Συνάντηση με τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο είχε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης και επικεφαλής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε στις 09.30 το πρωί στο ξενοδοχείο «Μεγάλη Βρετανία», στην πλατεία Συντάγματος. Ο Αλέξης Τσίπρας είχε εγκάρδιο χαιρετισμό με τον Οικουμενικό Πατριάρχη και οι δυο τους συζήτησαν για αρκετή ώρα σε χαλαρό κλίμα. Ο Βαρθολομαίος βρίσκεται στην Αθήνα στο πλαίσιο της τελετής ανάληψης της ελληνικής προεδρίας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Στις 13.00 είναι προγραμματισμένη συνάντηση του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου με τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης Ευάγγελο Βενιζέλο στο Υπουργείο Εξωτερικών.

Τι ειπώθηκε

Ο Αλέξης Τσίπρας είχε την ευκαιρία να ενημερώσει τον Οικουμενικό Πατριάρχη για τους τρεις βασικούς άξονες της υποψηφιότητάς του ως πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Συγκεκριμένα αναφέρθηκε στον τερματισμό της λιτότητας, την επαναδιαπραγμάτευση της μεταναστευτικής πολιτικής και την προστασία του περιβάλλοντος, ένα θέμα που ενδιαφέρει ιδιαίτερα τον πατριάρχη Βαρθολομαίο, ο οποίος έχει αναλάβει συχνά πρωτοβουλίες προς αυτή την κατεύθυνση.

Στη συνάντηση συμμετείχαν από πλευράς ΣΥΡΙΖΑ η υπεύθυνη ΕΕΚΕ Εξωτερικών βουλευτής Ρένα Δούρου, ο υπεύθυνος από την Κοινοβουλευτική Ομάδα για τα Θρησκεύματα βουλευτής Γιάννης Αμανατίδης και ο συντονιστικής της Θεματικής Θρησκευμάτων Μάκης Λυκόπουλος. Από την πλευρά του Οικουμενικού Πατριαρχείου συμμετείχαν οι Μητροπολίτες Περγάμου Ιωάννης, Γαλλίας Εμμανουήλ και Ικονίου Θεόληπτος

Μετά τη συνάντησή του με τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο ο Αλέξης Τσίπρας δήλωσε:

«Είχα σήμερα την ευκαιρία να ενημερώσω τον Παναγιότατο για την καμπάνια της υποψηφιότητάς μου για την Προεδρία της Κομισιόν μετά από την επιλογή των κομμάτων της Ευρωπαϊκής Αριστεράς στο πρόσωπό μου. Είχα την ευκαιρία να τον ενημερώσω για την ιδιαίτερη έμφαση που θα δώσουμε σε τρία θέματα. Το ένα αφορά στην οικονομική κρίση και την ανάγκη να υπάρξει άμεσος τερματισμός της λιτότητας διότι, ιδιαίτερα στις χώρες του Νότου και βεβαίως στην Ελλάδα που βρίσκεται στην αιχμή του δόρατος, βρισκόμαστε μπροστά σε μια ανθρωπιστική κρίση, πράγμα που δεν συνάδει με τις αξίες και τον ευρωπαϊκό πολιτισμό. Ο δεύτερος άξονας είναι η προστασία του περιβάλλοντος και ο τρίτος είναι η επαναδιαπραγμάτευση της μεταναστευτικής πολιτικής».

«Ζήτησα από τον Παναγιότατο και τη συνδρομή του Οικουμενικού Πατριαρχείου, θα ζητήσω και των άλλων Εκκλησιών στο ουμανιστικό πανανθρώπινο αίτημα να υπάρξει αλλαγή στάσης και αλλαγή της εφαρμοζόμενης μεταναστευτικής πολιτικής που έχει δυστυχώς μετατρέψει τη Μεσόγειο σε νεκροταφείο ψυχών και τις χώρες υποδοχής σε αποθήκες ανθρώπινων ψυχών. Είναι ένα πρόβλημα που έχει διαστάσεις οικουμενικές, όμως για τις χώρες υποδοχής είναι ένα υπαρξιακό πρόβλημα. Η Ευρώπη, αν δεν δείξει αλληλεγγύη, δεν θα μπορέσει να συνεχίσει. Δεν θα μπορέσει να είναι η Ευρώπη που οραματίστηκαν πριν πολλά χρόνια οι ιδρυτές της και που οραματίστηκαν και οι λαοί της στο διάβα των χρόνων» πρόσθεσε.

«Πιστεύουμε ότι ίσως εξίσου σημαντικό με το θέμα του συσσωρευμένου χρέους που έχει οδηγήσει στην οικονομική κρίση τις χώρες του Νότου, είναι και το θέμα της μεταναστευτικής πολιτικής. Εκατομμύρια άνθρωποι που έχουν προορισμό τις χώρες του Βορρά κυρίως, στερούνται δυνατότητας να ταξιδέψουν εκεί και μένουν εγκλωβισμένοι στις χώρες του Νότου που πλέον δεν μπορούν να αντέξουν και την οικονομική κρίση αλλά και τις επιπτώσεις μιας στρεβλής και άδικης μεταναστευτικής πολιτικής» κατέληξε.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης