Aποστολή: Σωτήρης Σκουλούδης-Κωνσταντίνος Τριανταφυλλόπουλος

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Μία ημέρα μετά τη σεισμική δόνηση μεγέθους 6,1R που συγκλόνισε την Κεφαλλονιά, το νησί μετρά σήμερα τις πληγές του.

Με τους κατοίκους να ανησυχούν και τους σεισμολόγους να κρατούν επιφυλάξεις σχετικά με την εξέλιξη της σεισμικής ακολουθίας, μηχανολόγοι και ειδικά συνεργεία πραγματοποιούν αυτοψία στην ευρύτερη περιοχή, προκειμένου να κάνουν έναν ακριβή απολογισμό της ζημιάς που προκάλεσε ο σεισμός.

Την ίδια ώρα, διασωστικά συνεργεία βρίσκονται σε ετοιμότητα για παν ενδεχόμενο, ενώ σε εξέλιξη βρίσκονται εργασίες σε σπίτια και οικήματα για την αποκατάσταση ζημιών. Μη κατοικήσιμα κρίθηκαν 40 σπίτια σε σύνολο 70 που ελέγχθηκαν μέχρι το μεσημέρι της Δευτέρας, σύμφωνα με όσα δήλωσε ο γενικός γραμματέας Δημοσίων Εργων Στράτος Σιμόπουλος.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σεισμόπληκτες οικογένειες αναγκάστηκαν από την πρώτη στιγμή να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους και πολλές από αυτές θα αναγκαστούν προσωρινά να διαμείνουν ακόμη και σε πλοία.

Καταστράφηκαν εκθέματα του Αρχαιολογικού Μουσείου στο Αργοστόλι

Στο Αργοστόλι Κεφαλλονιάς βρίσκεται ο καθηγητής Αντισεισμικών Κατασκευών, Επικεφαλής του Εργαστηρίου Αντισεισμικής Τεχνολογίας του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου κ. Κώστας Σπυράκος, όπου πραγματοποιεί ελέγχους στις κτηριακές εγκαταστάσεις.

«Επισκέφθηκα σήμερα το Aρχαιολογικό Mουσείο όπου ένα πολύ σημαντικό μέρος των εκθεμάτων έχει καταστραφεί, ενώ κάποια ξενοδοχεία παρουσιάζουν προβλήματα στους τοίχους» ανέφερε μεταξύ άλλων στο zougla.gr ο κ. Σπυράκος.

Αξίζει να σημειωθεί πως το Αρχαιολογικό Μουσείο Αργοστολίου μετά τον σεισμό του 1953 που υπέστη σοβαρές ζημιές θεμελιώθηκε το 1957 και ολοκληρώθηκε το 1960 ενώ το 2000 το κτήριο είχε πλήρως αποκατασταθεί από όλες τις φθορές.

Επιφυλακτικοί οι σεισμολόγοι

Ιδιαίτερα επιφυλακτικοί είναι οι σεισμολόγοι σχετικά με την εξέλιξη της σεισμικής ακολουθίας μετά τον ισχυρό σεισμό των 6,1 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, ο οποίος σημειώθηκε το μεσημέρι της Κυριακής στην Κεφαλλονιά.

Όπως δηλώνουν στο zougla.gr, ακόμα δεν είναι σε θέση να πουν με βεβαιότητα ότι πρόκειται για τον κύριο σεισμό και θα πρέπει να περάσουν τουλάχιστον 48 ώρες για να καταλήξουν σε ασφαλή συμπεράσματα.

Αυτό που τους κάνει να διατηρούν επιφυλάξεις είναι το γεγονός ότι η Κεφαλλονιά περιτριγυρίζεται από τρία ενεργά ρήγματα, τα οποία στο παρελθόν έχουν «δώσει» σεισμούς 7 Ρίχτερ.

Στο νησί υπάρχει εγκατεστημένος ένας σεισμολογικός σταθμός, ενώ από το μεσημέρι ο σεισμολόγος Γεράσιμος Χουλιάρας βρίσκεται στην Κεφαλλονιά και αναμένεται να τοποθετήσει σε κομβικά σημεία της περιοχής ακόμη πέντε σταθμούς για να μπορούν οι επιστήμονες να συγκεντρώνουν όλα τα στοιχεία που χρειάζονται για να μελετούν τη σεισμική ακολουθία.

Πάντως, τα έως τώρα στοιχεία δείχνουν μια σταδιακή εξασθένηση του φαινομένου, γεγονός που κάνει τους σεισμολόγους να αισιοδοξούν ότι ενδεχομένως η χθεσινή ισχυρή δόνηση να είναι και ο κύριος σεισμός.

Επίσης, εξετάζουν προσεκτικά το κομμάτι του ρήγματος της Κεφαλλονιάς, «που έχει ενεργοποιηθεί, το οποίο εκτείνεται σε μήκος 20 χιλιομέτρων», όπως ανέφερε στο zougla.gr ο καθηγητής σεισμολογίας στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης κ. Κώστας Παπαζάχος.

Από χθες το μεσημέρι έως και αυτήν την ώρα οι σεισμογράφοι έχουν καταγράψει εκατοντάδες σεισμικές δονήσεις μεγαλύτερες των 4 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, αλλά οι σεισμολόγοι δεν αποκλείουν το ενδεχόμενο να υπάρχουν ακόμα και τις επόμενες εβδομάδες «δονήσεις με μέγεθος σχεδόν ίδιο με τον σεισμό των 6,1 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ», σύμφωνα με τον καθηγητή σεισμολογίας κ. Άκη Τσελέντη.

Πλούσια σεισμική ακολουθία

Το ρήγμα Μετασχηματισμού της Κεφαλλονιάς

O καθηγητής σεισμολογίας στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης κ. Βασίλης Καρακώστας μίλησε στο zougla.gr για το μεγάλο ρήγμα της Κεφαλλονιάς, το ρήγμα Μετασχηματισμού.

Πρόκειται για ένα ρήγμα στο οποίο συγκεντρώνεται πάρα πολύ μεγάλη σεισμικότητα. Το ρήγμα Μετασχηματισμού είναι 130 χιλιομέτρων, αρχίζει από τη Βόρεια Λευκάδα και φθάνει δυτικά από το βόρειο άκρο της Ζακύνθου.

Σύμφωνα με τον κ. Καρακώστα, «το Ελληνικό τόξο και ο Κορινθιακός συνδέονται άμεσα με το ρήγμα Μετασχηματισμού, που δίνουν όμως αρκετά μικρότερους σεισμούς από 6R».

«Πρέπει να είμαστε επιφυλακτικοί» συμπλήρωσε.

Φωτορεπορτάζ από τη σεισμόπληκτη Κεφαλλονιά

'Κάθισε' όροφος σπιτιού στην Κεφαλλονιά

Εκτεταμένες υλικές ζημιές

Kατέρρευσε σαν χάρτινος πύργος ο δεύτερος όροφος του σπιτιού

Σκάφος πεσμένο στο μώλο

Ρωγμή στον μώλο

Υλικές ζημιές σε σπίτια στο χωριό Λιβάδι

«Ακροβατικά» για την επιδιόρθωση των υλικών ζημιών

H Κεφαλλονιά «μετρά» τις πληγές της

Δρόμος κομμένος στα δύο

Ζημιές σε κτήρια

Σε ετοιμότητα οι δυνάμεις ΕΜΑΚ

17 χλμ. έξω από το Ληξούρι, η αστυνομία έχει διακόψει την κυκλοφορία των οχημάτων λόγω του κατεστραμμένου οδικού δικτύου

Εικόνα από τον μώλο στο Ληξούρι

Σε πλοία θα φιλοξενηθούν εκατοντάδες σεισμόπληκτες οικογένειες

Κατολισθήσεις στο επαρχιακό οδικό δίκτυο

Ζημιές στο κτήριο της ΔΕΗ

Πρωινά πλάνα από την Ακαδημία του Εμπορικού Ναυτικού


Ζημιές στο στάδιο


Σπασμένες τζαμαρίες


Διανυκτέρευση στα αυτοκίνητα



    Βραδινή έκτακτη σύσκεψη παρουσία Μιχελάκη. Στην ίδια σύσκεψη συμμετείχαν μεταξύ άλλων: ο υπαρχηγός του Πυροσβεστικού Σώματος Δημοσθένης Καβέτσος, ο γενικός γραμματέας Πολιτικής Προστασίας Πάτροκλος Β. Γεωργιάδης, ο γενικός γραμματέας του Υπουργείου Υγείας Πελοπίδας Καλλίρης, ο γενικός γραμματέας του Υπουργείου Δημοσίων Έργων Στράτος Σιμόπουλος, ο γενικός γραμματέας του Υπουργείου Παιδείας Αθανάσιος Κυριαζής και
    ο δήμαρχος Αργοστολίου Αλέξανδρος Παρίσης.


    Δυνάμεις της ΕΜΑΚ κατέφθασαν από την Αθήνα

    Διαβάστε επίσης:

    Τι φοβούνται οι σεισμολόγοι, Δευτέρα, 27 Ιανουαρίου 2014, 14:30

    Η γη χορεύει, Δευτέρα, 27 Ιανουαρίου 2014, 10:15

    Ισχυρός σεισμός στην Κεφαλλονιά, Κυριακή, 26 Ιανουαρίου 2014, 15:58

    Οδοιπορικό στην Κεφαλλονιά, Δευτέρα, 27 Ιανουαρίου 2014, 03:00

    σχόλια αναγνωστών
    oδηγός χρήσης