Τι έμεινε από την επίσκεψη Ερντογάν στο Βερολίνο μέσα από τον γερμανικό Τύπο; Ο σκεπτικισμός της Μέρκελ για την ένταξη της Τουρκίας στην ΕΕ, οι αμφιβολίες για τον εκδημοκρατισμό της Τουρκίας και η τουρκική προεκλογική καμπάνια σε γερμανικό έδαφος.

«Ο Ερντογάν προς άγρα ψήφων», «Τα δύο πρόσωπα του Ερντογάν», «Όχι με την Τουρκία», είναι μερικοί από τους τίτλους που επιλέγουν οι γερμανοί αρθρογράφοι για να σχολιάσουν την επίσκεψη του Τούρκου πρωθυπουργού στη Γερμανία.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η Frankfurter Rundschau περιγράφει την επιδεικτικά χαλαρή στάση του Ερντογάν, τη στιγμή που η καγκελάριος στην κοινή συνέντευξη τύπου επανέλαβε ότι αντιμετωπίζει με σκεπτικισμό την ένταξη της Τουρκίας στην ΕΕ και ότι ο προενταξιακός διάλογος είναι μια διαδικασία με ανοιχτό αποτέλεσμα.

Η Frankfurter Allgemeine Zeitung θεωρεί ότι «η αυτοπεποίθηση είναι ένα χαρακτηριστικό που ουδέποτε έλειψε από τον Ερντογάν» και εξηγεί: «Ο Tούρκος πρωθυπουργός ξέρει ότι χρωστά πολλά στους οπαδούς του στην πατρίδα του και στη Γερμανία. Η φράση που επέλεξε στην ομιλία του ότι ο 21ος αιώνας είναι αδύνατον να διαμορφωθεί χωρίς την Τουρκία ήταν στο πλαίσιο του αναμενόμενου.
Σκόπευε να “χαϊδέψει” την εθνική υπηρηφάνεια των Τούρκων και να φέρει ψήφους στο κόμμα του. Η φράση όμως προδίδει και κάτι άλλο για την πολιτική αντίληψη του Ερντογάν. Αναφέρθηκε μεν στο συσχετισμό δυνάμεων, αλλά όχι και στο λόγο για τον οποίο θα χρησιμοποιηθεί αυτή η δύναμη. Ο Ερντογάν χρησιμοποιεί τη λέξη “διαμόρφωση”, χωρίς να λέει ποια μορφή θα πρέπει να πάρει – κατά τη γνώμη του – η Ευρώπη».

«Η ΕΕ δεν χρειάζεται αυτήν την Τουρκία»

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η εφημερίδα die Welt του Βερολίνου αναφέρει τους λόγους για τους οποίους η Τουρκία ουδέποτε πρόκειται να γίνει μέλος της ΕΕ.

«Η Τουρκία και η ΕΕ συνδέονται μεταξύ τους με ένα υπαρξιακό ψέμα» σημειώνει. «Αφορά στις διαπραγματεύσεις για την ένταξη της Τουρκίας στην ΕΕ. Οι διαπραγματεύσεις τυπικά γίνονται με ανοιχτό το αποτέλεσμα , αλλά από τη σημερινή σκοπιά η Τουρκία δεν θα ενταχθεί ποτέ για τρεις λόγους. Πρώτον, διότι πιθανή ένταξη θα έθετε σε μεγάλη δοκιμασία τις αντοχές της ΕΕ, δεύτερον, όταν τελειώσουν οι νεοωθωμανικές φαντασιώσεις τους Ερντογάν, λίγοι από την τουρκική ελίτ θα ενδιαφέρονται για την ένταξη, και τρίτον, θα πρέπει να συναινέσουν και τα 28 κράτη – μέλη της ΕΕ. Γι αυτούς τους λόγους οι δύο εταίροι, θα πρέπει να διατηρήσουν το υπαρξιακό ψέμα».

Για τον σχολιαστή της οικονομικής εφημερίδας Handelsblatt o Ερντογάν απατάται εάν θεωρεί ότι η ΕΕ χρειάζεται την Τουρκία στη σημερινή ασταθή κατάσταση που βρίσκεται. «Το γνωρίζουν καλά εκείνοι που υπεραμύνονται της ένταξης όπως ο υπουργός Εξωτερικών Φρανκ–Βάλτερ Στάινμαϊερ, ο οποίος αναλαμβάνει να συνεχίσει την άχαρη και αναξιοπρεπή παράδοση καθυστέρησης της (προενταξιακής πορείας) της Τουρκίας. Αυτός ο ρόλος που έπαιξαν στο παρελθόν με υποκρισία πάρα πολλοί Γερμανοί, φέρει τραγικά χαρακτηριστικά. Τα τελευταία χρόνια η Τουρκία έκανε στην πραγματικότητα πρόοδο στον τομέα του εκδημοκρατισμού, ο Ερντογάν όμως έσπειρε τους τελευταίους μήνες τον σπόρο της αμφιβολίας, για το κατά πόσο ανθεκτική είναι η δημοκρατική πατίνα».

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης