Ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Μπαν Γκι-μουν δήλωσε σήμερα ότι διεξάγονται εντατικές διαβουλεύσεις σχετικά με την προγραμματισμένη για αυτή την εβδομάδα διεθνή διάσκεψη για τη Συρία, αφού η συριακή αντιπολίτευση απείλησε να μην συμμετάσχει στη λεγόμενη Γενεύη 2, μετά την πρόσκληση του Ιράν.

«Διεξάγονται εντατικές και επείγουσες διαβουλεύσεις. Θα έχω να πω περισσότερα για την κατάσταση αργότερα σήμερα», δήλωσε ο Μπαν στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ σχετικά με τη διεθνή διάσκεψη για τη Συρία, που αναμένεται να ξεκινήσει στις 22 Ιανουαρίου.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Προς το παρόν, θα ήθελα να καλέσω όλους τους εμπλεκόμενους να διατηρήσουν στο μυαλό τους πρωταρχικά τις ανάγκες του συριακού λαού», σημείωσε ο Μπαν στο 15μελές συμβούλιο.

Η πρόσκληση που έστειλε την τελευταία στιγμή ο ΟΗΕ στο Ιράν για να συμμετάσχει στη Γενεύη 2 προκάλεσε σφοδρές αντιδράσεις, με τη συριακή αντιπολίτευση να ανακοινώνει ότι δεν θα συμμετάσχει στη διάσκεψη αν ο Μπαν δεν αποσύρει την πρόσκληση.

Πολλοί δυτικοί διπλωμάτες δήλωσαν στο Ρόιτερς, υπό τον όρο της διατήρησης της ανωνυμίας τους, ότι η απόφαση του Μπαν να καλέσει το Ιράν έγινε βιαστικά και τώρα οι σύμβουλοί του προσπαθούν να αποτρέψουν την κατάρρευση της διάσκεψης.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο ΟΗΕ δεν έχει σχολιάσει τις πληροφορίες αυτές.

Ο Bρετανός πρεσβευτής στον ΟΗΕ Μαρκ Λάιαλ Γκραντ δήλωσε στους δημοσιογράφους πριν τη συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας ότι το Ιράν θα πρέπει να υιοθετήσει απερίφραστα και δημόσια το σχέδιο για μια πολιτική μετάβαση τη Συρία, το οποίο συμφωνήθηκε τον Ιούνιο του 2012 στη διεθνή διάσκεψη Γενεύη 1 για να μπορέσει να συμμετάσχει στη Γενεύη 2.

Οι ΗΠΑ ανακοίνωσαν ότι αναμένουν από τον Μπαν να αποσύρει την πρόσκλησή του, εκτός κι αν η Τεχεράνη εκφράσει την πλήρη υποστήριξή της στη Γενεύη 1, που προβλέπει τη δημιουργία μιας μεταβατικής κυβέρνησης στη Συρία.

Από την άλλη, ο Ρώσος πρεσβευτής στον ΟΗΕ Βιτάλι Τσούρκιν διέψευσε τις πληροφορίες ότι η απόφαση για την πρόσκληση του Ιράν ελήφθη βιαστικά.

Όταν ρωτήθηκε αν ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ συμβουλεύτηκε τη Ρωσία και τις ΗΠΑ προτού προσκαλέσει το Ιράν, ο Τσούρκιν απάντησε: «Φυσικά, τους συμβουλεύθηκε όλους», ενώ πρόσθεσε ότι η συριακή αντιπολίτευση «θα έκανε σοβαρό λάθος», αν δεν συμμετάσχει στη Γενεύη 2.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης