«Παραμένω σοσιαλιστής. Δεν κάνω στροφή προς τον φιλελευθερισμό, αλλά το ακριβώς αντίθετο, αφού την πρωτοβουλία την αναλαμβάνει το κράτος», διαβεβαίωνε πριν λίγες ημέρες ο Φρανσουά Ολάντ.

Σε εκτενές άρθρο της, η “Le Monde” επισημαίνει πως ίσως τελικά ο πρόεδρος της Γαλλίας να έχει πολύ περισσότερα κοινά με τον προκάτοχό του, ερχόμενο εκ δεξιών, Νικολά Σαρκοζί. Η εφημερίδα κάνει μια σύγκριση ανάμεσα στα οικονομικά προγράμματα των δυο πολιτικών και διαπιστώνει ότι το νέο πρόγραμμα του νυν προέδρου βασίζεται ή έστω δανείζεται ιδέες απ’ το αντίστοιχο του Σαρκοζί το 2012 σε αρκετούς τομείς, μεταξύ των οποίων και στους ακόλουθους τέσσερις.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

1. Ελάφρυνση του φορολογικού βάρους για τις επιχειρήσεις

Τι προτείνει ο Ολάντ: φορολογικές ελαφρύνσεις ύψους 30 δισεκατομμυρίων ευρώ για τις επιχειρήσεις μεταξύ 2015 και 2017 ενώ θα μπει τέλος στις εισφορές για οικογενειακά επιδόματα.

Τι πρότεινε ο Σαρκοζί το 2012: στο σημείο Νο5 του κωδικοποιημένου οικονομικού του προγράμματος, ο Σαρκοζί είχε υποσχεθεί ακριβώς το ίδιο, όπως και σε δηλώσεις του στις 29 Ιανουαρίου 2012. Επίσης, έβλεπε θετικά την ιδέα να εξαρτώνται τα βασικά οικογενειακά επιδόματα από το επίπεδο του εισοδήματος του κάθε νοικοκυριού, δηλαδή από τα λεγόμενα «κοινωνικά κριτήρια».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

2. Μείωση των δημοσίων δαπανών

Τι προτείνει ο Ολάντ: «φέτος, θα εξοικονομήσουμε 15 δισ. ευρώ», είπε ο πρόεδρος κι υποσχέθηκε να μειώσει τις δημόσιες δαπάνες κατά 50 δισεκατομμύρια ευρώ μέσα στα επόμενα τρία χρόνια. Πρόκειται για μία μείωση 4% στις δαπάνες των υπηρεσιών του ευρύτερου δημόσιου τομέα.

Τι πρότεινε ο Σαρκοζί το 2012
: εδώ η σύγκριση, κατά τον Monde, είναι εύκολη. Σύμφωνα με το πρόγραμμά του, ο πρώην πρόεδρος επεδίωκε μείωση των δημοσίων δαπανών της τάξεως των 40 δισεκατομμυρίων ευρώ.


3. Επιδοτούμενες θέσεις εργασίας για νέους

Τι προτείνει ο Ολάντ: η κυβέρνηση προχώρησε στην υπογραφή συμβάσεων για 50.000 επιδοτούμενες από το κράτος θέσεις εργασίας μέσα στο 2014, στο πλαίσιο κυβερνητικού προγράμματος για την καταπολέμηση της ανεργίας των νέων. «Μια κοινωνική πολιτική καταπολέμησης της ανεργίας άκρως τυπική της αριστεράς», όπως υπογραμμίζει η Le Monde. Ωστόσο, η αντιπολίτευση κάνει λόγο για τη «μπλόφα των επιδοτούμενων συμβάσεων» γνωστές ως emplois aidés, δηλαδή προσλήψεις νέων ανέργων μέσω κρατικής βοήθειας.

Τι πρότεινε ο Σαρκοζί το 2012
: ήταν ακριβώς η ίδια πρακτική που είχε χρησιμοποιήσει και η προηγούμενη κυβέρνηση, αφού το 2008 ο Σαρκοζί είχε ανακοινώσει την υπογραφή 300.000 επιδοτούμενων θέσεων εργασίας για το 2009.

4. Εναρμόνιση οικονομικής νομοθεσίας με τη Γερμανία

Τι προτείνει ο Ολάντ: «στόχος είναι να εναρμονισθεί η οικονομική νομοθεσία, ιδίως για τις επιχειρήσεις, ανάμεσα στη Γαλλία και τη Γερμανία», δήλωσε. Εξέφρασε μάλιστα την πρόθεσή του ανάλογη εναρμόνιση με τον Γερμανό γείτονα να γίνει και σε τομείς-κλειδιά όπως η πολεμική βιομηχανία και η ενέργεια.

Τι πρότεινε ο Σαρκοζί το 2012: η ενίσχυση του γαλλογερμανικού άξονα στην οικονομία ήταν μία από τις βασικές θέσεις του προεκλογικού του προγράμματος. ‘Ήδη από το 2010 είχε πει «Ένα από τα πρώτα θέματα για τα οποία θα μεριμνήσω είναι η σύγκλιση των οικονομικών νομοθεσιών της Γαλλίας και της Γερμανίας».

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης