Την Τετάρτη 30 Σεπτεμβρίου, όπως αναμένεται, η Εθνική Στατιστική Υπηρεσία θα παραδώσει στην Κομισιόν τις εκτιμήσεις της για το φετινό δημοσιονομικό έλλειμμα της Ελλάδας.

Όλες οι ενδείξεις συγκλίνουν στο ότι το έλλειμμα που θα αναφέρει η ΕΣΥΕ θα υπολογίζεται στο 6%, αυξημένο κατά μία μονάδα σε σχέση με πέρυσι.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Αντιθέτως, τα επίσημα στοιχεία, αλλά και οι εκτιμήσεις των ειδικών, οδηγούν τους αναλυτές στο συμπέρασμα ότι το τελικό έλλειμμα θα είναι τουλάχιστον στο 8%.

Ήδη σύμφωνα με τον πλέον επίσημο θεσμικό οικονομικό φορέα της χώρας, την Τράπεζα της Ελλάδος, το ταμειακό έλλειμμα του προϋπολογισμού έφτασε τα 20 δισεκατομμύρια ευρώ, ήτοι 8% επί του ΑΕΠ.

Επί της ουσίας, τα πραγματικά στοιχεία δείχνουν ότι τα καθαρά έσοδα του 6μηνου ήταν μειωμένα κατά 3,4% σε σχέση με πέρυσι, ενώ αναμένεται αρνητικό πρόσημο και για τα έσοδα 8μήνου.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Την ίδια στιγμή, η είσπραξη του 1,8 δισεκατομμυρίου ευρώ από το ΕΤΑΚ δεν έχει αρχίσει ακόμη, ενώ στον αέρα βρίσκονται τα περίπου 200 εκατομμύρια ευρώ από την έκτακτη εισφορά, το περίπου 1,2 δισεκατομμύριο ευρώ από τους ημιυπαίθριους, και τα 2 δισεκατομμύρια ευρώ των ληξιπρόθεσμων οφειλών.

Στον τομέα των δαπανών, οι εκλογές υπολογίζεται ότι θα επιβαρύνουν τα δημόσια ταμεία με περίπου 300 εκατομμύρια ευρώ, ενώ συνολικά η υπέρβαση σε σχέση με τις προβλέψεις “τρέχει” με 15 – 17%.

Θεωρείται πλέον βέβαιο, ότι η νέα κυβέρνηση θα ζητήσει παράταση από την Κομισιόν για την επίτευξη της δημοσιονομικής προσαρμογής. Το εάν θα την πάρει θα κριθεί εν πολλοίς στις 27 Οκτωβρίου.

Τότε ο νέος υπουργός Οικονομίας θα πρέπει με το πρόγραμμα μόνιμων και διαρθρωτικών μέτρων που θα παρουσιάσει, να πείσει τον επίτροπο Χοακίν Αλμούνια ότι η χώρα έχει σχέδιο για την αντιμετώπιση του προβλήματος.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης