Πανελλαδικό αγροτικό συλλαλητήριο πραγματοποιήθηκε το μεσημέρι της Τετάρτης στο κέντρο της Αθήνας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Αγρότες από κάθε γωνιά της Ελλάδας μετέβησαν στην πρωτεύουσα προκειμένου να διαμαρτυρηθούν ενάντια στην τήρηση βιβλίων εσόδων-εξόδων σε όσους έχουν τζίρο κάτω των 40.000 ευρώ. Λίγο μετά τις 15.00 οι συγκεντρωμένοι ξεκίνησαν πορεία από την πλατεία Βάθης προς τη Βουλή, όπου και παρέμειναν μέχρι και 10 λεπτά πριν τις 17.00. Σημειώνεται ότι πολλά μπλοκ αποχώρησαν αμέσως μετά την άφιξη των αγροτών στη Βουλή, ενώ κάποιοι άλλοι παρέμειναν μέχρι το απόγευμα.

Μεταξύ άλλων ζητούν αφορολόγητο οικογενειακό εισόδημα 20.000 ευρώ, που θα προσαυξάνεται κατά 5.000 ευρώ για κάθε παιδί, «φρένο» στις δικαστικές διώξεις των αγροτών που δεν μπορούν να πληρώσουν τα χρέη τους στην εφορία και να μη γίνει κανένας πλειστηριασμός σπιτιού ή χωραφιού συνολικής αντικειμενικής αξίας μέχρι 300.000 ευρώ.

Εκπρόσωποι των διαδηλωτών, μιλώντας στην Τηλεόραση της Ζούγκλας, ανέφεραν μεταξύ άλλων:

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Το τρακτέρ δεν είναι για να κλείνει δρόμους. Όταν χρειαστεί, ανατρέπει νόμους. Είμαστε το τελευταίο κάστρο. Αν πέσουμε εμείς, θα πέσει όλη η Ελλάδα».

«Είμαστε κομπάρσοι σε ένα πολύ καλοστημένο παιχνίδι».

Την ίδια ώρα, το Υπουργείο Οικονομικών ανακοίνωσε πως οι αγρότες εξαιρούνται από το τέλος επιτηδεύματος. Ειδικότερα, σύμφωνα με διευκρινιστική εγκύκλιο του γενικού γραμματέα Δημοσίων Εσόδων Χάρη Θεοχάρη, εξαιρούνται από την καταβολή τέλους επιτηδεύματος οι αγρότες που υπάγονται στο κανονικό καθεστώς ΦΠΑ για την επόμενη πενταετία. Στην ίδια εγκύκλιο διευκρινίζεται ότι θα εξαιρούνται, επίσης, από το τέλος επιτηδεύματος όσοι αγρότες τηρήσουν βιβλία και ενταχθούν στο κανονικό καθεστώς ΦΠΑ και έχουν κλείσει το 62ο έτος της ηλικίας τους.

Κάποιοι αγρότες επιχείρησαν να ρίξουν τα κιγκλιδώματα που είναι τοποθετημένα μπροστά από τη Βουλή

Στη βουλή οι αγρότες

Οι αγρότες ξεκίνησαν πορεία προς τη Βουλή

Οι αγρότες ξεκίνησαν πορεία προς τη Βουλή

Οι αγρότες ξεκίνησαν πορεία προς τη Βουλή

Η εικόνα από την πλατεία Βάθης λίγο πριν ξεκινήσει η πορεία

Εικόνα από την πλατεία Βάθης λίγο πριν ξεκινήσει η πορεία

Ο γνωστός μουσικοσυνθέτης Θωμάς Μπακαλάκος τραγούδησε στο παναγροτικό συλλαλητήριο

Ρεπόρτερ του zougla.gr βρίσκονται στο κέντρο της Αθήνας και σας αναμεταδίδουν ζωντανά τα γεγονότα.

Ρεπορτάζ: Ανδρέας Ντίνης, Πέτρος Σιδερέας
Κάμερα: Παναγιώτης Σαγκούρης

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης