«Εγκλωβισμένο» φαίνεται να είναι το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ ανάμεσα στις ΗΠΑ και τη Ρωσία, αφού και οι δύο πλευρές απορρίπτουν τα ψηφίσματα που έχουν υποβληθεί για την κρίση στη Γεωργία.

Η Μόσχα απορρίπτει το γαλλικό ψήφισμα που επιβεβαιώνει την εδαφική ακεραιότητα της Γεωργίας στη Νότια Οσετία και την Αμπχαζία, ενώ η Ουάσινγκτον απαντά ότι θα ασκήσει βέτο στο ρωσικό ψήφισμα για την εφαρμογή του σχεδίου εκεχειρίας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Τη  ίδια ώρα, εκπρόσωπος του ΝΑΤΟ ανακοίνωσε το βράδυ της Τετάρτης ότι η Ρωσία «παγώνει» τη στρατιωτική της συνεργασία με τις χώρες της βορειοατλαντικής Συμμαχίας, μέχρι νεοτέρας.

Από τη μεριά του ο Γεωργιανός πρόεδρος Μιχαήλ Σαακασβίλι δήλωσε στο BBC ότι οι Ρώσοι παραμένουν στη χώρα του, κατηγόρησε τη Μόσχα ότι επιχειρεί να παραλύσει τη γεωργιανή οικονομία και κάλεσε το ΝΑΤΟ να πάρει θέση.

«Αν το ΝΑΤΟ αποτύχει να δώσει μία λύση ενότητας, κανένας δεν θα είναι ασφαλής, ούτε τα κράτη- μέλη του», είπε ο Γεωργιανός Πρόεδρος.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Από την άλλη, το ρωσικό υπουργείο Άμυνας ανακοίνωσε ότι ολοκληρώθηκε η απόσυρση από τη Γεωργία των ρωσικών στρατευμάτων που είχαν αποσταλεί προκειμένου να ενισχυθούν οι ειρηνευτικές δυνάμεις. Ωστόσο, 500 στρατιώτες θα διατηρηθούν στη ζώνη ασφαλείας γύρω από την αποσχισθείσα περιοχή της Νότιας Οσετίας, όπως είπε σε δηλώσεις του ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης