Η επιχείρηση διάσωσης των επιβατών του παγιδευμένου πάνω από μια εβδομάδα στους πάγους της Ανταρκτικής ρωσικού ερευνητικού πλοίου MV Akademik Chokalskii, η οποία καθυστέρησε αρκετές φορές, ολοκληρώθηκε λίγο πριν τις 13.00. Την ανακοίνωση έκανε την ανακοίνωση μέσω twitter ο επικεφαλής της αποστολής Κρίς Τέρνι.

«Τα καταφέραμε μέχρι το αυστραλιανό παγοθραυστικό Ορόρα σώοι και ασφαλείς. Ένα τεράστιο ευχαριστώ στους Κινέζους και τους Αυστραλούς για τη σκληρή δουλειά τους» έγραψε ο Τέρνι στις 12.45 – ώρα Ελλάδος.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η επιχείρηση άρχισε σήμερα το πρωί με την άφιξη στην περιοχή ενός κινεζικού ελικοπτέρου, ανακοίνωσε στο λογαριασμό του στο Twitter ο επικεφαλής της αποστολής Κρις Τέρνι.

«Το κινεζικό ελικόπτερο έφθασε στο Chokalskii. Φεύγουμε, αυτό είναι βέβαιο 100%», έγραψε στο λογαριασμό του στο Twitter ο Τέρνι.

Ο Τέρνι στις 10.00 το πρωί – ώρα Ελλάδος ανήρτησε επίσης στον λογαριασμό του στο Twitter βίντεο από την απογείωση του κινεζικού ελικοπτέρου με τη δεύτερη ομάδα. Σύμφωνα με τον ίδιο, έχουν αναχωρήσει δύο ομάδες. Οι επιβαίνοντες στο πλοίο θα μεταφερθούν σε ομάδες των 12 μέσω ελικοπτέρου το οποίο ανήκει στο κινέζικο παγοθραυστικό Snow Dragon και στη συνέχεια θα μεταφερθούν στο αυστραλιανό πλοίο, Aurora Australis, το οποίο βρίσκεται μόλις 4 χιλιόμετρα μακριά από το κινέζικο.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η πρώτη ομάδα επιβιβάζεται στο κινεζικό ελικόπτερο

«Απογειώθηκε και η δεύτερη ομάδα» έγραψε ο επικεφαλής της αποστολής Κρις Τέρνι στο Twitter

Οι αποκλεισμένοι στην Ανταρκτική ερευνητές, τουρίστες και πλήρωμα πανηγυρίζουν για την πρώτη προσγείωση του κινεζικού ελικοπτέρου

H άφιξη του κινεζικού ελικοπτέρου

O ανταποκριτής του BBC Andrew Luck-Baker περιγράφει την άφιξη του κινεζικού ελικοπτέρου

Οι επιβάτες του πλοίου (φωτό 3) που αποκλείστηκε στην Ανταρκτική από την Παραμονή των Χριστουγέννων τραγουδούν την παραμονή της Πρωτοχρονιάς (φωτό 1) και σχηματίζουν μία ανθρώπινη αλυσίδα στο χιόνι για να είναι ορατοί από το ελικόπτερο διάσωσης (φωτό 2)

Το σημείο όπου έχει αποκλειστεί το ρωσικό πλοίο

Οι 74 άνθρωποι που επέβαιναν στο ρωσικό MV Akademik Shokalskiy εγκλωβίστηκαν από τις 24 Δεκεμβρίου, περίπου 2.800 χιλιόμετρα νότια του Χόμπαρτ της Τανζανίας.

Η διάσωση μέσω ελικοπτέρου αποτελούσε την τελευταία επιλογή που είχε απομείνει στα τρία παγοθραυστικά – γαλλικό, κινέζικο, αυστραλιανό – τα οποία είχαν πραγματοποιήσει κάθε δυνατή προσπάθεια προκειμένου να σπάσουν τον πάγο που έχει δημιουργηθεί γύρω από το MV Akademik Chokalskii.

Πάντως, αφότου ολοκληρώθηκε η μεταφορά των 52 τουριστών και επιστημόνων στο αυστραλιανό παγοθραυστικό, τα 22 μέλη του πληρώματος παρέμειναν στο πλοίο.

Διαβάστε επίσης: 
Ανταρκτική: Από αέρος και με καθυστέρηση η διάσωση
Πρώτη καταχώρηση: Πέμπτη, 2 Ιανουαρίου 2014

Επιμέλεια: Μαριάννα Μαρμαρά – Ελευθερία Καρακατσίνα

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης