LAN ρε αδερφέ. Σκεφτείτε το γέλιο που θα έπεφτε με εσάς να χειρίζεστε την διμοιρία και ένα φίλο να τοποθετεί μανιωδώς towers σε ταράτσες και αυλές για να σας εμποδίσει!

Διάρκεια κι επιπρόσθετα modes
Δύο αποστολές που θα σας καρδιοχτυπήσουν είναι οι Road to Koban και Bridge after Bridge. Στην πρώτη πρέπει να προστατεύσετε ένα ρημαγμένο ελικόπτερο από τις βολές αμέτρητων towers που ορθώνονται στον δρόμο του. Στη δεύτερη θα χρησιμοποιήσετε ύπουλες τακτικές προκειμένου να διασχίσετε μια σειρά από γέφυρες. Δίπλα από κάθε γέφυρα βρίσκονται towers που αρχίζουν να την πυροβολούν μανιωδώς μόλις αντιληφθούν ότι πλησιάζει η διμοιρία σας. Αν δεν τα αποτρέψετε με Smoke και Decoy ταυτόχρονα και δεν καταστρέψετε τα towers που τα προειδοποιούν πιο πριν με Airstrike, οι γέφυρες θα καταρρεύσουν και μαζί τους και η σταδιοδρομία σας.

Η διάρκεια του Anomaly δεν αποτελεί αιτία για χαμόγελα σε εσάς τους σκληροπυρηνικούς gamers. Η συντριβή των εξωγήινων εισβολέων μετά από 14 αποστολές άγριων μαχών θα διαρκέσει μάξιμουμ γύρω στις 7-8 ώρες στο μεσαίο επίπεδο δυσκολίας. Προκειμένου να σας αποτρέψουν από την απογοήτευση που δημιουργεί ένα μικρής διάρκειας video game, οι δημιουργοί του προσέθεσαν τα τρία modes που αναφέρθηκαν πιο πάνω.

Το Baghdad Mayhem ανταποκρίνεται απόλυτα στο όνομά του. Διαδραματίζεται στους αιματοβαμμένους δρόμους της Βαγδάτης και σας προσκαλεί να δημιουργήσετε από το μηδέν την διμοιρία σας και να διαλύσετε έναν αριθμό τεράστιων εξωγήινων γεννητριών οι οποίες προστατεύονται από ισάριθμες συστοιχίες towers. Στο Tokyo Raid τα πράγματα είναι αρκετά πιο σκούρα για εσάς. Πρέπει να διανύσετε με επιτυχία 18 νησίδες τίγκα στα towers μέχρι να φτάσετε στον κεντρικό εξωγήινο υπολογιστή και να τον μετατρέψετε σε βίδες. Ευτυχώς υπάρχει μπόλικο χρήμα στην μορφή του εξωγήινου μεταλλεύματος Carusaurum, επομένως στην πορεία φροντίστε να αναβαθμίζετε την διμοιρία σας πριν προχωρήσετε στο επόμενο section.


Στα bonus missions του mode Extras θα τα βρείτε πραγματικά μπαστούνια γιατί οι αποστολές που αναλαμβάνετε είναι…mission impossible. Στην πρώτη bonus mission ο διοικητής είναι αιχμάλωτος και πρέπει να τον απελευθερώσετε, οπότε αυτό σημαίνει ότι δεν μπορείτε να χρησιμοποιήσετε abilities! Ο μόνος τρόπος για να γλιτώσετε από τις ολοένα και ισχυρότερες συστοιχίες από towers που κλείνουν τον δρόμο σας είναι η αγορά των κατάλληλων μονάδων και η αδιάκοπη αναδιάταξη των μονάδων σας, εναλλάσσοντάς τις άθικτες με τις χτυπημένες στην κεφαλή της πομπής.

Post–apocalyptic pleasures
Τα γραφικά του Anomaly: Warzone Earth καταφέρνουν να ικανοποιήσουν καθώς στέκονται πάνω απ’ τον μέσο όρο ενός strategy με top-down κάμερα. Βασικό τους ατού είναι η απίστευτη λεπτομέρεια με την οποία σκιαγραφούν το τοπίο των βομβαρδισμένων πόλεων. Μιλάμε για ένα post-apocalyptic σκηνικό με τσακισμένους αυτοκινητοδρόμους, διαλυμένα τζαμιά, γκρεμισμένες πολυκατοικίες και έναν ατελείωτο αριθμό συντετριμμένων αυτοκινήτων. Είναι κρίμα που το Anomaly δεν σας δίνει την δυνατότητα να ζουμάρετε περισσότερο στις πίστες για να χαρείτε τον λεπτομερειακό σχεδιασμό τους, ενώ ενίοτε βασίζεται σε έντονα bloom effects.

Το κεντρικό μουσικό theme του Anomaly είναι φοβερό και συνδυάζει έντονο μιλιταριστικό ρυθμό με τον επικό τόνο που προσδίδει μια χορωδία. Το μουσικό κομμάτι της Βαγδάτης αναδύει έντονα άρωμα Περσίας ενώ το υπόλοιπο soundtrack που “ντύνει” μουσικά την εκστρατεία σας στους δρόμους του Tokyo θα σας γεμίσει με μια σκοτεινή και δυσοίωνη αίσθηση. Το voice acting των μονάδων του Anomaly δεν έχει να προσφέρει κάτι αξιόλογο και εξαντλείται στις φωνές αξιωματικών που ακούγονται μέσα από ασύρματο και σας δίνουν οδηγίες για το πως θα πορευτείτε.

Τιμάει τα λεφτά του
Το Anomaly Warzone Earth ανήκει στα πιο πωρωτικά video games, τηρουμένων των αναλογιών και με βάση τα μόλις 9,9 ευρώ που θα δαπανήσετε για να το αποκτήσετε μέσω Steam! Έχει άφθονη δράση, δεν το βαριέστε εύκολα (χαρακτηριστικό που διαθέτουν τα περισσότερα tower defence games) και θα σας χαρίσει αρκετές ώρες διασκέδασης.

Θετικά:
– Συναρπαστικό gameplay που δεν το βαριέστε εύκολα
– Καλοσχεδιασμένες πίστες
– Άφθονη δράση
– Δυνατό soundtrack
– Ικανοποιητική τιμή

Αρνητικά:
– Απουσία multiplayer mode
– Περιορισμένη διάρκεια
– Μικρός αριθμός από abilities
-Έλλειψη σοβαρού zoom

Βαθμολογία
Γραφικά: 7.5
Ήχος: 8
Gameplay: 9
Αντοχή: 6.5
Γενικά: 8

Θα αφήσετε τους εξωγήινους να κάνουν κουμάντο στον πλανήτη, αγνοώντας ένα τόσο καλό ψηφιακό δημιούργημα;

Γιάννης Μοσχονάς  

Συντάκτης: johnmoss75@gmail.com (Γιάννης Μοσχονάς)
Πηγή: GameWorld.gr

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης