Ο Πόλυς Πολυβίου είναι από χθες ο νομικός σύμβουλος του διαπραγματευτή τωνελληνοκυπρίων. Σήμερα ο γνωστός νομικός συμμετείχε στη συνάντηση του Ανδρέα Μαυρογιάννη και του Κουντρέτ Οζερσάι και αναμένεται πως θα παρακάθεται στο εξής στις διαπραγματεύσεις.

Την ίδια ώρα, ο πρώην γενικός εισαγγελέας Αλέκος Μαρκίδης, ο οποίος διαχειριζόταν το Κυπριακό επί προεδρίας Γλαύκου Κληρίδη θα έχει εφεξής εμπλοκή και θα συζητά απευθείας με τον πρόεδρο Αναστασιάδη και θα έχει σχέση με την ομάδα νομικών.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες, η ενίσχυση της ομάδας κρίνεται αναγκαία από τον Κύπριο Πρόεδρο καθώς οι διαπραγματεύσεις θα μπαίνουν σιγά-σιγά στα βαθιά. Σήμερα οι δυο διαπραγματευτές, Μαυρογιάννης και Οζερσάι, θα έχουν συνάντηση παρουσία της ειδικής αντιπροσώπου του γ.γ. του ΟΗΕ στην Κύπρο Λίζα Μπάντεχαϊμ, του ανώτερου σύμβουλος της Δύναμης Wlodek Cibor καθώς και της ομάδας τεχνοκρατών του Κυπριακού του διεθνούς οργανισμού.

Αναμένεται ότι θα ασχοληθούν με ζητήματα διαδικασίας, που εγέρθηκαν στην πρώτη συνάντηση και θα επιχειρήσουν να καταλήξουν στη μεθοδολογία που θα υιοθετηθεί για τη διαδικασία. Ο Κουντρέτ Οζερσάι δήλωσε χθες την ετοιμότητα της τουρκοκυπριακής πλευράς να αρχίσει διαπραγματεύσεις επί των βασικών πτυχών του Κυπριακού.

Όπως μεταδίδεται από τα κατεχόμενα, ο κ. Οζερσάι δήλωσε ότι οι διαπραγματευτικές ομάδες των δύο πλευρών θα συναντηθούν και επισήμανε ότι από νωρίς θα πρέπει να αποφασιστεί το πώς θα διεξάγονται οι διαπραγματεύσεις. Οι τουρκοκύπριοι κλιμακώνουν τις δημόσιες τοποθετήσεις τους, σπεύδοντας να δώσουν δικές τους ερμηνείες και εκδοχές για το περιεχόμενο του κοινού ανακοινωθέντος. Ο κατοχικός ηγέτης Ντερβίς Έρογλου αναφέρθηκε χθες στο θέμα της Αμμοχώστου. Η ελληνοκυπριακή πλευρά, ανέφερε, έθεσε το θέμα των Βαρωσίων ως Μέτρων Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης και προσπάθησε να ενεργοποιήσει τη διεθνή κοινότητα. Είπε ότι στις διαπραγματεύσεις τα πάντα εκτελούνται με το “πάρε-δώσε” και στην ατζέντα δεν υπάρχει θέμα «δώστε τα Βαρώσια». Ο ηγέτης του κατοχικού καθεστώτος επανέλαβε και χθες τη θέση του ότι οι εγγυήσεις της Τουρκίας είναι από τις κόκκινες γραμμές της τ/κ πλευράς.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ


«Θα μείνουν οι έποικοι»

ΟΙ έποικοι θα ψηφίσουν στο δημοψήφισμα και θα είναι πολίτες της νέας κατάστασης πραγμάτων που θα προκύψει από τη συμφωνία. Αυτή είναι η θέση της τουρκικής πλευράς. Ο Έρογλου δήλωσε χθες πως οι έποικοι είναι όλοι τους υπήκοοι του ψευδοκράτους. Αύριο, συνέχισε, εάν γίνει μια συμφωνία και πάει σε δημοψήφισμα θα ψηφίσουν όλοι όσοι είναι υπήκοοι. «Αυτοί, αυτόματα, εάν συμφωνήσουμε και προκύψει ένα νέο συνεταιριστικό κράτος, θα είναι υπήκοοι αυτού του κράτους. Οι Ε/κ μπορεί να σκέφτονται διαφορετικά… Δεν υπάρχει δύναμη στον κόσμο που θα μας το επιβάλλει αυτό. Κάθε χώρα είναι υποχρεωμένη να στηρίξει τους υπηκόους της». Στο ίδιο μήκος κύματος και οι θέσεις του ψευδοπρωθυπουργού Γιοργκατζίογλου, που υπόσχεται στους εποίκους ότι θα πάρουν υπηκοότητα μετά τη λύση.


Πηγή: philenews.com
Επιμέλεια: Κ. Μπτινάκης

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης