Ελεύθεροι με περιοριστικούς όρους αφέθηκαν ο ο Κυριάκος Γριβέας και η σύζυγός του Αναστασία Βάτσικα μετά από τη σύλληψή τους στο Ηνωμένο Βασίλειο. Στελέχη της λεωφόρου Κατεχάκη που συνεργάζονται με την Ιντερπόλ, λένε ότι, σύμφωνα με ενημέρωση που πήραν από τα κεντρικά γραφεία της Ιντερπόλ, στο Μάντσεστερ, το ζεύγος Γριβέα – Βάτσικα συνελήφθη το μεσημέρι της Τετάρτης.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σύμφωνα με πληροφορίες εντοπίστηκαν από τον εισαγγελέα εκδόσεων κ. Γιάννη Αγγελή ο οποίος πρόσφατα είχε μεταβεί στο Λονδίνο και είχε εντοπίσει το σπίτι όπου διέμενε το ζεύγος Γριβέα. Εισαγγελικές πηγές αναφέρουν ότι τώρα είναι στο χέρι των δύο κατηγορουμένων να παραιτηθούν από τα δικονομικά μέσα που τους διαθέτει η βρετανική νομοθεσία και να συντομεύσουν τον χρόνο έκδοσής τους στη χώρα μας.

Ωστόσο οι ίδιοι εξέφρασαν αντιρρήσεις και το αρμόδιο ειρηνοδικείο του Westiminster του Λονδίνου, στο οποίο παραπέμφθηκαν μετά τη σύλληψη τους από τις βρετανικές αρχές, τους άφησε ελεύθερους με περιοριστικούς όρους.

Σύμφωνα με ανακοίνωση της αστυνομίας, «Συνελήφθησαν σήμερα από τις βρετανικές αρχές στο Ηνωμένο Βασίλειο, σε συνεργασία με τις ελληνικές διωκτικές αρχές, δύο ημεδαποί (50χρονος και 54χρονη) οι οποίοι αναζητούντο με διεθνή εντάλματα σύλληψης για την υπόθεση του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου. Ήδη εκδηλώνονται όλες οι αναγκαίες ενέργειες για την άμεση έκδοσή τους στη χώρα μας».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Πληροφορίες αναφέρουν ότι η σύλληψή τους έγινε στο Μάντσεστερ της Βρετανίας και ότι Γριβέας και Βάτσικα δεν παραδόθηκαν όπως είχε γίνει νωρίτερα γνωστό.

Σύμφωνα με πηγές του zougla.gr, στη Scotland Yard δεν μπορούν να κρατηθούν οι συλληφθέντες, αλλά μεταφέρονται εκεί για μονογραφία και στη συνέχεια γίνεται η μεταγωγή τους σε κρατητήρια

Υπενθυμίζεται ότι σε βάρος του ζευγαριού είχε εκδοθεί ένταλμα σύλληψης για την υπόθεση των θαλασσοδανείων του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου. Σύμφωνα με το εισαγγελικό πόρισμα, το ζευγάρι των επιχειρηματιών κατηγορείται για απάτη και ξέπλυμα βρόμικου χρήματος, καθώς φέρονται να έχουν λάβει δάνεια ύψους 17 εκατ. ευρώ με σχεδόν μηδενικές εγγυήσεις.

Γριβέας και Βάτσικα κατηγορούνται για άμεση συνέργεια στα κακουργήματα που φέρονται ότι διέπραξαν ο πρώην πρόεδρος του Τ.Τ. Άγγελος Φιλιππίδης και τα μέλη της διοίκησης της τράπεζας που τους χορήγησαν δάνεια χωρίς εξασφαλίσεις.

Τον Μάρτιο και τον Αύγουστο του 2009, συνήψαν με το Τ.Τ. δύο ομολογιακά δάνεια μέσω της εταιρείας C&C International Ανώνυμος Εταιρεία Εμπορική, Ξενοδοχειακή, Τουριστική και Εταιρεία Συμμετοχών, συνολικού ύψους 17 εκατ. ευρώ. Τα χρήματα αυτά παραδόξως δόθηκαν άμεσα, χωρίς να υπάρχουν οι αντίστοιχες εγγυήσεις και παρά το γεγονός ότι το πρώτο αφορούσε στην κάλυψη των χρηματοδοτικών αναγκών της εταιρείας για την ερχόμενη δεκαετία.

To «στρατηγείο» του Γριβέα

Η εταιρεία του ζεύγους Γριβέα είχε ως αντικείμενο τη διοργάνωση και διενέργεια συνεδρίων και σεμιναρίων, κατά κύριο λόγο ιατρικού περιεχομένου. Η επιχείρηση «E.I. Congresses & Communications UK Ltd.» στεγάζεται στον τρίτο όροφο του κτηρίου Great West House στο Μπρέντφορντ. To ίδιο κτήριο φιλοξενεί και άλλες εταιρείες, όπως η Allianz.

Τα γραφεία βρίσκονται μια ανάσα από το αεροδρόμιο του Χίθροου και πρόκειται για μια ακριβή περιοχή.

Δήλωση Γεωργίου Στ. Καψή, πληρεξούσιου δικηγόρου των Κυριάκου Γριβέα και Αναστασίας Βάτσικα

Προκαθορισμένο ραντεβού με τις βρετανικές Αρχές χαρακτηρίζει ο δικηγόρος των Κυριάκου Γριβέα και Αναστασίας Βάτσικα τη σύλληψή τους από την αστυνομία της Μεγάλης Βρετανίας, διαψεύδοντας όσα έχουν αναγραφεί για αυτούς στα ΜΜΕ και καταλήγοντας με τη φράση: «ο κ. Γριβέας και η σύζυγός του είναι από τους επιχειρηματίες εκείνους που πέφτουν μαζί με τις επιχειρήσεις τους και αυτό θα αποδειχθεί κατά την πορεία των ερευνών».

Παρατίθεται ολόκληρη η δήλωση του Στ. Καψή:

Ο τόπος διαμονής του κ. Γριβέα και της κας Βάτσικα ήταν γνωστός στις βρετανικές Αρχές, τις οποίες οι ίδιοι είχαν ενημερώσει γραπτά και προφορικά. Σήμερα εμφανίστηκαν ενώπιόν τους σε προκαθορισμένο ραντεβού.

Σε σχέση με όσα διακινούνται στα ηλεκτρονικά και έντυπα μέσα ενημέρωσης, θέλω να δηλώσω ότι, ενώ δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα, δημιουργούν επικίνδυνα αρνητικό κλίμα σε βάρος των εντολέων μου για τις κατηγορίες που τους αποδίδονται, πριν κριθούν από τη Δικαιοσύνη, την οποία εμπιστεύονται.

Ο κ. Γριβέας και η σύζυγός του είναι από τους επιχειρηματίες εκείνους που πέφτουν μαζί με τις επιχειρήσεις τους και αυτό θα αποδειχθεί κατά την πορεία των ερευνών. Δυστυχώς, μία εταιρεία με διεθνή δραστηριότητα και αναγνώριση, με δυναμική που ξεπερνούσε τα όρια της Ελλάδας, με ακόμα μεγαλύτερα περιθώρια ανάπτυξης, καταστράφηκε παίρνοντας μαζί της ό,τι χτίζανε 20 χρόνια με σκληρή δουλειά.

Η δικογραφία

Όπως προκύπτει από τη δικογραφία, το μεγαλύτερο μέρος της χορήγησης των δανείων, και συγκεκριμένα ένα ποσό κοντά στα 15 εκατ. ευρώ, αντί να χρησιμοποιηθεί για τον σκοπό για τον οποίο χορηγήθηκε, αναλήφθηκε ουσιαστικά από τους δύο μετόχους Γριβέα και Βάτσικα, καθώς οι δυο τους το εισέπραξαν ως αντίτιμο πώλησης στην εταιρεία τους τριών δικών τους κυπριακών εταιρειών, οι οποίες μάλιστα ήταν ζημιογόνες.

Εκτός από τα δύο μεγάλα επισφαλή δάνεια το Τ.Τ. συμμετείχε στην εταιρεία Postbank Green Institute, την οποία δημιούργησε από κοινού με την C&C International συμφερόντων Γριβέα – Βάτσικα. Το μετοχικό κεφάλαιο της νέας εταιρείας ορίστηκε σε 500.000 ευρώ και η C&C κατέβαλε το ποσοστό της μέσω δανεισμού από την τράπεζα.

Το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο χρηματοδότησε την εταιρεία με 2.500.000 ευρώ τον Οκτώβριο του 2010 και, όπως προκύπτει από τη δικογραφία, τα χρήματα πήγαν σε εταιρείες που διέθετε το ζευγάρι για υπηρεσίες διαφημιστικής προβολής, χορηγιών και οργάνωσης εκδηλώσεων. Μόνο για το 2011 τα έξοδα για δημόσιες σχέσεις και προβολή ανήλθαν σε 2.082.000 ευρώ.

Διαβάστε επίσης:
Το «στρατηγείο» του Γριβέα, Πρώτη καταχώρηση: Δευτέρα, 20 Ιανουαρίου 2014, 16:26

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης