Το Wonderful 101 είναι το τελευταίο πόνημα του Hideki Kamiya και της Platinum Games. Ο Kamiya έγινε γνωστός για την δουλειά του στην Capcom σε τίτλους όπως το Resident Evil 2 και το Devil May Cry αλλά και λιγότερο γνωστών παιχνιδιών όπως το Okami και το Viewtiful Joe. Φεύγοντας από την Capcom το 2006, ίδρυσε την εταιρεία ανάπτυξης Seeds inc μαζί με τους Shinji Mikami (Resident evil, Devil May Cry) και Atsushi Inaba. Η εταιρεία αργότερα μετονομάστηκε σε Platinum games και μας χάρισε παιχνίδια όπως το Bayoneta, Mad World, Vanquish και Metal Gear Rising.

Έχοντας παίξει προηγούμενες δημιουργίες του Kamiya αλλά και της Platinum games απόρησα με την επιλογή του να φτιάξει ένα Strategy. Αυτό που δεν είχα καταλάβει όμως είναι πως το the Wonderful 101 είναι ένα καθαρόαιμο Action και ένα από τα καλύτερα exclusive games για το Wii U.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Go! Go! Wonderful 101!
Όσοι μεγαλώσατε στην δεκαετία του ’90 σίγουρα έχετε δει έστω και ένα επεισόδιο της σειράς Mighty Morphin Power Rangers. Όλο το ύφος του the Wonderful 101 αλλά και η ιστορία του είναι καθαρά εμπνευσμένα από σειρές δράσης σαν το Power Rangers που στην Ιαπωνία είναι γνωστές ως Super Sentai.

Μια ομάδα από εξωγήινους τρομοκράτες, η GEATHJERK, εισβάλει στην Γη για τρίτη φορά προσπαθώντας να κατακτήσει τον πλανήτη. Όπως και τις άλλες δύο φορές -γνωστές ως Earth Defense War 1 και 2- οι Geathjerks θα μπορέσουν να αποκρουστούν μόνο με την συλλογική προσπάθεια των Centinels, μια ομάδα που δημιουργήθηκε κατά τα επεισόδια του Earth Defense War 1 -40 χρόνια πριν- και αποτελείται από τους καλύτερους υπερήρωες σε όλο τον πλανήτη.


Οι Wonderful 100 είναι μια ομάδα από Centinels που πήραν το όνομα τους από τον αριθμό των μελών τους. Αποτελούνται από τους καλύτερους της οργάνωσης και είναι εξοπλισμένοι με ειδικές στολές που ενδυναμώνουν τις επιθέσεις τους και τους επιτρέπουν να σχηματίσουν αντικείμενα με το σώμα τους.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Wonderfuls Unite!
Το παιχνίδι ξεκινάει σε ένα σχολικό λεωφορείο όπου βλέπετε τον William Wedgewood, πρωταγωνιστή του παιχνιδιού και δάσκαλο δημοτικού, να πηγαίνει με τους μαθητές του προς το Blossom Elementary, δημοτικό σχολείο της Blossom City. Κατά την διάρκεια της διαδρομής οι Geathjerks εκτελούν την πρώτη επίθεση στην πόλη, σηματοδοτώντας την έναρξη του Earth Defense War 3. O William προτρέπει τους μαθητές σε φυγή και όταν είναι πλέον μόνος του (σαν σωστός υπερήρωας) φοράει την στολή των Wonderful 100 και καλεί κάποια από τα υπόλοιπα μέλη της ομάδας για να αποτρέψουν το σχολικό που έχει εκτροχιαστεί από το να πέσει στο δημοτικό σχολείο της πόλης.

Με την ομαδική προσπάθεια των μελών της Wonderful 100- και κάποια quick time events που θα εκτελέσετε με το Wii U gamepad- η κρίση αποτρέπεται και αποκαλύπτεται πως ο William είναι και ο αρχηγός της ομάδας γνωστός ως Wonder-Red. Αυτή είναι και η αρχή της περιπέτειάς σας για την σωτηρία του πλανήτη από τους Geathjerks.

101 φορές διαφορετικό από τα άλλα
Εκ πρώτης όψεως το παιχνίδι θυμίζει έντονα Pikmin με strategy προσανατολισμό. Όπως προανέφερα όμως το the Wonderful 101 είναι ένα καθαρό action game. Οι επιθέσεις που εκτελείτε βαθμολογούνται για την συνέχειά τους (combos), την ζημιά που κάνουν στους εχθρούς (damage) και τον χρόνο που θα σας πάρει να περάσετε την πίστα. Έχει ένα dodge mechanic παρόμοιο με αυτό του Bayonetta όπως και parry mechanics σαν τα περισσότερα Action games της αγοράς. Αυτό όμως που κάνει τόσο ιδιαίτερο το Wonderful 101 είναι η χρήση των υπερηρώων για τον σχηματισμό όπλων με τα οποία θα επιτίθεστε.

Με τον δεξί αναλογικό μοχλό του gamepad ή την γραφίδα “ζωγραφίζετε” το αντικείμενο που θέλετε να σχηματίσετε στην οθόνη. Σχεδιάζοντας έναν κύκλο στην οθόνη θα εμφανιστεί μια τεράστια γροθιά. Μια ευθεία γραμμή θα σχηματίσει ένα σπαθί και αργότερα θα ξεκλειδώσετε και άλλες δυνάμεις όπως ο σχηματισμός πιστολιού, τόξου, σφυριού, λάσου, νυχιών (αλά Wolverine) και βόμβας. Για να “ζωγραφίσετε” αυτά τα αντικείμενα χρησιμοποιείτε τους ήρωες του παιχνιδιού με την τεχνική Wonder Liner. Κάθε πρωταγωνιστικός ήρωας του παιχνιδιού όπως ο Wonder-Red, Wonder-Blue κτλ σας ξεκλειδώνει και ένα νέο αντικείμενο, ενώ οι δευτερεύοντες ήρωες του παιχνιδιού που παίρνουν τα ψευδώνυμα τους από αντικείμενα (Wonder-Guitar, Wonder-Brush) χρησιμεύουν στον σχηματισμό των αντικειμένων. Όσους περισσότερους χρησιμοποιήσετε για να δημιουργήσετε ένα αντικείμενο τόσο πιο μεγάλο και δυνατό θα γίνει αυτό.

Το Wonder Liner θα το χρησιμοποιήσετε επίσης και για την λύση γρίφων αλλά και για να στρατολογήσετε απλούς πολίτες ως προσωρινά μέλη των Wonderful 100. Μια ευθεία γραμμή σε ένα ψηλό κτήριο θα δημιουργήσει μία ανεμόσκαλα για να ανέβετε, ένα τρίγωνο θα δημιουργήσει ένα ανεμόπτερο για να πετάξετε και ένας κύκλος γύρω από ένα μαραμένο παρτέρι με λουλούδια θα το κάνει να ανθίσει.

Η επίλυση γρίφων όχι μόνο σας επιτρέπει να προχωρήσετε παρακάτω στην ιστορία του παιχνιδιού, αλλά σας ανταμείβει με συλλεκτικά αντικείμενα όπως action figures, platinum coins, αντικείμενα που σας γεμίζουν την ζωή και O-parts το οποίο είναι το συνάλλαγμα στο Wonderful 101. O-parts μπορείτε επίσης να μαζέψετε σπάζοντας αντικείμενα στην πίστα η κάνοντας καλά combo στους αντιπάλους.

Τα combos γίνονται με την γρήγορη εναλλαγή των όπλων μέσω του wonder liner. Γρήγορα χτυπήματα με διαφορετικά όπλα θα σας απονείμουν με combo points και κατά συνέπεια καλύτερο score. Αν και η συγκεκριμένη λογική σαν τακτική είναι δύσκολη λόγω του ότι δεν θα σχηματίζετε πάντα αυτό που έχετε σκοπό, δεν θα αργήσει να γίνει ένας ικανοποιητικός τρόπος να κάνετε εντυπωσιακά combos με μοναδικό τρόπο.

Σε αντίθεση με άλλα Action τα όπλα για να δημιουργηθούν ξοδεύουν ενέργεια. Η ενέργεια αυτή ονομάζεται Unite Gauge και συμβολίζεται με μικρές μπαταρίες παρόμοιες με αυτές που δείχνουν το επίπεδο φόρτισης στο κινητό σας τηλέφωνο. Ενέργεια χαλάτε επίσης κάνοντας dodge και parry κάνοντας το παιχνίδι δύσκολο, ειδικά στις πρώτες πίστες. Σε αυτό δεν βοηθάει και η κάμερα του παιχνιδιού που βρίσκεται μακριά από τον “υπέροχο” πανικό που επικρατεί στην οθόνη κάνοντας δύσκολο πολλές φορές να κατανοήσετε το τι γίνεται. Λίγες ώρες όμως μετά την πρώτη επαφή με το παιχνίδι και όχι μόνο, θα έχετε πλήρη επίγνωση του περιβάλλοντος και το να κάνετε πολυάριθμα combos θα είναι πανεύκολο.

Καινούργιες ικανότητες για τους ήρωες αγοράζετε στο τέλος κάθε τμήματος της πίστας στο WonderMart. Εκεί μπορείτε να ξοδέψετε τα O-Parts που μαζέψατε για να ξεκλειδώσετε δυνατότητες όπως το parry, το dodge αλλά και άλλες που ενισχύουν την αποτελεσματικότητά σας στην μάχη όπως το να κάνετε damage με το Wonder Liner ή να μετατρέπεστε σε ρουκέτα για μικρό χρονικό διάστημα για να φτάσετε πιο ψηλά από το κανονικό. Στο WonderMart μπορείτε επίσης να αγοράσετε αντικείμενα που αναπληρώνουν την χαμένη σας ενέργεια ή τον μετρητή Unite Gauge όπως και αντικείμενα που κάνουν ζημιά στους αντιπάλους ή σας ξαναφέρνουν εν ζωή αν χάσετε.

Τα items του WonderMart, εκτός αυτών που προσθέτουν νέες ικανότητες στους ήρωες, μπορείτε να τα δημιουργήσετε και μόνοι σας μέσω αντικειμένων που βρίσκετε διάσπαρτα στην πίστα χάρις στο crafting system που έχει το παιχνίδι. Τα αντικείμενα αυτά είναι διαστημικά…λαχανικά. Γιατί όπως όλοι ξέρουν τα λαχανικά κάνουν καλό στην υγεία.

Είναι σίγουρα ο καλύτερος action τίτλος του Wii U. Εάν games σαν αυτό είναι το μέλλον της κονσόλας τότε είμαι ένας τρισευτυχισμένος κάτοχος.

Είναι επίσης άξιο αναφοράς ότι στο Wonderful 101 και να φτάσει ο δείκτης ζωής στο μηδέν, το παιχνίδι δεν σας μεταφέρει σε κάποιο προηγούμενο checkpoint αλλά στο ίδιο ακριβώς σημείο, με τον αντίπαλο να έχει την ίδια ζωή που είχε την ώρα που πεθάνατε. Παρότι αυτό κάνει το παιχνίδι να φαντάζει εύκολο θα θελήσετε να αποφύγετε τον θάνατο γιατί θα μειώσει αρκετούς πόντους από το τελικό score της πίστας και κατά συνέπεια δεν θα βραβευτείτε με τα συλλεκτικά αντικείμενα.

Ένα από τα συλλεκτικά αντικείμενα, το οποίο οι developers βάλανε για να αποζημιώσουν τους κατόχους Wii U για την έλλειψη achievements, είναι τα bottle caps. Πρόκειται για καπάκια από μπουκάλια που σας απονέμονται για κάποια συνήθως δύσκολα εγχειρήματα. Τα καπάκια αυτά ξεκλειδώνουν καινούριους ήρωες τους οποίους δεν μπορείτε να βρείτε στο story mode όπως η Bayoneta ή ο δημιουργός του παιχνιδιού Hideki Kamiya. Οι αποστολές του the Wonderful 101 χωρίζονται σε δύο με τρία μέρη, με το τελευταίο μέρος τους να είναι τα bosses.

Boss Fights
Ένα από τα ωραία στοιχεία του the Wonderful 101 είναι πως οι απλοί αντίπαλοι θα μπορούσαν άνετα να θεωρηθούν αρχηγοί σε κάποιο άλλο παιχνίδι δράσης, τόσο σε μέγεθος, όσο και σε δυσκολία. Συνήθως το παιχνίδι θα σας βάλει να αντιμετωπίσετε δυο με τρεις ταυτόχρονα. Το δυνατότερο χαρτί όμως είναι τα boss fights.

Όσοι έχετε παίξει God of War 3 και έχετε δει το μέγεθος των τιτάνων που αντιμετωπίζει ο Kratos θα νιώσετε οικεία με το Wonderful 101. Οι αρχηγοί του παιχνιδιού είναι τεράστιοι και γι’ αυτό οι περισσότερες μάχες γίνονται πάνω στο σώμα τους. Με quick-time events και αδιάκοπη δράση θα φτάσετε μετά από 20+ λεπτά μάχης στο ευαίσθητο τους σημείο για να δώσετε το τελειωτικό χτύπημα. Όσοι απολαύσατε τις μάχες του Castlevania Lords of Shadow ή του God of War θα λατρέψετε τις επικές μάχες στο the Wonderful 101.

Δείξε μου τον φίλο σου
Το multiplayer mode είναι οι wonderful missions, ειδικά διαμορφωμένες πίστες για 1-3 άτομα. Ο πρώτος παίκτης παίζει με το Gamepad και μπορεί να χρησιμοποιεί αντικείμενα και οι υπόλοιποι τέσσερεις με Wii U pro controllers η classic controller και wii remote. Σκοπός σας είναι να νικήσετε όλους τους αντιπάλους της κάθε πίστας και να κάνετε το καλύτερο score. Όσα O-parts μαζέψετε στις wonderful missions μπορείτε να τα αξιοποιήσετε στο single-player και αντίστοιχα όποια ικανότητα έχετε αγοράσει στο single-player την έχετε διαθέσιμη και στο multiplayer.

Αυτό που κάνει πραγματικά διασκεδαστικό το multiplayer- και αποδεικνύει το πόσο καλούς φίλους έχετε- είναι πως ο καθένας μπορεί να χτυπήσει τον συμπαίκτη του για να του κλέψει τους ήρωες και πολίτες που έχει στρατολογήσει. Το συνολικό μέγεθος από ήρωες που μπορούν να έχουν όλοι μαζί οι παίκτες είναι 150, οπότε…θα θέλετε να έχετε τους περισσότερους μαζί σας. Δυστυχώς το The Wonderful 101 δεν διαθέτει κάποιο είδος online multiplayer. Η μόνη διάδραση που μπορείτε να έχετε με άλλους παίχτες online είναι η ανταλλαγή φωτογραφιών με το score σας σε κάθε πίστα μέσω του Miiverse και είναι κρίμα γιατί το online co-op θα ταίριαζε απόλυτα στα wonderful missions.

Γυαλιστερή υπερπαραγωγή
Τα γραφικά των ηρώων θυμίζουν εποχές PS2 με λίγα πολύγωνα και άσχημα textures παρόλα αυτά η κάμερα είναι συνεχώς μακριά από τους χαρακτήρες και η προσοχή της εστιάζεται στα πανέμορφα περιβάλλοντα. Ο κόσμος γύρω σας, που με το μέγεθος του ενισχύει το πόσο μικρόσωμοι είναι οι ήρωες, έχει δυναμικό μοντέλο καταστροφής. Θα δείτε λοιπόν κτίρια ή δέντρα να καταρρίπτονται από επιθέσεις των Geathjerks και να αλλάζουν κατά την διάρκεια του gameplay.

Αεροπλανοφόρα πιάνουν φωτιά, ουρανοξύστες καταστρέφονται και στο παρασκήνιο πολεμικά αεροσκάφη δίνουν την δική τους μάχη ή τεράστια ρομπότ καταστρέφουν σπίτια. Πρόκειται για ένα οπτικό υπερθέαμα το οποίο σας ανταμείβει για την έλλειψη των high-res textures με φαντασμαγορικά σκηνικά βγαλμένα από ταινίες δράσης του Hollywood.

Τα χαμηλής ποιότητας textures δικαιολογούνται εν μέρη λόγω του πλήθους των συμβάντων στην οθόνη και των πολυάριθμων ηρώων, στοιχεία που υπό άλλες συνθήκες θα ανέβαζαν το frame rate. Αυτό όμως που δεν συγχωρείται είναι τα έντονα bloom effects στις στολές των ηρώων στα in-game cutscenes.

Οι στολές των The Wonderful 100 γυαλίζουν σαν τις πρωτοχρονιάτικες φορεσιές στα live του Φλωρινιώτη! Έτσι, χωρίς λόγο, απλά επειδή έπρεπε οι developers να χρησιμοποιήσουν μια παραπάνω τεχνική γραφικών στα μοντέλα των ηρώων. Αυτό το χαρακτηριστικό σε συνδυασμό με τα άσχημα textures που προαναφέραμε συνθέτει ένα οπτικό κακούργημα που λίγοι θα εκτιμήσουν όταν η κάμερα κάνει zoom στην ομάδα (η μόνη κίνηση που πραγματοποιείτε με αυτήν).


Μίλα μου ιαπωνικά
Η μουσική του παιχνιδιού είναι η κλασική που θα συναντήσετε στα περισσότερα παιχνίδια δράσης (εξαιρείται ίσως το Devil may Cry), με εξαίρεση τα τραγούδια που με τους στοίχους τους επευφημούν τους Wonderful 100 σε καίρια σημεία της ιστορίας.

To voice acting είναι άκρως προσεγμένο. Κάθε ηθοποιός που επιλέχτηκε να χαρίσει το ταλέντο του στην ομάδα των Wonderful 100 ταιριάζει απόλυτα με τον ήρωα που υποδύεται. Από την σοβαρή φωνή του πρωταγωνιστή, μέχρι την παιδαριώδη -με αστεία προφορά- του παχουλού Γάλλου Wonder-Green. Πέραν αυτών, όντας λάτρης των anime, η δυνατότητα του Wonderful 101 να αλλάξετε τις φωνές των ηρώων στα ιαπωνικά –σπάνιο φαινόμενο στα μη JRPG της Ευρώπης- με έκανε να αγαπήσω ακόμα περισσότερο το παιχνίδι στα μέσα της ιστορίας.

17 “υπέροχες” ώρες
Το ακρωνύμιο GEATHJERK σημαίνει “Guild of Evil Aliens Terrorizing Humans with Jiggawatt bombs, Energy beams, Ray Guns, and Killer lasers”. Από αυτό και μόνο καταλαβαίνετε πόσο ανάλαφρο και χιουμοριστικό είναι στο story του παιχνιδιού. ΤοThe Wonderful 101 αποτελεί ωδή προς τα Σαββατιάτικα καρτούν με τα οποία οι περισσότεροι μεγαλώσαμε. Συνδυάζει την ιαπωνική κουλτούρα με την φρενήρη δράση και το επικό μεγαλείο παιχνιδιών δράσης με budget εκατομμυρίων.

Το όλο αποτέλεσμα είναι ένα “ενεργειακό ποτό” για τις αισθήσεις σας. Όσοι έχετε Wii U επιβάλλεται να το αποκτήσετε καθώς θα προσθέσετε στην συλλογή σας έναν από τους καλύτερους τίτλους της κονσόλας. Το story του διαρκεί περισσότερο από 17 ώρες και σε συνδυασμό με τα αμέτρητα unlockables, και το εθιστικό offline multiplayer θα μείνει για πολλές ώρες στην κονσόλα σας. Aν απορείτε με το ποιος είναι ο 101ος υπέροχος της ομάδας, σύμφωνα με το εισαγωγικό βίντεο, αυτός είστε εσείς.

Θετικά:
– Άψογη δράση
– Χαριτωμένο χιούμορ, παρότι ενίοτε παιδαριώδες
– Επικές μάχες
– Το μοναδικό combo system
– Άπειρα αντικείμενα για να συλλέξετε
– Εθιστικό offline multiplayer
– Voice acting και ιαπωνική γλώσσα

Αρνητικά:
– Μέτρια γραφικά
– Χαμηλό επίπεδο δυσκολίας
– Έλλειψη online multiplayer
– Μικροπροβλήματα στο χειρισμό

Βαθμολογία
Γραφικά: 7
Ήχος: 8
Gameplay: 8.5
Αντοχή: 8.5
Γενικά: 8

Θα σας χαρίσει άπειρες ώρες διασκέδασης στο Wii U τις οποίες δεν θα βρείτε σε άλλο παιχνίδι στην κατηγορία του.

Κοσμάς Κ. Φλωρής

Συντάκτης: sofos697@gmail.com (Κοσμάς Κ. Φλωρής)
Πηγή: GameWorld.gr

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης