Πολλοί υποψήφιοι, λίγα αξιώματα

Πέντε κορυφαία αξιώματα σε ΕΕ και ΝΑΤΟ αλλάζουν «χέρια» το 2014. Οι υποψήφιοι ετοιμάζονται να αναμετρηθούν, ενώ οι τελικές αποφάσεις αναμένονται μετά τις ευρωεκλογές.

Οι πιθανότητες των υποψηφίων να αναλάβουν το αξίωμα που διεκδικούν είναι περιορισμένες. Ο αριθμός τους υπερβαίνει αισθητά τα διαθέσιμα πόστα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η ανακοίνωση των υποψηφίων αναμένεται να έχει και κάποιες εκπλήξεις, ενώ τα σενάρια δίνουν και παίρνουν. Οι αποφάσεις αναμένεται να ληφθούν στη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ στο τέλος Ιουνίου και το αργότερο στη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ στις αρχές Σεπτεμβρίου.

Στην κορυφή της Κομισιόν

Ο σοσιαλδημοκράτης πρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου, Μάρτιν Σουλτς έγινε ο πρώτος επίσημος υποψήφιος για τη θέση του προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Ο γερμανός πολιτικός επιδιώκει να διαδεχθεί τον πορτογάλο Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ


«Οικογενειακή» στήριξη

Ο γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ στηρίζει την υποψηφιότητα Σουλτς για την προεδρία της Κομισιόν. Οι δυο τους ανήκουν άλλωστε στην σοσιαλιστική κοινοβουλευτική ομάδα του Ευρωκοινοβουλίου, ενώ ο Μάρτιν Σουλτς μιλά και άπταιστα γαλλικά. Πάντως η υποψηφιότητα Σουλτς δεν έχει την «ευλογία» της συντηρητικής καγκελαρίου Άνγκελα Μέρκελ.


Ισχυρή υποψηφιότητα από το Λουξεμβούργο

Ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ απώλεσε μετά από 19 συναπτά χρόνια την πρωθυπουργία στο Λουξεμβούργο. Ο πρώην επικεφαλής του Eurogroup θέλει να διεκδικήσει την προεδρία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Ωστόσο, η γερμανίδα καγκελάριος Μέρκελ φέρεται να μην εγκρίνει την επιλογή του Γιούνκερ, ο οποίος δεν δίστασε στο παρελθόν να εκφράσει τη διαφωνία του σε σημαντικά ζητήματα της κοινής ευρωπαϊκής ατζέντας.

Ο εκλεκτός της Μέρκελ

Η Άνγκελα Μέρκελ φέρεται να έχει βρει τον ιδανικό αντικαταστάτη του Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο στην προεδρία της Κομισιόν στο πρόσωπο του πολωνού πρωθυπουργού Ντόναλντ Τουσκ. Ωστόσο, ο Τουσκ φαίνεται να έχει επιφυλάξεις. Η επιλογή των υποψηφίων για τα ηγετικά πόστα της ΕΕ πρέπει να γίνεται στη βάση της αναλογικής εκπροσώπησης όλων των κρατών-μελών: μικρών και μεγάλων, παλαιών και νέων.

Η εναλλακτική επιλογή

Αν δεν «προχωρήσει» η υποψηφιότητα του Ντόναλντ Τουσκ, η καγκελάριος Μέρκελ ενδέχεται να στραφεί στον ιρλανδό πρωθυπουργό Έντα Κένι για την προεδρία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Ο συντηρητικός Κένι φαίνεται να αντιμετωπίζει με επιτυχία τους σκοπέλους της τραπεζικής κρίσης στη χώρα του, οδηγώντας την Ιρλανδία έξω από το μνημόνιο.

Το τέλος μιας καριέρας

Μετά από 5 χρόνια στη θέση του μόνιμου προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου ο βέλγος πολιτικός Χέρμαν φαν Ρoμπέι αποδείχθηκε ικανός διαμεσολαβητής, έχοντας όμως υπερβολικά διακριτική παρουσία. Πιθανή διάδοχός του η πρωθυπουργός της Δανίας, Χέλε Τόρνινγκ-Σμιτ. Καθοριστικό ρόλο στην ανάδειξη του νέου προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου θα παίξει η Άνγκελα Μέρκελ και η γερμανική ψήφος.

Η… κουρασμένη Κάθριν Άστον

Η Κάθριν Άστον δεν προτίθεται να ξαναβάλει υποψηφιότητα. Η εκπρόσωπος της ΕΕ για θέματα εξωτερικής πολιτικής και αντιπρόεδρος της Κομισιόν εμφανίζεται κουρασμένη από τον όγκο των αρμοδιοτήτων της. Το Νοέμβριο του 2014 κλείνει ο κύκλος των εργασιών που ανέλαβε η Κάθριν Άστον.


Αμφίβολο το μέλλον του Έτινγκερ

Ο επίτροπος Ενέργειας Γκίντερ Έτινγκερ επιθυμεί να διατηρήσει το πόστο του, ωστόσο οι πιθανότητες να το πετύχει είναι λίγες. Η γερμανική κυβέρνηση θα αποφασίσει επίσημα το Μάιο για το πρόσωπο του γερμανού επιτρόπου στην ΕΕ, όμως πιθανολογείται ότι η σχετική απόφαση έχει ήδη παρθεί. Ο Έτινγκερ αναμένεται να αντικατασταθεί. Πιθανός αντικαταστάτης ο Μάρτιν Σουλτς, αν δεν γίνει πρόεδρος της Κομισιόν.

Τα σχέδια του Ράσμουσεν

Ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ εποφθαλμιά τη θέση του προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Ωστόσο, η πιθανότητα να τα καταφέρει είναι μικρή. Το πρόσωπο που θα αντικαταστήσει τον Άντερς Φογκ Ράσμουσεν στη γενική γραμματεία του Ατλαντικού Συμφώνου, θα κριθεί και από τις επιθυμίες του αμερικανού προέδρου Μπαράκ Ομπάμα.

Ένας «άσημος» διάδοχος;

Πολλές πιθανότητες να διαδεχθεί τον Ράσμουσεν ως επικεφαλής του ΝΑΤΟ συγκεντρώνει ο βέλγος υπουργός Άμυνας Πίτερ ντε Κρεμ. Ο βέλγος πολιτικός πληροί τα κριτήρια επιλογής της στρατιωτικής συμμαχίας και δεν φαίνεται να αντιβαίνει στις επιθυμίες της Ουάσιγκτον. Ως πιθανός υποψήφιος αναφέρθηκε και ο τούρκος πρόεδρος Αμπντουλάχ Γκιουλ.

Αποχαιρετισμός έπειτα από 10 χρόνια

Ο πρώην πρωθυπουργός της Πορτογαλίας, Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο, κινούσε τα τελευταία 10 χρόνια τα νήματα ως επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Ο συντηρητικός πολιτικός είχε καταλάβει την προεδρία της Κομισιόν έπειτα από επίμονες προσπάθειες της Άνγκελα Μέρκελ, η οποία αποτελούσε ακόμη μέλος της γερμανικής αντιπολίτευσης.

Επιστροφή στη διεθνή σκηνή;

Φημολογείται ότι ο Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο βλέπει με «καλό μάτι» την ανάληψη της γενικής γραμματείας του ΟΗΕ. Ο σημερινός γ. γ. Μπαν Κι Μουν θα διατηρήσει τη θέση του μέχρι το τέλος του 2016. Σύμφωνα με άλλες πληροφορίες, το όνομα του πορτογάλου προέδρου της Κομισιόν συζητείται και για τη θέση του γ.γ. του ΝΑΤΟ.

 Πηγή: Deutsche Welle
Επιμέλεια: Κ. Μπετινάκης

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης