Πάνω στο τζάμι του αυτοκινήτου προσκολλάται ένα αυτοκόλλητο διαφανές φιλμ, μετατρέποντας έτσι οποιοδήποτε παράθυρο, βιτρίνα ή παρμπρίζ οχήματος σε οθόνη κινούμενων εικόνων.

Πρόκειται για ανακάλυψη ερευνητών στις ΗΠΑ, συμπεριλαμβανομένου και ενός Ελληνοαμερικανού επιστήμονα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Τέτοιες αυτοκόλλητες οθόνες μπορούν να έχουν ποικίλες πρακτικές εφαρμογές (προβολή διαφημίσεων, εταιρικές παρουσιάσεις σε γραφεία επιχειρήσεων), ωστόσο ερώτημα παραμένει το κατά πόσο επηρεάζει την προσοχή του οδηγού, αυξάνοντας τον κίνδυνο τροχαίου ατυχήματος.

Η πρωτοποριακή οθόνη δημιουργήθηκε με την προσθήκη σε υδατοδιαλυτό υγρό πλαστικό (πολυμερές) ενός αριθμού μικροσκοπικών νανοσωματιδίων αργύρου διαμέτρου 62 νανομέτρων (δισεκατομμυριοστών του μέτρου) το καθένα, τα οποία αντανακλούν κατά προτίμηση το μπλε φως.

Τα ενσωματωμένα νανοσωματίδια είναι αόρατα στους ανθρώπους, γι’ αυτό η οθόνη είναι διαφανής, αφήνοντας το εξωτερικό φως να εισέλθει στον χώρο. Ωστόσο, δεν ισχύει το ίδιο με τις εικόνες που προβάλλονται από έναν προβολέα λέιζερ με ακτίνα μπλε φωτός, οι οποίες και γίνονται αντιληπτές από τον παρατηρητή.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Διαφανείς οθόνες κυκλοφορούν ήδη στην αγορά, όμως βασίζονται σε πολύπλοκες και ακριβές τεχνολογίες. Οι ερευνητές των Πανεπιστημίων ΜΙΤ και Χάρβαρντ, καθώς και του αμερικανικού στρατού, με επικεφαλής τον Τσία Γουέι Χσου, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό «Nature Communications», σύμφωνα με το BBC, υποστηρίζουν ότι οι καινοτόμες οθόνες τους είναι απλούστερες στην κατασκευή τους από οτιδήποτε ανάλογο υπάρχει ήδη.

«Στην κυριολεξία απλώς χύνουμε τα νανοσωματίδια στο πολυμερές, προτού αυτό στερεοποιηθεί» δήλωσε ο Χσου. Νανοσωματίδια βάρους μόλις λίγων χιλιοστών του γραμμαρίου απαιτούνται για κάθε τετραγωνικό εκατοστό της οθόνης, που έχει πάχος περίπου μισό χιλιοστό.

Πηγή: ΑΠE

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης