Κουρασμένος από το ταξίδι των 16 ωρών, αλλά δικαιωμένος από την κατάκτηση του χρυσού μεταλλίου στο Παγκόσμιο Κύπελλο ISAF, επέστρεψε από το Μαϊάμι ο 6ος Ολυμπιονίκης του Λονδίνου στα RSX, Βύρωνας Κοκκαλάνης. Ο Έλληνας ιστιοπλόος, που ανήκει στον ΝΟ Τζιτζιφιών Καλλιθέας, με τρεις πρώτες θέσεις και ισάριθμες δεύτερες κατάφερε να φτάσει με άνεση στην κατάκτηση της κορυφής στην πρώτη διοργάνωση της χρονιάς για τα RSX, κάτι που όπως παραδέχεται στο ΑΘηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων (ΑΠΕ-ΜΠΕ) του προσφέρει ψυχολογικό αβαντάζ ενόψει της δύσκολης συνέχειας.

«Ήταν μεγάλο το ταξίδι, αλλά τελικά άξιζε η ταλαιπωρία. Το επίπεδο της διοργάνωσης ήταν αρκετά καλό και φυσικά νιώθω ικανοποίηση από την κατάκτηση του χρυσού μεταλλίου. Παρά το γεγονός ότι στο αγώνισμα δεν συμμετείχαν όλα τα μεγάλα ονόματα του αγωνίσματος, η διοργάνωση του Μαϊάμι αποτέλεσε για μένα μία πάρα πολύ καλή προπόνηση. Επέστρεψα στο Μαϊάμι για πρώτη φορά από το 2007, σε έναν κόλπο ιδανικό για ιστιοπλοϊα σε όλες τις κλάσεις. Εφέτος βέβαια ο αέρας δεν μας έκανε το χατίρι να είναι ο καλύτερος δυνατός, όμως όπως και να έχει ήταν ίδιος για όλους τους αθλητές και χαίρομαι που με την ολοκλήρωση του αγωνίσματος ήμουν εγώ ο νικητής», είπε ο Κοκκαλάνης, ο οποίος πέρυσι είχε μία εξαιρετική χρονιά, αφού στέφθηκε πρωταθλητής Ευρώπης ενώ ήταν 3ος στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Όσο για τη συνέχεια, ο Βύρωνας Κοκκαλάνης γνωρίζει ότι τον περιμένει… ανηφόρα, αφού «αρχίζει να βαραίνει με προετοιμασίες και συνεχείς αγώνες μέχρι τον Σεπτέμβριο. Στα τέλη Φεβρουαρίου θα κάνω προετοιμασία στο Ισραήλ, ενώ τον Μάρτιο θα λάβω μέρος στο Γιουρολίμπ της Αθήνας. Τέλη Μαρτίου και μέσα Απριλίου θα συμμετέχω σε δύο Παγκόσμια Κύπελλα ISAF, σε Ισπανία και Γαλλία, ενώ τον Ιούνιο θα ακολουθήσει το Ευρωπαϊκό της Τουρκίας. Τον Αύγουστο στο Ρίο ντε Τζανέιρο θα πραγματοποιηθεί η προολυμπιάδα, ενώ ουσιαστικά η χρονιά θα κλείσει τον Σεπτέμβριο με το Παγκόσμιο της Ισπανίας».

Από το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα της Ισπανίας θα προκύψουν τα πρώτα «εισιτήρια» για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Ρίο 2016 και ο Έλληνας ιστιοπλόος δείχνει να έχει εμπιστοσύνη στις δυνατότητές του. «Νομίζω ότι η πρόκριση θα έρθει από τον Σεπτέμβριο κιόλας. Προκρίνονται 16-17 χώρες και έχω δείξει ότι είμαι σε θέση να τελειώσω γρήγορα την υπόθεση πρόκριση. Υπάρχει βέβαια και το 2015 ακόμη μία ευκαιρία, όμως για μένα το θέμα Ολυμπιακοί Αγώνες θα κλείσει στην Ισπανία τον Σεπτέμβριο. Αμέσως μετά θα προσαρμόσω το πρόγραμμά μου, ώστε να παρουσιαστώ πανέτοιμος στο Ρίο».

Η οικονομική κρίση έχει πλήξει τον ελληνικό αθλητισμό και ο Βύρωνας Κοκκαλάνης το έχει νιώσει στο… πετσί του, αφού χαρακτηριστικά ταξίδεψε στο Μαϊάμι με δικά του έξοδα, χωρίς μάλιστα την παρουσία του προπονητή του. «Δεν υπάρχει καμία υποστήριξη από πλευράς Πολιτείας. Και φυσικά ούτε και από την Ομοσπονδία, η οποία είναι άμεσα εξαρτώμενη από τις κρατικές επιχορηγήσεις. Η αθλητική ηγεσία θα πρέπει να στηρίξει τους αθλητές και τις αθλήτριες Ολυμπιακού επιπέδου, για να μπορέσει να επιβιώσει το δυνατό κομμάτι του ελληνικού αθλητισμού. Σε αυτή τη φάση είμαστε υποχρεωμένοι να αυτοχρηματοδοτούμε τον αγώνα που δίνουμε για τη διάκριση».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο Έλληνας ιστιοπλόος αναφέρθηκε και στην εξασφάλιση από πλευράς ΕΟΕ οικονομικής βοήθειας από την Διεθνή Ολυμπιακή Επιτροπή, χρήματα που όπως είπε πρέπει να δοθούν απευθείας στους αθλητές και όχι στις ομοσπονδίες. «Το ίδιο ακριβώς πράγμα έγινε και πριν από το Λονδίνο. Κάθε αθλητής έπρεπε να πάρει 30.000 ευρώ για προετοιμασία και εξοπλισμό. Από αυτά τα χρήματα, στα χέρια μου έφτασαν… μηδέν. Το μόνο ποσό που δόθηκε για εξοπλισμό και κάποια έξοδα ήταν 10.000 ευρώ. Καταλαβαίνει κανείς ότι ακόμη και λίγο πριν από τους Ολυμπιακούς, υπήρξε δυστοκία στον καταμερισμό των χρημάτων που δόθηκαν σε αθλητές και αθλήτριες που ήταν έτοιμοι να φέρουν μετάλλιο στην Ελλάδα. Μακάρι να υπάρξει διαφοροποίηση αυτή τη φορά και τα χρήματα να πάνε στους αθλητές, δηλαδή τους πραγματικούς πρωταγωνιστές».

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης