Με την συμμετοχή τουλάχιστον 20 αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων, περισσότερων από 50 υπουργών Εξωτερικών και Άμυνας και δεκάδων ειδικών σε θέματα ασφάλειας και διπλωματίας ξεκινά σήμερα η 50ή Διάσκεψη του Μονάχου για την Ασφάλεια.

Κεντρικά θέματα στην ημερήσια διάταξη είναι η «συριακή καταστροφή», όπως αναφέρουν χαρακτηριστικά οι διοργανωτές, το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν, η ασφάλεια στο Διαδίκτυο καθώς και η κατάσταση στα Βαλκάνια.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Την έναρξη της διάσκεψης θα κηρύξει ο ομοσπονδιακός πρόεδρος της Γερμανίας, Γιόαχιμ Γκάουκ, ο οποίος, σύμφωνα με πληροφορίες του Der Spiegel, θα καλέσει τους Γερμανούς «να αναγνωρίσουν την θέση τους στον κόσμο», μεταβάλλοντας την γερμανική ρητορική περί μη ανάμιξης σε διεθνείς διενέξεις.

Ανάλογες θέσεις αναμένεται να υποστηρίξουν τόσο ο υπουργός Εξωτερικών, Φρανκ-Βάλτερ Στάινμαγερ, όσο και η υπουργός Άμυνας, Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν, οι οποίοι εκτιμούν ότι ως οικονομική υπερδύναμη, η Γερμανία δεν μπορεί πλέον να παρακολουθεί αμέτοχη τις ραγδαίες εξελίξεις.

Από την γερμανική κυβέρνηση στην διάσκεψη θα λάβει ακόμη μέρος ο υπουργός Εσωτερικών – και τέως υπουργός Άμυνας – Τόμας Ντε Μεζιέρ, ενώ στο Μόναχο αναμένονται ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ, Μπαν Κι Μουν, ο υπουργός Εξωτερικών του Ιράν, Μοχαμάντ Τζαβάντ Ζαρίφ, των ΗΠΑ, Τζον Κέρι, της Γαλλίας, Λοράν Φαμπιούς, της Ρωσίας, Σεργκέι Λαβρόφ και της Σουηδίας, Καρλ Μπιλντ, ο υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ, Τσακ Χέιγκελ, η σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας του προέδρου των ΗΠΑ, Σουζάν Ράις, αλλά και ο επικεφαλής της ουκρανικής αντιπολίτευσης, Βιτάλι Κλίτσκο.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Για τον εορτασμό των 50 χρόνων από την πρώτη Διάσκεψη του Μονάχου για την Ασφάλεια, αναμένεται η συμμετοχή του πρώην καγκελάριου της Γερμανίας, Χέλμουτ Σμιτ, και του βετεράνου της αμερικανικής διπλωματίας, Χένρι Κίσινγκερ.

Το Συνέδριο θα πραγματοποιηθεί σε κεντρικό ξενοδοχείο του Μονάχου και για την ασφάλεια των συμμετεχόντων έχουν επιστρατευθεί περίπου 3.000 αστυνομικοί.

Από την χθες έως την Κυριακή στο κέντρο της βαυαρικής πρωτεύουσας ισχύουν ιδιαίτερα αυστηρά μέτρα ασφάλειας. Δεν αναμένονται, πάντως, μεγάλες διαδηλώσεις, ενώ είναι χαρακτηριστικό ότι η Διεθνής Αμνηστία, η οποία παλιότερα διαδήλωνε έξω από τον χώρο της Διάσκεψης, τώρα πλέον συμμετέχει σε αυτήν.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης